Pēdējais gads bijis izaicinājums gan uzņēmējiem, gan valsts pārvaldei, lai spētu nodrošināt pakalpojumu pieejamību brīžos, kad pašas iestādes klātienē strādāt nevarēja.

Tika meklēti visdažādākie risinājumi, taču tie, kuri mērķtiecīgi bija veikuši savu sistēmu un datu bāžu uzlabošanu, kā arī ieviesuši e-pakalpojumus, noteikti atradās labākā situācijā, spējot strādāt nepārtrauktības režīmā. Tiesu administrācija jau vairākus gadus attīsta tiešsaistē iesniedzamo dokumentu un pieejamās informācijas apjomu, taču par paveikto ir būtiski stāstīt arī saviem klientiem uzņēmējiem un privātpersonām, kurām nepieciešami e-pakalpojumi ikdienā.

Mērķis ir motivēt privātās un juridiskās personas vairāk izmantot esošos tiesu un Tiesu administrācijas e-pakalpojumus, tādējādi rosinot arī ikdienā pēc epidemioloģiskās saslimšanas ierobežojumu atcelšanas nevis atgriezties pie klātienes pakalpojumu saņemšanas, bet gan turpināt darbu ar tiešsaistes rīkiem. Mēs turpinām veidot un attīstīt tādus e-pakalpojumus, kas ir ērti lietojami, piedāvājot arī virtuālo asistenta – Justa un Zinta – palīdzību konsultācijām.

Tiesu administrācija piedāvā ļoti dažādus tiešsaistes risinājumus, piemēram, naudas līdzekļu atmaksu no iestādes kontiem. Izrādās, ka vēl arvien ik dienu tiek saņemti vairāk nekā 10 pieteikumi, kur dažādu situāciju dēļ jāveic naudas atmaksa.

Savukārt Zemesgrāmatas glabā ziņas par aptuveni 1,2 miljoniem nekustamo īpašumu, tādēļ digitalizācija un e-pakalpojumu piedāvājums būtiski spēj atvieglot darbinieku ikdienu. Viens no populārākajiem zemesgrāmatu e-pakalpojumiem ir "Mani dati", kas nodrošina iespēju saņemt informāciju par zemesgrāmatā ierakstītu fiziskai personai piederošu nekustamo īpašumu, kā arī par personām, kas ieskatījušās zemesgrāmatu nodalījumā vai kādi nostiprinājuma lūgumi iesniegti. Ja 2018. gadā e-pakalpojums izmantots 205,2 tūkstošus reižu, tad 2020. gadā jau 480,7 tūkstošus reižu jeb pieaugums pārsniedz divas reizes. Tāpat tiek piedāvāti arī daudzi citi e-pakalpojumi, ko iespējams atrast Tiesu administrācijas uzturētajās mājas lapās.

Noteikti jāpiebilst, ka pašreiz tiek īstenota jauna tiesu sistēmas portāla izstrāde elieta.lv. Pirmajā posmā, kas aptver izmeklēšanas un tiesvedības procesu pilnveidi, Tiesu administrācija turpina attīstīt e-pakalpojumu klāstu, realizējot gan paša portāla sagatavošanu, lai tajā varētu nodrošināt tiešsaistes piekļuvi visiem e-lietu datiem, materiāliem un nolēmumiem, gan arī pilnveidotu funkcionalitāti dažādiem jau pašreiz atrodamiem e-pakalpojumiem, piemēram, e-veidlapu un iesniegumu iesniegšanai tiesā.

Jaunajā portālā tiks ieviesti arī pilnībā jauni e-pakalpojumi, jo būs pieejamas speciālas darba vietas tiesu ekspertiem un advokātiem, tāpat iespējams redzēt lietas datus prokuratūrā un Valsts probācijas dienestā, kā arī būs iespēja izmantot projekta sadarbības partneru e-pakalpojumus, piemēram, iespēju nosūtīt e-iesniegumu Ieslodzījuma vietu pārvaldei.

Turpmākajos programmas attīstības posmos plānots nodrošināt arī citu izmeklēšanas iestāžu e-pakalpojumus, tostarp arī videokonferenču pieteikšanu portālā. E-lietas portāla pirmā attīstības posma ieviešana ir paredzēta šī gada nogalē, pēc kuras portāla attīstība tiks turpināta.

Ja pirms vairāk nekā desmit gadiem iestādes stiprināja konsultantu kapacitāti telefoniskam atbalstam un klātienē, tad šodien valsts pārvalde, tostarp arī mēs – Tiesu administrācija, kļūstam arvien modernāka radot jaunus e-pakalpojumus, veidojot ērti lietojamas un pieejamas datu bāzes, meklējot risinājumus, kas palīdz gan fiziskām, gan juridiskām personām. Mūsu iestādes E-pakalpojumu izmantošana kļūst arvien populārāka un darbs pie to attīstības turpinās ik dienu. Atcerieties, ka "Ērtība ir vērtība!", tas palīdz taupīt laiku un resursus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!