Foto: LETA
Ja uz jautājumu būtu Tava bērna, Tavas sievas vai vīra, Tavas mātes vai māsas un brāļa dzīvība - ko Tu būtu gatavs darīt, lai to glābtu? Vai Tu par to esi domājis, vai Tu būtu gatavs atdot savu dzīvību, ja būtu tāda iespēja? Vai Tu esi gatavs mirt? Vai Tu esi gatavs šķirties no visām savām mantām un mājām?

Es gribu, lai Tu apzinies, ko Tu vari zaudēt, ja Latvijai kāds uzbruks un to neviens nevarēs vai negribēs to neaizstāvēt.

Ko nozīmē tas, ka šeit ienāks svešs karaspēks? Tas nozīmē, ka visi valsts un tās iestāžu darbinieki vairākus mēnešus nesaņems algas, lielākā daļa no šiem darbiniekiem tiks atlaista un palikušie labākajā gadījumā saņems iztikas minimumu. Par prēmijām, bonusiem un piemaksām varēs nesapņot vēl gadiem. Pensionāri vairākus mēnešus vispār nesaņems pensijas un tad, kad tie atsāks saņemt pensijas, visdrīzāk visiem maksās kaut kādu visminimālāko apjomu bez piemaksām par represēto statusu vai kādu nopelnīto lielo piemaksu. Reālā pensija, domājams, šādā situācijā labākajā gadījumā varētu būt kādu 100€ apjomā, bet rubļos, protams.

Daudzi tagad sūdzas, ka medicīna ir dārga un uz operācijām ilgi jāstāv rindā. Ja pie mums kāds iebruks, tādas bezmaksas medicīnas nebūs vispār un ilgi nebūs. Vienīgā reāli pieejamā medicīna būs tabletes un marle, kas glabājas spoguļskapītī. Par plānveida operācijām un rindām varēsiet vispār aizmirst. Kaut kas tāds tiks atjaunots varbūt pēc kādiem gadiem pieciem. Turklāt visas iepriekšējās rindas pozīcijas, protams, netiks ņemtas vērā. Rindā priekšpusē būs jaunā režīma atbalstītāji un funkcionāri, bet visi labākie ārsti no tiem, kas šobrīd te vēl strādā, būs aizbraukuši.

Tagad mēs ceļam gaismas pilis, koncertzāles, mākslas telpas, bibliotēkas, remontējam kultūras namus, šaujam salūtus un sakām, ka tas jau viss ir tādi nieki, nekāda lielā nauda tā nav. Bet papēti, kur paliek Tevis paša nopelnītā nauda. Vismaz 30% no tās kaut kur pazūd - par niekiem, ko Tu pat neatceries. Un, ja ar naudu ir galīgi švaki un nav ko ēst, Tu taču vairs netērēsi to dārgām koncertu biļetēm, kūkām un smalkiem dzērieniem. Tu maksāsi par ēdienu un mājokli, kurā ir silti un droši. Tāpēc uzdzīves tēriņi arī mūsu valstij ir jāpārtrauc vismaz līdz brīdim, kad samaksāsim rēķinu par savu aizsardzību.

Varbūt Tu domā, ka tas viss uz Tevi neattiecas, Tu aizmuksi un viss būs labi. Jā, varbūt Tev izdosies aizbēgt, paslēpties vai kaut kā pielāgoties, bet varbūt arī neizdosies. Ja pat Tev izdosies, tad noteikti tas neizdosies lielākajai daļai Tev tuvo cilvēku. Un kas būs, ja neizdosies? Ja vien Tu nekļūsi par vienu no aktīvākajiem jaunā režīma atbalstītājiem un sludinātājiem, Tavas dzīves kvalitāte samazinās vismaz par 90% uz kādu gadu un pēc tam varbūt atjaunosies kādu 40% līmenī no šī brīža dzīves kvalitātes.

