Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vissekmīgākā koronavīrusa epidēmijas novēršanas pieredze, skaidra stratēģija un konkrētā brīža politika šajā tematikā ir Taivānai (oficiālais nosaukums – Ķīnas Republika), sarakstē uzsver mans sens draugs, Krievijas vadošais sinologs Vladimirs Kurdjumovs, kurš jau septīto gadu kā viesprofesors dzīvo un strādā šīs salas galvaspilsētā Taibejā. Viņš saka, ka tie, kas par veiksmīgāko dēvē Koreju, neielāgo, ka tā gājusi pa "Taivānas ceļu" un pat pieļāvusi vairāku tūkstošu pilsoņu inficēšanos. Par spīti tam, ka salu no kontinentālās Ķīnas šķir tikai 130 kilometrus platais Taivānas šaurums un komunistiskajā Ķīnā strādā simtiem tūkstošu taivāniešu, Pekinas neatzītās Ķīnas Republikas iestādēm ir izdevies novērst koronavīrusa masveida epidēmiju.

Taivāna jau vairāk nekā 70 gadus ir pasludināta par neatkarīgu valsti, taču Ķīna atsakās atzīt tās suverenitāti un pastāvīgi mēģina atgūt to savā kontrolē. Salīdzinājumiem noder fakts, ka Latvijas iedzīvotāju skaits ir 1,89 miljoni, bet Taivānas salā dzīvo 23,8 miljoni iedzīvotāju. Latvijas platība ir 64 589 km², bet Taivāna aizņem 36 193 km². Tālāk minētie piemēri var rosināt secinājumus, bet es šoreiz lielākoties atsaukšos uz savu drošo avotu no zinātnes aprindām.

Līdz aizvadītajai piektdienai Taivānā jau trešo reizi nedēļas gaitā nebija atklāti jauni saslimšanas gadījumi. Aizdomas par inficēšanos bijušas 51 603 cilvēkiem, no kuriem diagnoze apstiprinājusies 395 gadījumos (Latvijā nedēļas nogalē – 727), no tiem 340 "atveduši" infekciju no citām valstīm. No infekcijas izraisītiem sarežģījumiem Taivānā miruši 6 cilvēki. Taivānas statistikai var ticēt (atšķirībā no citām valstīm), jo, pirmkārt, epidēmijai un saslimušajiem valsts stingri seko kopš pirmajām dienām; otrkārt, taivānieši nenodarbojas ar pašārstēšanos un uzticas ārstiem, jo veselības aprūpe ir organizēta nevainojami, precīzi un bez problēmām, raksta profesors Kurdjumovs.

Rīcība bez vilcināšanās

Janvāris Taivānā sākās ar prezidenta vēlēšanām un miljonu liela ļaužu pūļa mītiņiem Taibejas Ketagalana bulvārī divas dienas pēc kārtas, atbalstot līdzšinējo prezidenti Caju Inveņu. Mēnesi pēc Latvijas Ziemassvētkiem taivānieši sagaidīja ķīniešu Jauno gadu, "ču si", un pēc tradīcijas tā priekšvakarā visiem bija jāpulcējas pie liela galda un kārtīgi jāpieēdas. Tobrīd gandrīz nekas nevēstīja par briestošo nelaimi. Tikai retais zināja, ka 31. decembrī Taivāna bija nosūtījusi elektronisko vēstuli Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Starptautisko medicīniski sanitāro noteikumu koordinācijas centram ar brīdinājumu par nezināma vīrusa izraisītu jauna tipa pneimonijas uzliesmojumu Uhaņā Ķīnā. Taivānas vadība bažījās, ka slimība rada infekcijas draudus, un palūdza PVO informāciju, lai brīdinātu savu veselības sistēmu un iedzīvotājus, taču konkrētu atbildi nesaņēma.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!