Foto: Attēls no privātas kolekcijas
Liepājā divas būtiskākās komunistiskās okupācijas režīma iestādes – čeka un milicija – 1940.–41. gadā atradās burtiski viena otrai pretim, skatoties perpendikulāri pa Republikas un Toma ielas krustojumu. Milicija bija iemitinājusies Republikas ielā 19 – namā, kuru jau kopš tā uzcelšanas brīža 20. gs. sākumā liepājnieki dēvēja par "Zilo brīnumu". Savukārt čekas mītne atradās Toma ielā 19. Neilgi pēc okupācijas tā sabiedrībā iemantoja apzīmējumu "Sarkanais brīnums".

Vēl viena ar represijām daļēji saistīta vieta bija Liepājas cietums Dārza ielā 14/16. Tur līdztekus personām, kuras izcieta sodu par krimināliem pārkāpumiem, 1940.–41. gadā atradās arī tie, kurus apcietināja čekisti. Izmeklēšanas laikā arestētie atradās apcietinājumā čekā, taču pēc izmeklēšanas pabeigšanas viņus pārvietoja uz cietumu gaidīt tiesu.

Līdzšinējās komunistiskā režīma noziegumu izpētes gaitā noskaidrots, ka tiešā veidā nedz Liepājas čekas ēkā, t.i., "Sarkanajā brīnumā", nedz cietumā nav notikušas nāves soda izpildes vai beztiesas nošaušanas. Visi apcietinātie, kuri šajās vietās atradās saistībā ar kara darbības sākšanos Latvijas teritorijā, sākot ar 1941. gada 23. jūniju, tika pārvietoti uz ieslodzījuma vietām Krievijā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!