Foto: AP/Scanpix/LETA

Ar drošu pārliecību var pieņemt, ka 2022. gada pirmajās dienās es, Artēmijs Troickis, pirmo reizi zaudēšu visus savus matus. Un ne tādēļ, ka tie izkritīs dabīgi. Šī gada sākumā es savā kanālā "Aru.tv" publiski apsolīju – ja līdz 2021. gada beigām baltkrievu diktators Lukašenko vēl būs pie varas, es noskūšu galvu. Spriežot pēc visa, optimistiskā prognoze nepiepildīsies, tātad – ardievu, sirmās cirtas! Man nav žēl matu, ataugs jauni, savukārt ilgus gadus nomocītās Baltkrievijas gan ļoti žēl.

Mēs atceramies, cik skaisti viss sākās ar iedvesmojošu pirmsvēlēšanu ažiotāžu 2020. gada jūlijā. Opozīcijas kandidātu izvirzīšanās vadībā un tūlītēji brutālie aresti; negaidītā un triumfālā "skolotājas un mājsaimnieces" Svetlanas Tihanovskas prezidenta kampaņa, ko atbalstīja Veronika Cepkalo un Marija Koļesņikova. Pēc tam vēlēšanas, bezkaunīga rezultātu viltošana un – revolūcija! Simtiem tūkstošu iedvesmotu ļaužu Minskas ielās un laukumos, kā arī citās pilsētās: baltsarkanbaltie karogi, dziesmas un himnas, skaisti, lenšu un ziedu ieskauti "sieviešu marši"... Jā, tā bija īsta "nācijas dzimšana", pareizāk sakot, nācijas atdzimšana ar tās simboliem, valodu un cīņu par brīvību. Tad arī pārējā pasaule uzzināja par Baltkrieviju un sajūsminājās par tās tautu.

Artēmijs Troickis

2020. gada revolūcija bija uzsvērti mierīga: par tās simbolu var uzskatīt aizkustinošās apavu rindas, ko demonstranti noāva, pirms kāpt uz soliņiem mītiņa laikā... Neviena vandalisma gadījuma vai laupīšanas trokšņa aizsegā, nekādas vardarbības! Šī bija kulturāla revolūcija visās šī vārda nozīmēs. Savukārt varas reakcija bija, kā jau diktatūrā pieņemts, totāli asimetriska: apšaudes ar cilvēku upuriem, masu kautiņi, tūkstošiem cilvēku tika ieslodzīti, spīdzināti. Un te parādās nesaprotamais un strīdīgais – vai "pretošanās" un "nepretošanās" ir savietojamas? Būtu loģiski pieņemt, ka par Lukašenko drošībnieku zvērībām sašutusī tauta sadusmosies un adekvāti reaģēs, izmantojot savu skaitlisko pārsvaru. Taču tā nenotika. Jā, es Baltkrievijā notiekošo vēroju no tālienes, televīzijā (paldies, "TV Doždj"!), taču tas man neliedz morālas tiesības uzdot grūtus jautājumus un izteikt netīkamus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!