Nu mums ir savs Neo. Nevajadzēja ne Morfeju, kurš to atrastu, ne Trinitiju, kurā iemīlēties. Un kur nu vēl Orākulu. Viss bija otrādi - ieradās pats un pārliecināja mūs. Pirmkārt jau, par to, ka esam nedaudz dīvaini.

Tas, ka Valsts Ieņēmumu dienestā Dzintara Jakāna vadīšanas laikā ir valdījis bardaks, nebija jāatklāj. Bet lieku reizi to atgādinot, visa sabiedrība vēlreiz pārliecinājās, ka šo Tautas partijas protežē "aizrotējot" uz mazāknozīmīgu amatu Finanšu ministrijā, jau kaut kas labs ir paveikts.

Bet tas tā. Svarīgāk jau bija konstatēt, ka datu drošība mūsu valstī ir tikai fikcija. Ja tas būtu vien tamdēļ, ka esam naudiņu šim mērķim taupījuši, būtu pusbēda. Bet šis nav tas gadījums. Finanses ir tērētas trekni gan sistēmu izveidei, gan to auditiem un pārbaudēm (VID vien vairāk nekā 1,5 mlj. latu tikai šai sistēmai). Bet viss viens – liels brāķis. Nu ir skaidrs, ka AS "Exigen Services Latvia" labāk kādu laiku nevajag neko ļaut izstrādāt. Viņi, redz, spēj pašu izstrādāto drošības sistēmu aizmirst pieslēgt. Savukārt, SIA "KPMG Baltics" labāk nevajag neko lūgt pārbaudīt, jo tāpat nekas netiks konstatēts. Par to vien liels paldies Neo.

Bet nu labi. Tagad visa valsts pārvalde un to sadarbības partneri skries un strādās, un man ir sajūta, ka šai lietā zināma kārtība tiks ieviesta. Labi, ka vismaz tā.

Daudz būtiskāks jautājums ir par to, kāpēc šai valstī tik daudz kas ir ierobežotas pieejamības un slepens? Kāpēc šie dati, kurus nu izplata pašmāju Robins Huds, vispār ir slepeni? Par valsts iestāžu maksātajiem atalgojumiem vispār nav neviena argumenta, kāpēc lai tā būtu. Bet jautājums ir arī par privāto sektoru. Kas būtu slēpjams? Un no kā? Tas, cik tiek maksāts darbiniekiem? Un slēpjams tas no konkurentiem? Muļķības! Konkurences cīņa un komercnoslēpums te ir bezgaumīga atruna. Tikai viens piemērs. Nacionālajā Basketbola Asociācijā nav publiskās naudas. Tikai komercija. Taču ir noteikts, ka visi atalgojumi ir publiski. Līdz ar to arī nodokļu maksājumi. Visa pasaule zina, cik nopelna un cik nodokļos nomaksā Andris Biedriņš. Drīzāk šī slepenība piesedz aplokšņu algu problēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!