Pirmie veiksmīgi nokārtotie vidusskolas eksāmeni. Pirmais izlaidums. Pirmā automašīna. Varbūt vienkārši labi izdevusies ballīte. Vai Jāņu dienas rīts . Šie ir notikumi, kurus bieži vien min avārijās cietušie, atsaucot atmiņā notikumus pirms sēšanās reibumā pie stūres. Kopš 2004.gada 1.jūlija līdz šī gada 1. maijam par braukšanu reibumā kopā sodīti 8885 vadītāji. No „jaunajiem” vadītājiem (stāžs līdz diviem gadiem) reibumā aizturēti 642 cilvēki, kas sastāda 7.2%.
Ceļu Satiksmes drošības direkcija, Valsts policija kopā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību Apeirons uzsāk kampaņu pret braukšanu dzērumā un ātruma pārsniegšanu. Tieši braukšanas ātruma pārsniegšana, braukšana reibumā - galvenie iemesli, kas dzēš cilvēka dzīvību uz ceļa. Taču daudzi no tiem, kas izdzīvo, paliek invalīdi uz visu mūžu. (Saskaņā ar Valsts rehabilitācijas centra Vaivari datiem, no visiem spinālajiem invalīdiem aptuveni 35% traumas guvuši autoavārijās.)

80 % cilvēku ar invaliditāti nespēj pārvarēt krīzi, noslēdzas no sabiedrības un pavada dzīvi vientulībā. Mēs viņus neredzam arī grūti pieejamās vides dēļ – bruģis, augsti sliekšņi, šauras durvis pēc nokļūšanas ratiņkrēslā var kļūt par nepārvaramu šķērsli.

„Dzer. Brauc. Pievienojies” ir dokumentāla kampaņa, kuras galvenie varoņi ir īsti cilvēki ar īstiem dzīves stāstiem. Viņus visus vieno traģiska pieredze satiksmes negadījumos, viņi visi pārvietojas ratiņkrēslos, taču viņi visi ir gatavi atklāti par to runāt.

Mārim ir 32 gadi. 1991. gadā neapdomīgas auto vadīšanas rezultātā viņš smagi cieta autoavārijā, pēc kuras ir 1. grupas invalīds. Ģimenē aug trīs bērni.

Vitai ir 25. 17 gadu vecumā viņa brauca automašīnā blakus iereibušam šoferim, un kopš tā laika viņai ir problēmas pārvietoties.

Dainis (44) dzīvo un strādā Rēzeknē. Avārijā ar motociklu pats bijis vainīgs. Tagad viņš pārvar visu, izņemot ļoti augstas kāpnes.

Mārtiņš ir visjaunākais kampaņas dalībnieks. Viņam ir 20 gadu, un šogad viņš kārto vidusskolas eksāmenus. Pārgalvīgs brauciens ar motociklu pa pludmales smiltīm pirms 3 gadiem Mārtiņam beidzās ar mugurkaula lūzumu.

Māris, Vita, Dainis un Mārtiņš būs redzami TV reklāmās, kuru sižeti un atmosfēra nav izdomājums, bet cietušo ikdiena. Vairākas nedēļas kopā ar CSDD un Latvijas Policijas darbiniekiem ratiņnieki aktīvi piedalīsies dažādās akcijās, no kurām pirmās ir viesošanās Rīgas un reģionu skolās, kā arī autoskolās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!