Foto: Ilmārs Znotiņš
Slavenā un jau par banālu kļuvusī Volstrīdas baņķiera Gordona Geko frāze - "Greed is good" jeb "Alkatība ir laba" - manifestē to, jo vairāk runā par naudu, jo lielāka varbūtība, ka to arī saņem. Es konsultēju gan investorus, gan tehnoloģiju kompānijas, īpaši tehnoloģiju "startup" jeb latviski - iesācējuzņēmumus*.

Tehnoloģiju startupiem šis ir īstais mirklis visā Ziemeļeiropas reģionā. Daudzie reģiona veiksmes stāsti - Spotify, TransferWise, Zendesk... - ar piesaistītām investīcijām simtiem miljonu dolāru apjomā iekustina pozitīvo spirāli. Publiskie paziņojumi par naudu iedrošina talantus kļūt par uzņēmējiem un radīt jaunas progresīvās idejas, piesaista vietējo un starptautisko investoru uzmanību un attiecīgi arī naudu, rodas hiper strauji augoši globāli uzņēmumi ar super augstu pievienoto vērtību. Veiksmīgas pārdošanas gadījumā ekonomikā atpakaļ ieplūst gan nauda, gan zināšanas, kā, piemēram, tepat blakus, daudz piesauktajā Skype gadījumā Igaunijā.

Diemžēl Latvijā līdz šim lielākais publiski zināmais startup piesaistītais finansējums ir airDog ar ap 2,5 miljoniem dolāru. Salīdzinājumam - Lietuvā lietotu apģērbu apmaiņas online platforma Vinted publiski paziņojusi par jau 25 miljonu dolāru investīciju piesaisti. Savukārt Igaunijā - starptautiskā naudas pārskaitījumu platforma TransferWise publicējusi ziņu, ka kopš dibināšanas 2011.gadā piesaistījusi jau 91 miljonus dolāru. Tā ir publiski pieejamā informācija par katras valsts tehnoloģiju startup veiksmes stāstiem.

Jau dzirdu, kāds saka - "Tas jau tikai PR! Latvijā arī viss notiek!" Jā, patiešām, absolūtos skaitļos situācija nebūt nav nomācoša. "LabsofLatvia.com" startup platformas statistika liecina, ka kopš 2010.gada Latvijas tehnoloģiju startupi ir piesaistījuši 93 miljonus eiro, Lietuvā - 97 miljonus un Igaunijā - 149 miljonus eiro. Pēc daudziem rādītājiem Latvijai iet ļoti labi - mums ir ļoti aktīva tehnoloģiju startup komūna - neskaitāmas strādāšanas vietas (co-working), biznesa inkubatori un akseleratori, ideju konkursi. Privātās iniciatīvas un pašorganizēšanās līmenis ir augsts, tātad talanti un idejas mums ir. Jā, un statistika liecina, ka arī nauda.

Diemžēl, ja nerunāsim par naudu un par tehnoloģiju startupiem, kas spējuši piesaistīt apjomīgas investīcijas, tad nekāds "publiskais nospiedums" pats no sevis neizveidosies. Ja klusējam, tad iestājas negatīva spirāle. Riskējam palikt pelēkā zonā, zaudēt cīņā par uzmanību - gan par starptautisko investoru uzmanību, jā, un arī ideju un talantu uzmanību. Ne Viļņa, ne Tallina, ne Londona neguļ un kāds no mūsu startup komūnas katru mēnesi saņem uzaicinājumu atvērt biroju kādā no šīm pilsētām.

Šonedēļ Rīgā notiek starptautiska tehnoloģiju startup konference "Silicon Valley Comes to the Baltics", kur investori gan no Silīcija ielejas, gan reģionālo veiksmes stāstu vadītāji sniegs savas veiksmīgu tech startup uzņēmumu "iedvesmas receptes". Daudz esmu dzirdējusi arī par ieteikumu, ka veiksmes pamats ir arī aktīva un skaļa komunikācija. Milzīgas globālās konkurences laikmetā, starptautiski pievērsta uzmanība arī ir valūta. Uz konferenci esam uzaicinājuši arī politikas veidotājus no Ziemeļvalstu reģiona, lai diskutētu, kā varam stiprināt startup ekosistēmu Baltijas valstīs. Cerams, ka vienosimies par "Riga Venture summit" manifestu - vismaz 10 pavisam konkrētiem darbiem, ko var izdarīt gada laikā, lai Baltijas valstis kļūtu par vēl lielāku magnētu gan investīcijām, gan talantiem un idejām. Mans ieteikums būtu - daudz vairāk runāt par uzņēmumiem piesaistīto naudu, tā iegriežot pozitīvo spirāli visās frontēs. Tas pievelk gan starptautisku investoru uzmanību, gan arī talantus, un arī idejas.

* "Tech Start-up" (no angļu valodas) jeb tehnoloģiju iesācējuzņēmums - ir straujas izaugsmes potenciāla uzņēmums, kas izveido dzīvotspējīgu, globāli mērogojamu un atkārtojamu biznesa modeli. Raksturīgākās pazīmes ir ambiciozi mērķi, starptautiski mērogojams biznesa modelis, augsta riska pakāpe mērķu īstenošana, darbība tehnoloģiski sarežģītā tirgus sektorā, riska kapitāla finansējums, augstas tolerances līdzdibinātāju komanda, ieņēmumu neesamība darbības sākumposmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!