Un rēķinies, ka var gadīties, ka daļa Tavu tuvāko cilvēku tiks nogalināti, sievietes izvarotas. Ir jau pieņemta prakse, ka iekarotāju karaspēks vienkārši apstaigā mājas un dzīvokļus un paņem visu, ko vēlas, bet, ko nevēlas, to aiz gara laika - sabojā. Piemēram, karavīri, kas viesojās pie manas vecmammas, piekakāja klavieres, paņēma visus lopus un visu vērtīgo, ko atrada. Arī šodien notiek tieši tāpat - ir pilns Youtube ar video, kur iekarotāji ņem visu, ko vēlas un dara visu ko vēlas. Tā kā rēķinies, ka jāšķiras būs no ļoti daudz kā. Protams, nebūs arī nekādu brīvo mediju, iespējams, nebūs arī mobilo sakaru un interneta, arī elektrība kādu laiku var nebūt, ūdens un kanalizācija arī ne. Nebūs arī precēm pārbāztu lielveikalu, jo nebūs cilvēku, kas tajos var kaut ko nopirkt. Ja paveiksies atrast darbu, strādāsim par kapeikām (nevis centiem), lai varētu sagrabināt kapeiciņas maizei vai kartupeļiem.

Tu vari joprojām domāt, ka tas viss neattiecas uz Tevi, jo Tu neko nevari mainīt un šī cīņa jāizcīna kaut kur kādiem citiem - ministriem, deputātiem, armijniekiem u.tml. Bet tā nav! Tev ir jānospiež pāris klikšķi, lai ievērojami palielinātu varbūtību, ka viss iepriekš minētais nenotiek.

Kā tas ir iespējams? Tev ir jānospiež poga, aizstāvot viedokli, ka Latvijai ir jāpalielina finansējums aizsardzībai līdz 2% no IKP. Kāpēc, tāpēc, ka mums ir jāparāda savai valdībai un saviem sabiedrotajiem, ka mēs, Latvijas valstij piederīgie un nodokļus maksājošie, gribam, lai mēs tiktu aizstāvēti! Ka mums ir svarīga sava drošība!

Ar pogas spiedienu Tev netiks atņemts neviens cents vai maizes rika. Balsojums ir par to, lai aizsardzības finansējumu līdz 2% no IKP palielinātu līdz 2020. gadam. Bet ir ļoti svarīgi, lai šī iniciatīva sasniegtu Saeimu un pēc iespējas ātrāk. Lai šāda apņemšanās tiktu ar likumu nostiprināta un neaizmirsta arī pēc nākamajām pašvaldību un Saeimas vēlēšanām. Vēl vairāk, es ceru, ka parakstu savākšana veicinās plašāku diskusiju par aizsardzības budžeta palielinājumu jau nākamajā gadā. Pietrūkst maz, es teiktu - tikai gribēšana. Naudas izteiksmē tie ir 80 miljoni eiro - lai jau nākamgad mūsu aizsardzības budžets sasniegtu vajadzīgos 2% no IKP, ko mums jau sen prasa uzņemtās saistības pret NATO.

Mūsu valsts šobrīd rīkojas kā liekulīga nekauņa, kas aizņemas naudu un visu laiku sola, ka to atdos, bet neatdod. Tērē visam kam, vienlaikus stāstot, ka nav naudas, nav naudas - nu nekādi nevaru atdot...

Visbeidzot, kāpēc tas ir svarīgi tieši šobrīd?

Krievija koncentrē savu karaspēku pie mūsu robežām. Nākamais ASV prezidents būs Donalds Tramps, kurš ir teicis, ka aizstāvēs tikai tās valstis, kuras iegulda savā aizsardzībā vismaz prasītos 2% no IKP.

Bez šāda finansējuma mēs nekad nevarēsim savu valsti aizsargāt pat dažās stundas, lai kāds paspētu nākt mums palīgā. Pēc tam jau cīnīties ar šeit nostiprinājušos agresoru varētu būt neiespējami pat spēcīgajai ASV ar visu NATO dažādu apstākļu dēļ.

Tāpēc, lūdzu, velti 1 minūti sava dārgā laika un palielini iespēju pasargāt sevi un savus tuvākos cilvēkus no nāves, izvarošanas, pasargā savu mantu, savu dzīves kvalitāti, mūsu valsti un zemi - nodod savu balsi par to, lai mūsu valsts palielinātu finansējumu aizsardzībai līdz 2% no IKP:

https://manabalss.lv/par-2-no-ikp-aizsardzibai/

P.S. Portāls rādīs dažādus paziņojums un lūgs Tev viņiem ziedot naudu, bet Tu vari izvēlēties arī neziedot (jānorāda, ka Tu jau ziedoji kaut kam citam) un šis balsojums Tev nemaksās pilnīgi neko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!