2007. gada 28. decembrī Lietuvas Republikas Konkurences padome nāca klajā ar Latvijas un visas Baltijas valstu piena pārstrādes nozarei svarīgu paziņojumu, proti, ka Lietuvā deviņas piena pārstrādes kompānijas savā starpā noslēgušas karteļa vienošanos. Kā tiek ziņots – "aizliegto vienošanos noslēgušas Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu asociācija "Pieno centras", "Kelmes pienine", "Kelmes pieno centras", "Marijampoles pieno konservai", "Modest", "Pieno žvaigždes", "Rokiškio sūris", "Žemaitijos pienas" un "Vilkyškiu pienine"."
Piena pārstrādes tirgus Baltijas mērogā ir savstarpēji cieši saistīts. Tieši kaimiņvalstis ir lielākie eksporta tirgi katras valsts piena pārstrādes uzņēmumiem. Šajā sakarā Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (turpmāk tekstā – LPCS) vēlas vērst Latvijas mediju uzmanību un uzsvērt trīs svarīgus pozitīvus ieguvums, ko paver minētais paziņojums.

Pirmkārt, šīs vienošanās atklāšana ir būtisks solis pretī Baltijas piena pārstrādes tirgus sakārtošanai un savstarpējās eksportspējas palielināšanai, jo kartelis, visticamāk, ir radījis ierobežojumus Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu produktu eksportam uz Lietuvu.

Otrkārt, ņemot vērā, ka vairāki no augstāk minētajiem uzņēmumiem ir aktīvi spēlētāji Latvijas piena pārstrādes tirgū, gan eksportējot produkciju, gan iepērkot būtiskāko pamatizejvielu – pienu, atklājot un novēršot minēto karteli, ir pamats prognozēt, ka piena iepirkuma cenu kāpums Latvijā nebūs tik straujš kā līdz šim vai pat kritīsies.

Treškārt, LPCS prognozē arī to, ka piena iepirkuma cenas starp Latviju un Lietuvu izlīdzināsies, jo, iespējams, Lietuvā piena iepirkuma cenas salīdzinājumā ar Latviju ir apzināti tikušas turētas zemākas tieši karteļa un minēto uzņēmumu savstarpējās vienošanās dēļ.

Jāatzīst, ka līdz ar minēto Lietuvas Konkurences padomes paziņojumu ir apstiprinājušās arī LPCS aizdomas par šādu karteli un tā ietekmi uz Latvijas piena ražošanas un pārstrādes tirgu. Šajā sakarā LPCS aicina Latvijas atbildīgās kontrolējošās institūcijas, sadarbojoties ar Lietuvas Konkurences padomi, rūpīgi izvērtēt un novērst karteļa iespējamo daudzpusīgo ietekmi Latvijas piena pārstrādes nozarē.

Jāatgādina, ka aizvadītā gada laikā LPCS jau vairākkārtīgi vērsa sabiedrības un mediju uzmanību uz Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu darbību Latvijā – uz, iespējams, apzināti veidoto Latvijas piena ražošanas un pārstrādes tirgus deformāciju, iepērkot Latvijā pienu par ievērojami augstāku cenu, nekā tā ir vidēji citās Eiropas Savienības valstīs, tai skaitā Lietuvā. Šāda darbība jau tā augstās inflācijas apstākļos ir ievērojami sadārdzinājusi vietējo ražotāju piena produktu cenas, graujot to konkurētspēju, taču atvieglojusi kaimiņvalsts uzņēmumu produktu realizāciju Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!