Esmu rīdzinieks. Strādāju privātā uzņēmumā Rīgā un arī nodokļus maksāju galvaspilsētā. Esmu politiski apzinīgs pilsonis, jo vienmēr piedalos vēlēšanās. Man nesimpatizē kāds noteikts politiskais spēks, bet pirms vēlēšanām cenšos izpētīt visu politisko partiju piedāvājumus. Protams, es zinu, ka politiķiem ticēt nevar, bet katrās vēlēšanās ir jāizvēlas kāds, kam uzticēties, jo neatbalstu viedokli, ka visi politiķi ir slikti, un tādēļ nav jēga iet uz vēlēšanām. Pēc martā notikušajām vēlēšanām cerēju, ka labējās partijas sakārtos Rīgas Domi un padarīs to tuvāku „mirstīgajiem”. Tomēr laikam arī turpmākajos četros gados tas nenotiks.
Pie varas esošā Jaunā laika 4000 zīmju programma darbībai Rīgas domē sākas ar ļoti cerīgām rindkopām, kuras izlasot liekas – jā, dzīve Rīgā kļūs labāka. „Godīgums, atklātība un profesionalitāte ir Jaunā laika principi. Mūsu darbs vairos rīdzinieku dzīves labklājību un sekmēs uzņēmējdarbības uzplaukumu, izskaužot korupciju un finanšu izsaimniekošanu. Atklāti un profesionāli vadīta Rīga kļūs vienlīdz droša un draudzīga pilsēta gan cilvēkiem, gan uzņēmējdarbībai. Garīgo un mantisko labklājību nesīs kultūrā un zināšanās balstīta dinamiska saimnieciskā attīstība.” – tā sākas Jaunā laika programma. Piekritīsiet, ka tieši to gaida rīdzinieki. Tomēr pirms pāris nedēļām Jaunais laiks nolēma, ka finanšu izsaimniekošana, ko viņi solīja izskaust var noderēt arī viņu plānu īstenošanai.

Es runāju par Jaunā laika izloloto forumu par Lucavsalas attīstību. Man nav nekas pret forumu, jo jebkurš lēmums pirms tā pieņemšanas ir rūpīgi jāapspriež un sabiedrībā jāizdiskutē. Manuprāt, jo lielāka būs diskusija par vienu vai otru lēmumu, jo kvalitatīvāks būs rezultāts, ja vien diskusija netiek izmantota apzinātai attīstības kavēšanai. Ideja par foruma rīkošanu būtu atbalstāma, taču ir daži ļoti nopietni iebildumi.

Pirmkārt, nekad nebiju dzirdējis, ka kaut kādus forumus vai apspriešanas rīko pēc atklāta konkursa noslēguma, kad jau ir apstiprināti uzvarētāji. Nav svarīgi, vai piecu Latvijas būvfirmu alianse ir tie labākie Lucavsalas attīstītāji vai nav. Svarīgi ir tas, ka būvnieku izveidoto salas attīstības projektu, par labāko risinājumi ir atzinuši gan visi nozares eksperti, gan politiķi. Jaunais laiks vienkārši bloķē šo projektu, aizbildinoties ar vēlmi gūt maksimālo labumu no šīs teritorijas, bet tā arī nepaskaidrojot, ko būvnieki ir noziegušies, lai ar viņiem neslēgtu līgumu. No publikācijām presē var spriest, ka būvnieku piedāvātais projekts Latvijas mērogiem ir ļoti grandiozs, jo paredz uzbūvēt teju vai pilsētu pilsētā. Bet šādiem investīciju projektiem ir jābūt, ja mēs gribam, lai Rīga būtu Baltijas galvaspilsēta. Ja jau Jaunajam laikam nepatika piecu vietējo būvfirmu projekts, tad forumu vajadzēja rīkot pirms uzvarētāju apstiprināšanas. Negribas ticēt medijos izskanējušajai ziņai, ka Jaunais laiks darbojas konkrētu savu sponsoru interesēs, lai gan Latvijā viss ir iespējams.

Otrkārt, un kas man galvenokārt nepatīk, ir tie vairāk kā 100 000 latu, kuri tiks izvilkti no rīdzinieku maciņiem, lai paēdinātu, padzirdītu un izguldītu kārtējos ārzemju ekspertus, kuri mums, nabaga zemnieku tautai, mācīs kā pareizi jādzīvo un jāattīsta pilsēta. Vai tiešām mums trūkst profesionālu speciālistu? Es esmu kategoriski pret, ka mana nodokļos samaksātā nauda tiek nelietderīgi izlietota kaut kāda novēlota foruma rīkošanai. No malas izskatās, ka Jaunais laiks kā tāds mazs bērns ir iespītējies, ka viņam vajag jaunu rotaļlietu – forumu. Tas nekas, ka jaunā rotaļlieta maksā milzīgu naudu. Gribās un viss! Gan jau tauta nopirks. Bet varbūt nevajag likt tautai maksāt par pašu kļūdām un neprofesionālo darbību. Atbalstāma bija viena domes deputāta ideja, ka gadījumā, ja forums izgāžas, tad izdevumi jāapmaksā foruma ierosinātājiem. Lai Jaunais laiks paprasa saviem sponsoriem nieka 100 000 latu bezjēdzīga foruma organizēšanai. Vēl ir būtisks jautājums, kas notiks, ja uzvarējušie būvnieki sāks tiesāties? Kā zināms gan valstij, gan arī Rīgas Domei ar tiesas prāvām neveicas. Tātad atkal mums būs jāmaksā.

Rodas loģisks jautājums – vai tiešām nav citur, kur naudu likt? Vai nebūtu labāk kādu ielu izremontēt? Ak, jā, iela, kur dzīvo Rīgas mērs Aivars Aksenoks, tiks labota un tad jau citas var nesteigties sakārtot. Varbūt labāk jaunu bērnudārzu izveidot, jo rindas uz Rīgas bērnudārziem ir milzīgas. Varbūt iedot pabalstu pensionāriem vai mazturīgajiem. Katrā ziņā ir iespējams atrast daudz labāku izlietojumu tiem vairāk kā 100 000 latiem, kurus Jaunais laiks godīgi, atklāti un profesionāli grib izsviest vējā. Jaunie domes saimnieki kaut vai varēja palasīt savu priekšvēlēšanu programmu, kurā aprakstītas daudzas lietas, kuras tiešām vajadzētu īstenot. Kaut vai Mežaparks, kuru Jaunais laiks sola izveidot par vides izglītības un atpūtas centru.

Stipri šaubos, ka Jaunā laika godīgā, atklātā un profesionālā darbība vairos rīdzinieku dzīves labklājību. Skaidrs, ka Rīgas Domē ir atnākuši jauni laiki, bet darbības metodes ir palikušas vecās. Varbūt Rīgas Domes ēka ir uz āderes? Cita izskaidrojuma muļķībām, kas tur notiek, vienkārši nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!