Foto: Cehs.lv
"Šīs 3 minūtes ir svarīgākās tavā dzīvē, tās var mainīt tavu nākotni" – katrā "X-Faktora" raidījumā teju katram dalībniekam vairākas reizes hipnotiski atkārto gan žūrija, gan šova vadītājs. Iespējams, citos apstākļos šis temats būtu paslīdējis garām, taču, ņemot vērā, cik augstas likmes šova producenti ir likuši, proti, cilvēku dzīves, "Cehs.lv" mākslīgā intelekta laboratorijas mecenāts Kristaps Āls vēlējās sniegt savu vērtējumu.

Šis "X-Faktoram" ir nu jau trešais gads. Ja vēl pirmajā gadā solījumus krasi mainīt cilvēku dzīvi un izaudzēt nākamās zvaigznes varēja skaidrot ar kristāltīru ticību šova konceptam, tad jau otrajā gadā solījumi par spožu nākotni izklausījās pēc rafinētas maldināšanas. Savukārt šobrīd katrs "šīs ir 3 svarīgākās minūtes tavā dzīvē" izklausās pēc ņirgāšanās un sarkasma.

Šova dalībniekos tiekot meklēts x-faktors. Kembridžas vārdnīca x-faktoru definē kā neaprakstāmas īpašības, kas attiecīgo personu padara īpašu. Tieši tāpēc no šova konsekventi tiek aizsūtīti prom teju visi personāži, kuriem paralēli dziedāšanas talantiem ir arī savdabīga personība vai neparasts stāsts. Depresijas pārņemts džeks ar labu balsi, mazvērtības kompleksiem? Neder! Imanta Dakša cienīga padsmitgadnieces versija ar oriģinālkompozīcijām? Nē, pārāk laba "X-Faktoram". Afrikāņu students ar labu balsi? Metam ārā, bet pēc tam paziņojam par negaidītu pavērsienu un uztaisām balsošanu, lai moš tomēr tiek tālāk – tad jau redzēs.

Kristaps Āls, vērojot un analizējot dažādu žanru šovus, ir novērojis, ka ikviens raidījums ir tik vērtīgs, cik spilgtas ir tajā figurējošās personības. Vai esi lasījis par Latvijas "X-Faktora" šova dalībniekiem presē rakstus, kas nav šova publicitātes sastāvdaļa? Vai esi dzirdējis par pirmā šova spilgtāko dalībnieku svaigākajām gaitām? Īsti ne. Pēc pirmajām divām sezonām ir sajūta, ka "lielā slava", ko iegūst raidījuma uzvarētāji, ir dalība šovā "Vakariņas četratā" un iespēja reizi pa reizei paviesoties ar priekšnesumu citos attiecīgā TV kanāla šovos.

Protams, protams – līgums ar lielo ierakstu kompāniju. Turpināsim mānīt sevi un piesaukt grandiozo līgumu. Ja tādiem vārdiem kā "Prāta vētra" un "Instrumenti" tā īsti neizdevās iekarot Rietumu tirgu, tad starptautiskā auditorija ar atvērtām rokām gaida Latvijas "X-Faktora" uzvarētāju. To spilgti apliecina daži simti ikmēneša klausītāju pirmā šova uzvarētāja Artura "Spotify" profilā, kā arī daži desmiti tūkstošu skatījumu "YouTube". Ja kādam ir informācija, kas notiek ar otrā šova uzvarētāju Kattie, tad vēlams padalīties, jo Kristapam Ālam īsti neko atrast neizdevās. Ja neskaita vērā ņemamo uzstāšanos kopā ar pirmā "X-Faktora" uzvarētāju Arturu, protams.

Izņēmums ir veiksmes stāsts ar otrās sezonas favorītiem – ansambli "Baritoni", kas ne tikai iedziedāja ēdinātāja "Lido" reklāmas džinglu, bet arī uzstājās Rojas pilsētas svētkos, gūstot dzīvi izmainošu pieredzi.

"Cehs.lv" mākslīgā intelekta laboratorija ir izpētījusi – ļoti ticams ir apgalvojums, ka šis raksts tavu dzīvi mainīs vairāk nekā dalība šovā, taču tā publiskai izteikšanai pietrūkst akadēmiska vai emocionāla pamatojuma.

Kristaps Āls norāda, ka ļoti ciena mūziķus Sējānu, Busuli un Maratu, kā arī, protams, Aiju, kura pazīst mūziķus. Ir grūti spriest, kur beidzas žūrijas locekļu darbs un sākas producentu pirksts, tāpēc kritizēt kādu konkrēti būtu muļķīgi – šo lomu veiksmīgi ir uzņēmies tviteris. Sausais atlikums ir tāds, ka šovs ar misiju izgaismot māksliniekus ražo "koveru" izpildītājus haltūrām kultūras namos un kāzās.

Šķiet, vienīgais pozitīvais piemērs varētu būt "Tautumeitas", kuras ar Sējāna pieslēgšanos ieraudzīja lielāku auditoriju. Taču ironiski, ka lielākais ieguvējs no šova ir šova zaudētājs.

Lai nebūtu tā, ka laboratorija ir tikai kritizējusi un nav nākusi klajā ar ierosinājumiem, šeit "Cehs.lv" piedāvā dažus teikumus, ko žūrija un Markuss Riva var izmantot "šīs ir svarīgākās trīs minūtes tavā dzīvē" vietā:

- Šīs ir trīs minūtes no tavas dzīves.

- Šīs varētu būt trīs svarīgākās minūtes tavā dzīvē, ja tava dzīve būtu trīs minūtes gara.

- Šī uzstāšanās var mainīt tavu dzīvi, bet ļoti iespējams, ka nemainīs.

- Šīs trīs minūtes noteikti būs satraukuma pilnas, uz tevi skatīsies daudz ļaužu, bet, šovam beidzoties, tu atgriezīsies pie tādas pašas rutīnas kā līdz šim.

- Šīs trīs minūtes varētu rezultēties līgumā ar ierakstu kompāniju, kura īsti nezinās, ko iesākt ar latviešu valodā dziedošu džeku, tāpēc tu ķeksīša pēc izdosi dažas dziesmas – par ļaunu tas, protams, nenāks, bet nebūs arī tā, ka "woooow, es tikko izpārdevu Daugavas stadionu". Lai to sasniegtu, ir jādara daudz vairāk, nekā jāuzvar šovā, pavaicā Reinim, ja netici.

- Šīs ir diezgan "random" trīs minūtes tavā dzīvē.

- Mēs neesam pilnīgi pārliecināti, ka tās būs trīs minūtes no tavas dzīves, jo moš kopā sanāks drusku mazāk vai vairāk.

- Šīs ir trīs minūtes ne tikai no tavas, bet arī manas dzīves.

- Šīs trīs minūtes var mainīt manu dzīvi tikpat ļoti, cik tavu.

- Nepiešķirt pārāk lielu nozīmi šīm trim minūtēm no tavas dzīves.

- Šīs ir trīs dzīves no tavas minūtes. Pag, ko...?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!