Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Jaunās Baltkrievijas kopsapulces norise Viļņā 8. un 9. augustā nevis kongresa, bet konferences veidā nozīmējusi, ka balsošana par dokumentiem vai lēmumiem nav paredzēta. Tomēr katras konkrēta temata apspriešanas grupas runātājs sniedzis kopīgu redzējumu, ieteikumus vai plānus par stratēģijas priekšrokām, pārejas posmu un demokrātisko spēku pārkārtošanu. Par konferences vērtību varēsim spriest pēc brīža, kad uzzināsim, kā baltkrievu opozicionāriem būs izdevies uzsākt Svjatlanas Cihanouskas vadītās Koordinācijas padomes formāta pārveidošanu un kopīga pārejas posma trimdas kabineta būvdarbus.

Viļņas konferenci ir nepacietīgi gaidījuši daudzi. To skaitā arī tie, kuri pašreizējiem baltkrievu opozīcijas līderiem emigrācijā ir skaļi pārmetuši austeru ēšanu un tērpšanos dārgos kažokos laikā, kad Okrestinas izolatorā Minskā smok viņu biedri.

Kad es dzirdu vai lasu par Svjatlanas Cihanouskas kažoku, kas esot nopirkts par četriem tūkstošiem, es atceros tulkotāju un rakstnieci Annu Žīguri, pirmo vēstnieci Somijā pēc Latvijas Republikas atdzimšanas. 1991.gada decembrī, saltā dienā Helsinkos ieradusies uz akreditācijas ceremoniju, viņa stalti stāv prezidenta pils pagalmā draudzenes aizdotā kažokā, atskan Latvijas himna un mastā uzvijas sarkanbaltsarkanais karogs. Kažokādas mētelis kā simbolisks akcents pasvītroja tā brīža vērtību, kad daudzu žurnālistu objektīvu priekšā pēc kara pirmā Latvijas vēstniece izskatījās tikpat eiropeiski lepni kā Helsinku augstākās sabiedrības dāmas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!