Lielbritānijas sievietēm jau nelabi metas no viņām vairāk nekā divdesmit gadu garumā uzspiestā “supersievietes” modeļa, liecina laipnas rokas man atsūtīts pētījums, kas pirms pāris nedēļām publicēts “Daily Mail”. Viņām patiesi apriebusies maģiskā formula – lieliska karjera, laimīga laulība un mīloša ģimene, ko mediji proponē kā sievietes dzīves ideālu.
Pēc ieskatīšanās minētajā pētījumā, “supersievietes” jēdziens, ko septiņdesmito gadu beigās pirmā sāka lietot Šērlija Konrana, likās pārdomu vērts attiecībā uz sievietēm Latvijā. It īpaši tādēļ, ka vārds “supersievietes” šogad parādījās arī vairākos studentu bakalauru darbos. Tur tas tika kvalificēts kā Latvijas mediju diezgan uzmācīgi un mākslīgi uzspiests sievietes dzīves modelis, kura nesasniedzamības dēļ sabiedrībā rodoties spriedze.Tādēļ, medijiem, kas par atdarināšanas vērtām pasniedz pārsvarā mīloša vīra apskautas un smuki saģērbtu bērnu bariņa vidū redzamas karjeras veiksminieces, būtu vairāk jārunā par sievietēm, kuru dzīve ir atšķirīga no šīs vienveidīgās kombinācijas.

Medijos gan kā vērtīgas parādās arī sievietes, kurām nav bērnu, nav karjeras vai nav vīru. Bet jāatzīst, ka vārdi “veiksmīga karjera”, “finansiāla neatkarība” un ‘izaugsme darbā” , tāpat kā “supersievietes” formulā, Latvijā vēsta par veiksmīgu sievieti.

Bet atgriezīsimies pie britus pārsteigušajām tendencēm. Viens no visu laiku lielākajiem britu pētījumiem par sievieti un tās dzīves stilu, kas aptvēris 5000 respondentes, liecina, ka sievietes ir nogurušas “spēt to visu” un “piepildīt to, kas no viņām nemitīgi tiek prasīts”, tāpēc trīs ceturtdaļas no aptaujātajām labprāt pamestu savu darbu, ja vien tas būtu iespējams. Pārsteidzoši liels skaits (94 % no aptaujas dalībniecēm) apgalvo, ka viņām riebjas “darīt to visu”, jo normāla strādājoša sieviete bez veselas palīgu armijas nemaz nespēj tikt galā gan ar darba pienākumiem, gan ģimenes rūpēm un veidot pilnvērtīgas partnerattiecības.

Tikai katra piektā britu aptaujas respondente vēlas būt “karjeras sieviete”, gandrīz puse no viņām negribētu būt nodarbinātas (būt par “leisure women”), bet trešā daļa labprāt būtu mājsaimnieces. Pārgurums, ko veidojusi nepieciešamība piepildīt vairākas grūtas lomas, krietni piebremzējusi sieviešu vēlmi iekarot darba tirgu, komentē pētījuma autori, prognozējot “supersievietes” norieta sākumu.

Britu strādājošās sievietes uztrauc nespēja tikt galā ar rūpēm parr bērniem, 80 % no viņām uzsver, ka vīrieši mājās pilda daudz mazāk pienākumu nekā varētu. Tikpat daudzas apgalvo, ka tieši viņas neiet uz darbu, ja slimo bērni un uzņemas daudzus citus ar bērnu audzināšanu saistītu pienākumus. Šī situācija slikti ietekmē pašu sieviešu veselību, daudzām nav laika fiziskām nodarbībām un pat regulārām ēdienreizēm.

Kā ar mums? Latvijas jaunajām sievietēm, kā liecina pārrunas ar topošajām studentēm, karjera pašlaik ir ļoti būtiska un viņas savu dzīvi bez tās spēj iedomāties visai reti. Šo tendenci rādīja arī pirms diviem gadiem kopā ar LU Filoloģijas un socioloģijas institūta jaunajām zinātniecēm veiktā žurnāla “Santa” aptauja, kas gan uzrādīja, ka Latvijā sieviešu acīs joprojām ļoti stingras pozīcijas ir tradicionālajām vērtībām – ģimenei un bērniem. Būsim atklāti, sievietēm nereti ierāda svarīgu lomu mājās, bet mājsaimnieces reti kad saņem sabiedrības apsveikumus. Tāpēc domāju, ka “supersievietes” dzīves modelis Latvijā ir visai aktuāls. Tāpat kā britu lēdijas, arī Latvijā sievietes “dara to visu” un cenšas būt perfektas visās jomās. Tomēr “visu varošās” modeļa noliegumu diezin vai tik drīz sagaidīsim.

Domāju, ka jēdzienam “supersieviete” kopumā nav nekādas vainas, ja tas ir apzināti izvēlēts. Jo tas tikai ilustrē daudzu sieviešu (un ne tikai) mūža sapni par reāli apvienotu laimi personiskajā dzīvē un profesionāliem panākumiem. Sliktāk, ka harmonija tiek izprasta tikai tā, jo laimīgu un piepildītu dzīvi var aizvadīt arī neprecējusies sieviete un tā, kas negrasās pievienoties tik populārajam “tautas skrējiemam” par karjeras kāpnēm. Laikam atslēga būs britu pētījumā gan neuzsvērtajā, bet vairākkārt atkārtotajā– sabiedrība gaida, sabiedrība pieprasa. Sievietes visdrīzāk ir nogurušas no šīm gaidām, ne jau no tā, ka tām, kuras vēlas, ir iespēja sevi apliecināt kā darbā, tā personiskajā dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!