Uzaicinājums visiem labas gribas cilvēkiem

Piedalies Rozā lentītes solidaritātes dienā un atbalsti cīņu pret krūts vēzi!

Rozā lentītes solidaritātes dienas sauklis: "Nebaidies, ej un pārbaudies!"

4.septembrī Esplanādē notiks "Rozā lentītes solidaritātes diena". Tās mērķis ir aicināt cilvēkus nebaidīties no vēža un cīnīties pret stereotipiem, veicināt sabiedrības izpratni un attieksmi pret vēzi kā pret ārstējamu slimību. Katram Latvijas iedzīvotājam ir iespēja atbalstīt šo kustību un dot savu ieguldījumu cīņā ar ļaundabīgo audzēju!


Kas ir "Rozā lentītes solidaritātes diena"?

Tā ir Latvijā iedibināta tradīcija, pievienojoties globālajai Krūts veselības kustībai, aicinot sabiedrību pievērst uzmanību onkoloģiskajai aprūpei un aicinot sievietes rūpēties par savu veselību. Pasaulē Rozā lentītes kustība uzsākta pirms vairāk kā 20 gadiem. Oktobrī, kas pasaulē ir pazīstams kā Krūts veselības mēnesis, notiek dažādas akcijas un kampaņas, kurās iesaistās cilvēki, kas paši pārdzīvojuši vēzi, kā arī tie, kuri tuvinieki vai draugi saskārušies ar šo slimību. Latvijā šī tradīcija ir jauna un skrējiens notiek otro gadu.

Situācija Latvijā

Šobrīd Latvijā uzsākta un darbojas vēža skrīninga programma, lai veicinātu audzēju savlaicīgu atklāšanu (krūts vēža, dzemdes kakla un kolorektālā vēža skrīninga programma), tomēr to nevar nosaukt par efektīvu, ja pusotra gada laikā no gandrīz 215 tūkstošiem nosūtītu uzaicinājumu uz krūts vēža profilaktisko pārbaudi uzaicinājumam atsaukušās vien 32 tūkstoši sieviešu, kas ir nepilni 15 % no visām uzaicinātajām. Tajā pašā laikā tieši savlaicīga slimības diagnostika ir veselības atslēga un krūts vēzis ir viens no labāk ārstējamiem ļaundabīgajiem audzējiem. Bēdīgā statistika liecina, ka joprojām ļaundabīgo audzēju 60 %, tajā skaitā arī krūts vēzi vismaz 35 % gadījumos, atklāj novēloti. Tā nedrīkst būt! Situācija jāmaina! To var izdarīt tikai kopīgiem spēkiem, visiem iesaistoties šajā "bez pretinieka cīņā", runājot par to un aicinot nebaidīties no vēža. Vēzi var ārstēt, ja to savlaicīgi atklāj, tāpēc - "Nebaidies, nāc un pārbaudies!". Sabiedrībā joprojām ir bailes un noraidījums, runājot par vēzi vai ļaundabīgo audzēju. Tajā pašā laikā - jo vairāk par to runāsim, jo cilvēki būs drošāki par to, ka vēzi, savlaicīgi atklājot, var ārstēt.

Aicinām organizācijas veidot komandas, kā arī individuālus dalībniekus pieteikties Rozā lentītes solidaritātes dienas skrējienam. Piedaloties un atbalstot šo tradīciju, katrs dalībnieks ir nozīmīgs, jo pierāda, ka sabiedrība kopumā kļūst drošāka un ir gatava cīnīties ar vēzi.

Kā tas notiks?

Visi, kas būs pieteikušies KOMANDĀS vai gatavi startēt individuāli, tiks gaidīti 4.septembrī, pulksten 13.00, Esplanādē. Komandu sacensības plānotas kā nelielas orientēšanas sacensības, kur katrai komandai būs ne tikai ātri jāskrien, bet arī kontrolpunktos jāatrisina dažādi interesanti uzdevumi. Aptuvenais maršruta izpildes ilgums - viena stunda. Dalībnieku skaits komandā nav ierobežots, komandas dalības maksa - 20 lati. Uz skatuves, paužot atbalstu pasākuma dalībniekiem, uzstāsies grupa "Pērkons", kā arī citi mūziķi. Lai pieteiktu komandu vai iegūtu papildu informāciju, rakstiet uz e-pastu dzivibaskoks@dzivibaskoks.lv vai zvaniet pa tālruni 26328286.

"Dzīvības koks" saka lielu paldies pasākuma atbalstītājiem - kompānijai "AVON", kas ir Rozā lentītes skrējiena galvenais atbalstītājs arī ASV, kā arī citiem. Ziedot "Dzīvības kokam" iespējams gan portālā www.ziedot.lv, gan "Dzīvības koks" labdarības interneta portālā www.percunziedo.lv.

Svarīgi

Šobrīd Latvijā kopumā ir gandrīz 60 tūkstoši onkoloģisko pacientu. Katru gadu no jauna diagnozi uzzina apmēram 10 000 cilvēku, savukārt diagnozi - "krūts vēzis" pirmo reizi izdzird vairāk kā tūkstotis sieviešu. Tas ir šoks, bailes un izmisums. Pēc diagnozes uzstādīšanas sākas ārstēšanas ceļš. Operācija. Ķīmijterapija vai staru terapija. Pēc tam cilvēks paliek viens ar savām problēmām. Viens, mācoties sadzīvot ar apziņu "man bija ļaundabīgais audzējs". Cits, mēģinot atgriezties ģimenē, draugu sabiedrībā un darbā. Bieži ir jāmācās sadzīvot ar savu ķermeni (pēc krūts mastektomijas u.c.) un brūcēm. Latvijā biežāk kā daudzās citās valstīs sievietes pēc krūts vēža operācijas paliek vienas, izjūk ģimenes, tiek zaudēts darbs. Tāpēc ļoti svarīgi ir mainīt sabiedrības attieksmi un vienoties kopīgam atbalstam. "Dzīvības koks" kā vienu no saviem darbības mērķiem ir izvirzījis psihosociālās veselības ieviešanu un nodrošināšanu visā veselības aprūpes procesā, sākot no diagnostikas un beidzot ar rehabilitāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!