Foto: Cehs.lv privātais arhīvs
Pieaugot globālajam satraukumam par jauno koronavīrusu, aizvien biežāk un krasāk iespējams novērot kādu izteikti latvisku parādību. Tā ieguļas nerakstītajā kultūras kanonā līdzās tādiem fenomeniem kā āderes, caurvējš, kūlas dedzināšana un labākie hokeja fani pasaulē. Runa ir par izstaigāšanu.

Nav tā, ka latvietis ir neievainojams. Protams, ir. Tikai īstam latvietim ir paaudzēs nodotas zināšanas un metodes, kā tikt galā ar slimībām vai traumām. Pretēji tam, ko varētu domāt, – nē, došanās pie ārstiem vai speciālistiem ir viena no pēdējām iespējām, kad visas iepriekšējās ir pievīlušas vai tikušas nepareizi izpildītas.

Mēs visi zinām, ka kārtīgs medicīnas eksperts pratīs sev jebkurā ķermeņa caurumā iespraust ķiploku. Jaunā koronavīrusa dēļ īstenam latvietim nepieklājas sašļukt tikai tāpēc, ka būvmateriālu veikalā nākas attapties pie jau tukša celtniecības respiratoru stenda, jo citi bijuši naskāki. Ne mazāk slikts aizsarglīdzeklis ir ķiploki degunā!

Tāpat latvietis lieliski zinās, kā tikt galā ar paaugstinātu temperatūru. Būs nepieciešama labi kārtīgi uzkarsēta pirts un āliņģis. Visupirms nepieciešams kārtīgi uzsildīt savu temperatūras nomocīto rumpi un tad to iemest ledusaukstā ūdenī straujai atdzišanai. Līdzīgs princips kā tērauda rūdīšana, un, kā mēs visi zinām, tērauds ir ļoti stiprs materiāls. Ja tu būsi tik stiprs kā tērauds, kaut kādam ķīniešu vīrusam nebūs izredžu.

Taču iepriekšminētie paņēmieni ir pilnīgs sīkums, ja salīdzina ar īsto "smago artilēriju" pašmāju tautas medicīnā. Proti, izstaigāšanu. Daudzprofilu medicīnas centra "Cehs.lv" imunitātes laboratorijas vecākais referents Kristaps Āls beidzot radījis īsu pamācību, kā pareizi izstaigāt praktiski jebkuru slimību.

Svarīgs ir psiholoģiskais aspekts, tāpēc jau pašā sākumā ir jānostata sevi pozā "man nekas nekaiš, jo man nekas nevar kaitēt". Galvassāpes? Tas droši vien tāpēc, ka naktī slikti gulēji. Paaugstināta temperatūra? Tev nevar būt paaugstināta temperatūra, ja neesi to mērījis, ha-ha! Ar slimībām ir līdzīgi kā ar konfliktiem – ja naktsklubā ignorēsi agresīvos jauniešus, viņi, visticamāk, draudzīgi liksies mierā un atradīs citu upuri.

Šajā momentā būtiski ir spēlēt līdz galam un neļaut slimībai ietekmēt tavu ikdienu. Tas ietver došanos uz darbu, ikdienišķi uzšķaudīt durvju rokturiem, aplaizīt glāzes virtuvē, kā arī tradicionāli nemazgāt rokas pat tad, ja tualetes apmeklējuma laikā pakaļu esi tīrījis ar plaukstu. Nevienam taču nekas nenotiks, jo tu nevari saslimt. Un no mājas strādā tikai mazsvarīgie ļaudis, kamēr bez tevis biroja dzīve apstātos.

Ja kāds vaicā, vai neesi apslimis, tad vēlams no viņa atgaiņāties ar roku un sacīt: "Ai, tas jau tāds sīkums..." Iespējams, ar laiku tu pamanīsi, ka birojā izstaigāt slimības ir sākuši arī citi. Šo faktoru vēlams ignorēt un lieki netraucēt viņiem atveseļošanos.

Reizēm var šķist, ka slimība kļūst agresīvāka un spēcīgāka, apgrūtinot ikdienas pienākumu veikšanu un liekot galvā ķecerīgas domas par ārsta apmeklējumu. Tas tikai nozīmē, ka izstaigāšana darbojas un šajā momentā mest mieru stratēģijai nedrīkst. Vēlams varbūt pat uzdot gāzi un aiziet uz sporta zāli nedaudz pasvīst.

Ja tomēr kādā brīdī salūsti un saproti, ka ir jādodas pie ārsta, tad tas nozīmē tikai vienu – kādā no iepriekš minētajiem punktiem esi nepareizi izstaigājis slimību.

Lasītāji K. Ālam ir iesūtījuši dažādus jautājumus, tāpēc eksperts ar lielāko prieku uz tiem ir sniedzis atbildes.

Vladislavs: "Labdien! Man ir 27 gadi un sarautas ceļgala krusteniskās saites, iespējams, arī plēsts menisks. Vai to varēs izstaigāt?"

K. Āls: "Paldies, ļoti labs jautājums. Jā, šī izstaigāšana varētu prasīt vairāk laika un stingrāku raksturu, taču eventuāli tas pilnīgi noteikti ir iespējams. Jau pavisam drīz tu varēsi atgriezties kaut barjerskriešanā. Ja ceļgals aizvien vēl turpinās kustēties ārā no tam paredzētās pozīcijas, tam nav nekāda sakara ar iepriekšējo un izstaigāto traumu."

Linda: "Čau! Mans vīrs ir hronisks alkoholiķis, un viņš mēdz izturēties agresīvi. Piemēram, vakar viņš man matos ielipināja košļeni."

K. Āls: "Sveika! Šajā situācijā tev būs nepieciešams izstaigāt gan košļeni matos, gan apziņu, ka vīrs ir alkoholiķis. Tas nemaz nebūs tik grūti, Latvijā to ir paveikušas daudzas."

Jānis: "Cīņai sveiks! Man aizvien krīt uz nerviem, ka Abrene tika uzdāvināta Krievijai. Kā rīkoties?"

K. Āls: "Labdien! Šis ir jautājums, kas prasīs ļoti ilgstošu izstaigāšanu, taču eventuāli tas ir iespējams."

Ja arī tev ir jautājumi, uz kuriem vēlies dzirdēt izstaigāšanas eksperta K. Āla viedokli, raksti tos komentāros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!