Klāt pavasaris. Jau trešais pavasaris, kopš Rīgā, Kalnciema ielā Amerikas Savienoto Valstu vēstniecībai Latvijā tika pārdots zemes gabals jaunas vēsniecības ēkas būvniecībai.

Lai arī zemes gabals ir salīdzinoši liels - 40 tūkstoši kvadrātmetru, kā arī atrodas vietā, kas piedzīvo strauju attīstību, nav nekā peļama, ka tieši šeit atradīsies ASV vēstniecība. Drīzāk otrādi - ASV vēstniecība ir kā tāds pilsētvides kvalitātes pozitīvais indikators, kas apliecina, ka konkrētā vieta pilsētā ir droša vide ieguldījumiem tālākā pilsētas infrastruktūras attīstībā. Līdzās top daudzstāvu dzīvojamie nami, biroju kompleksi, strauji attīstās tirdzniecības platības, sociālā infrastruktūra. Tomēr ne jau ASV "atnesa gaismu" šai Rīgas nomalē - cilvēki te dzīvo jau izsenis. Strādā, mīl, priecājas, mācās - jau ilgus gadus Kalnciema ielā 160 mājo Rīgas Mūzikas internātvidusskola.

Runājot par skolu - te mācās nedaudz pāri 300 skolēniem, kas apgūst vispārējo vidējo izglītību ar padziļinātu mūzikas apguvi, kā arī 120 skolēni, kuriem veselības stāvokļa dēļ nepieciešama mājas apmācība. Tie ir bērni ar kustību, psihoneiroloģiskiem vai citiem fizioloģiskiem traucējumiem. Tāpat skola nodrošina izglītības iegūšanu bāreņiem, bērniem no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm un trūcīgām ģimenēm. Ja kādam rodas iespaids, ka skola ir gluži sagumusi zem sociālās palīdzības funcijas nastas - kļūdaties! Skola audzina brīnišķīgus, apdāvinātus jauniešus, kuru panākumi runā paši par sevi - skolas koris "Vaidelote" jau vairākus gadus ir Dziesmu svētku laureāts, absolentu vidū ir tādas slavenības kā Aivars Brīze, Sergejs Jēgers un jaunais Latvijas talants 2008 Dainis Skutelis.  Vārdu sakot - šī ir it kā parasta Rīgas skola, tomēr tās ikdienas uzdevumi ir krietni plašāki kā vairumam Rīgas skolu.

Reizē ar lēmumu par zemes atsavināšanu ASV vēstniecības ēkas vajadzībām, tika nolemts arī nojaukt skolas saimniecības ēkas. ASV vēstniecība apņēmās kompensēt jaunu saimniecības būvju celtniecību skolas vajadzībām. Līdzās 5 miljonu latu lielai maksai par iegūto zemi, amerikāņi samaksāja vairāk kā 350 tūkstošus latu kā maksu par Mūzikas Internātvidusskolas saimniecības ēku būvniecību.

Tiktāl par notikumiem. Tālāk par iecerēm.

Sākotnēji tās bija vislabākās - nojaukto saimniecības ēku vietā tika plānots izveidot ēku kompleksu, kur līdzās saimniecības ēkām tiktu izbūvēts sporta un rehabilitācijas centrs, kas kalpotu ne tikai Mūzikas Internātvidusskolas audzēkņiem bet arī tuvumā esošo bērnudārzu un skolu vajadzību nodrošināšanai - Rīgas Šampētera vidusskolas, 53. vidusskolas, Angļu ģimnāzijas, Āgenskalna Valsts ģimnāzija, Rīgas 3. Sporta skolas audzēkņi un vairāku pirmsskolas izglītības iestāžu bērni varētu apmeklēt sporta nodarbības mūsdienīgā sporta centrā, apkārtējie bērni ar fiziskiem traucējumiem - veikt atveseļošanās procedūras rehabilitācijas centrā.

Ieceres teicamas, domes institūciju labā griba acīmredzama, tikai realitāte... - kā saka, - gribējās kā labāk, bet sanāca kā jau Rīgas domei bieži sanāk.

Jau trešais pavasaris, bet lietas nekust ne no vietas -  tikvien kā Rīgas domes  2007.gada aprīlī piešķirtie 300 tūkstoši latu projektēšanai. Aizvien nav  projekta. Projektēšanas uzdevuma apstiprināšanas gaitā no sākotnējām iecerēm tiek griezts pa kvadrātmetram vien nost - no sākotnēji paredzētajiem 460 kvadrātmetriem noliktavu telpām šobrīd ieplānoti vien 50 kvadrātmetri, pat neparedzot vairs speciālas telpas mūzikas instrumentu galbāšanai!

Par mūzikas instrumentiem runājot - nojaucot saimniecības ēkas, Rīgas dome izdomāja pagaidu risinājumu - tika noīrēti seši jūras konteineri, kuri kalpoja kā pagaidu saimniecības telpas. Laikam jau nav jābūt ar speciālu mūziķa izglītību, lai saprastu, ka neapsildāmas metāla kastes nav piemērota vieta skolas inventāra, īpaši mūzikas instrumentu, glabāšanai. Taču nu jau arī šāds risinājums skolai varētu šķist ekskluzīvs, ja salīdzina ar iespēju palikt bez noliktavu telpām vispār - šī gada sākumā Rīgas domes Īpašuma departaments informēja skolu, ka konteineru nomas laiks beidzas un tie jānodod atpakaļ  īpašniekiem.

Pirms trim gadiem mums draudzīgās Amerikas Savienotās Valstis samaksāja Rīgas domei milzu naudu, no kuras konkrēta summa tika maksāta tieši un tikai Rīgas Mūzikas internātvidusskolas saimniecības ēku būvniecībai. Taču neizkatās, ka Rīgas dome skolēniem ir tik pat draudzīga kā amerikāņi.

Klāt pavasaris. Tūlīt pirmie, vēl trauslie ziedi no sniegapakšas pacelsies pretim pavasari vēstošajai saulei. Vijolītes arī ir pavasara ziedi, tomēr tās zied vēlāk, kad sniegs jau nokusis. Tātad vijolītes sniegā nenokļūs, bet vijoles var gan! Un līdz ar tām citi mūzikas instrumenti un pārējais Rīgas Mūzikas internātvidusskolas inventārs.

Bet varbūt skolai javēršas pie Amerikas Savienotajām valstīm ar lūgumu sniegt patvērumu skolas inventāram no Rīgas domes vadības neizdarības?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!