Foto: Publicitātes foto
Aizvadītie divi gadi ir transformējuši darba vidi teju līdz nepazīšanai. Līdzās virknei izmaiņu, kas skar darba procesus, ir mainījušās darba ņēmēju prasības pret darba devēju un tādēļ - pat atsevišķu darba pozīciju lomas ir transformējušās. To īpaši varu apgalvot par personālvadības speciālistiem un dažādu departamentu, komandu vadītājiem. No uzdevumu plānu izpildes uzraugiem un rotāciju menedžeriem viņi ir kļuvuši par mentoriem tādās jomās kā darba un privātās dzīves līdzsvars un karjeras izaugsme. Bet kāpēc darbiniekiem tieši šobrīd ir svarīgs mentorings?

Konfūcijs ir teicis: "Izvēlieties darbu, ko mīliet, un jums nekad mūžā nebūs jāstrādā". Patiesi, darbam ir jārada pozitīvas emocijas un jāsniedz gandarījums. Taču stress, darba un privātās dzīves līdzsvara trūkums, šaubas par sevi un savu profesionālo nākotni aizvien ir galvenie izaicinājumi, kas ik dienas seko pa pēdām katram nodarbinātajam. Tagad tā ir pasaules mēroga tendence.

Proti, nupat "Colliers" ir veicis apjomīgu globālu pētījumu, kurā piedalījās 18 000 respondentu 61 pasaules valstī. Tajā 35% aptaujāto norādījuši uz izaicinājumiem saglabāt līdzsvaru starp privāto dzīvi un darbu, strādājot attālināti. Vienlaikus "Kantar" pērn decembrī veiktā aptauja Latvijā liecina, ka 75% darba ņēmēju satrauc stress, kas saistīts ar ikdienas darba pienākumu izpildi. Tikmēr "PwC" 2021. gada pētījums "Hopes and fears", kurā piedalījās vairāk nekā 30 000 nodarbināto visā pasaulē, parāda, ka arvien vairāk darba ņēmēju ir norūpējušies par savas darba vietas stabilitāti – piemēram, 60% uzskata, ka automatizācijas procesu dēļ var zaudēt savu darbu, bet 56% domā, ka nākotnē arvien mazākam skaitam cilvēku būs stabils, ilgtermiņa darbs.

Es ļoti ceru, ka tirgū vairs nav neviena darba devēja, kas aizvien dzīvo ilūzijā ar pārliecību, ka darbinieku bažas par savu profesionālo vērtību, nepietiekamu personīgo laiku ģimenei un nemitīgu stresu ir pārejošas "nebūšanas". Šie faktori ir kļuvuši par ikdienas barjeru un tās pārvarēšanā būtiska nozīme ir vadītāja atbalstam, padomam jeb mentoringam.

Piemēram, aizvadītie gadi ir attīstījuši vēl citā dimensijā tiešo vadītāju, komandu līderu un personālvadības speciālistu lomu nozīmīgumu vēl citā dimensijā. Piemēram, pērn veiktajā "Bite" darbinieku apmierinātības aptaujā bija atklājies, ka 40% mūsu darbinieku kā izaicinājumu redz profesionālās un privātās dzīves sabalansēšanu. To jo īpaši novērojām, īstenojot aktivitāti "Randiņš ar Klimata kontroli", kas pēc būtības ir darbinieku iespēja individuāli tikties ar "Bite" personālvadības departamenta cilvēkiem, lai uzdotu sev svarīgus jautājumus par dažādām jomām un kalpo kā alternatīva ikdienas biroja sarunām, kas šobrīd attālināta darba dēļ nav pilnībā iespējamas.

Šo tikšanās laikā sajutām, cik cilvēkiem ir svarīgi ir vienkārši cilvēcīgi aprunāties un tapt uzklausītiem. Tāpat daudziem svarīgs jautājums bija, kurp virzīt savu karjeru un kā sasniegt profesionālos mērķus. Lielai daļai aizvien noder padoms, kā uzlabot sava darba un privātās dzīves līdzsvaru, sevišķi attālināta darba vai karantīnas laikā, kad ir grūti ievērot "robežas". Arī "Bite" komandu vadītāji norāda, ka šie jautājumi viņu darbā nu jau ir kļuvuši par ierastu darba daļu un atbildes uz tiem no darbinieku puses tiek augstu novērtētas.

Apstākļu kopums, kurā satuvinājies darbs un privātā dzīve, pandēmijas radītā neskaidrība par nākotni, ir padarījis darba devēju un darba ņēmēju, kā arī vadītāju un padoto attiecības daudz personiskākas. Savukārt komunikācija, cilvēcība un abpusēja atklātība ir šo attiecību galvenā vērtība.

Ne velti mūsu projekts "Laivā ar vadību", kas sniedz iespēju ikvienam darbiniekam uzdot anonīmus jautājumus uzņēmuma augstākajai vadībai, saņemot atbildes tiešraidēs, jau otro gadu pēc kārtas ir izpelnījies lielu atzinību kolēģu vidū. To redzam arī pēc 2021. gada nogalē veiktā darbinieku apmierinātības pētījuma - tiešā vadītāja vērtējums ir krietni audzis, un 90% darbinieku to augsti novērtē. TOP 3 augstāk vērtēto faktoru vidū ir arī tiešā vadītāja nodrošinātā informācijas apmaiņa ne tikai par darba procesu, bet arī Covid-19 aktualitātēm.

Atskatoties ne tik senā pagātnē, ir pārliecība, ka mentorings ir bijis līdz galam nenovērtēts attiecību veidošanas elements darba vidē. Savukārt tiešie vadītāji un uzņēmumu personāldaļu speciālisti ir vairījušies to izmantot, jo mentorings ietver cilvēcisku saprašanos un empātiju, tajā pašā laikā nezaudējot profesionalitāti. Jā, tās nav vienkāršas spējas, taču tās nav arī neapgūstamas superspējas, un pandēmija ir auglīga augsne, kur tās trenēt. Būsim godīgi – dzīvojot un strādājot šajos apstākļos, ir tikai saprotami, ka darbiniekiem vairs nepietiek ar klasisku vadītāju, tāpēc starp žonglēšanu ar ikdienas pienākumiem un piepildītajiem kalendāriem darbinieki no vadītāja sagaida arī saprotošu sabiedroto, kas velta laiku, lai uzklausītu un iedziļinātos. Un šis ir īstais laiks, lai uzņēmumi veltītu nepieciešamos resursus komandu vadītāju stiprināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!