Foto: LETA
Tas, vai Latvijā izveidosies spēcīgs sabiedriskais medijs, ir atkarīgs ne tikai no radio un televīzijas žurnālistiem un darbiniekiem, sabiedrības gribas vai politiskiem lēmumiem, bet arī no tā, vai un kāda pārmaiņu vadība tuvāko nedēļu laikā tiks ievēlēta Latvijas Televīzijas (LTV) valdē.

Ir ļoti svarīgi, lai tie ir cilvēki ar labu reputāciju, kas profesionālajā darbībā sevi pierādījuši ar konkrētiem rezultātiem. Lai tie ir cilvēki, kuri saprot sabiedriskā medija nozīmi, redz jauno mediju attīstības perspektīvas un saprot, kas ir redakcionālā neatkarība un viedokļu daudzveidība. Lai tie ir cilvēki, kas saprot, kad LTV korespondentam jābūt Briselē, kad Sīrijā un kad Daugavpilī un kuri tiek galā ar ieilgušajām kvalitātes problēmām ēterā. Lai tie ir cilvēki, kas spēj motivēt darbiniekus radošām un redakcionālām pārmaiņām un piešķir LTV zīmolam sabiedrības tādu vērtību, kāda sabiedriskajiem medijiem ir Lielbritānijā vai Igaunijā. Lai tie ir cilvēki, kuri spēj panākt, lai top tādi televīzijas raidījumi un filmas, ko var piedāvāt citu Eiropas sabiedrisko televīziju programmām un kuri spēj palielināt LTV sasniegtās auditorijas daļu, palielināt sabiedrības apmierinātību ar veidoto programmu un uzsākt jauna sabiedriskā medija izveides projektu.

Liela daļa no iepriekšējā rindkopā minētajiem uzdevumiem ir ne tikai vēlams, bet arī saistošs LTV jaunās valdes uzdevumu apraksts. Par problēmām iepriekš Edgara Kota pārvaldītajā LTV daudz rakstīts un to cēloņi identificēti vairākkārt gan no žurnālistu, gan ekspertu puses, un šīs problēmas ir atskaites punkts, kādēļ LTV nepieciešama jauna valde. Ņemot vērā pēdējās nedēļās medijos izskanējušo informāciju par LTV valdes atlases procedūru, personāla atlases uzņēmuma Fontes lomu, vēlējos detalizētāk izskaidrot kārtību, kādā tiks ievēlēta LTV valde.

Kāpēc nepieciešams personāla atlases uzņēmums?

Augstākā līmeņa vadības izvēli valsts kapitālsabiedrībās vai valsts pārvaldē Latvijā raksturo aizdomu pilna vēsture - profesionālie kritēriji, diplomātiski izsakoties, ne vienmēr bijuši galvenie un ar šāda fona radītām sekām saskaramies, veidojot LTV valdi. NEPLP šoreiz lēma par principiāli citādu sabiedriskā medija valdes atlases un apstiprināšanas kārtību. Personāla atlases uzņēmuma piesaiste augstākā līmeņa vadības atlasei valsts pārvaldē ir salīdzinoši jauns process Latvijā - šāda metode nesen izmantota Privatizācijas aģentūras, Citadeles bankas, Latvenergo augsta līmeņa vadītāju vai valdes atlasē. Zīmīgi, ka lielākoties personāla atlases uzņēmuma piesaistes mērķis bijis mazināt šaubu ēnu augstākās vadības meklējumos uzņēmumiem ar mantotām reputācijas problēmām.

Lemjot par LTV valdes paplašināšanu, NEPLP veica augstākā vadītāju līmeņa atlases (Executive Search) metodes izpēti un guva pārliecību, ka tā ir lietderīgs instruments profesionālu kandidātu izvēlei augstākā līmeņa vadībai. Būtisks arguments par labu šādai pieejai bija nodrošināt maksimāli plašu profesionālu pretendentu loku un veikt profesionālu kandidātu izvērtējumu. NEPLP arī izvērtēja līdzšinējo praksi, kāda bijusi LTV un Latvijas Radio valdes locekļu ievēlēšanā, un saskatīja būtiskus trūkumus, tostarp skaidru un definētu profesionālo kritēriju neesamību, šauru kandidātu loku, izvērtējuma subjektivitāti no padomes locekļu puses, aizdomas par politisko ietekmi un sabiedrības minimālu vai pat vispār nekādu iesaisti kandidātu vērtēšanā.

Lai šos riskus novērstu, NEPLP decembrī izsludināja konkursu "Par personāla atlases pakalpojumu sniegšanu" LTV valdes atlasei. Konkursā uz šīs procedūras nodrošināšanu pieteicās trīs profesionālās personāla atlases kompānijas, un tiesības veikt LTV valdes locekļu kandidātu atlasi un novērtējumu ieguva kompānija SIA Aims International Latvia (Fontes) sava cenas piedāvājuma, reputācijas un izvērtēšanas procedūras metodoloģijas dēļ. NEPLP ņēma vērā, ka Fontes ir veicis augstāka līmeņa vadības, tostarp valdes līmenī, atlasi un novērtēšanu tādos uzņēmumos kā Lattelecom, Latvenergo, Statoil Latvija, Nordea bankas Latvijas filiāle, SEB Banka, DnB banka, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Universitāte, MTG, Swedbank un iepazinās ar sniegtajām atsauksmēm par kompānijas līdzdalību personāla atlasē, kas bija pozitīvas.

Kā tiek vērtēti pretendenti?

Līdzās kandidātu uzrunāšanai, kas nav aktīvi darba tirgū, viens no personāla atlases uzņēmuma uzdevumiem šajā procesā bija LTV valdes locekļu kandidātu kompetenču un motivācijas novērtēšana, šajā procesā iekļaujot analītisko, verbālo un personības testu, kompetenču interviju un biznesa un vadības prasmju simulācijas uzdevumu, kā arī neatkarīgas atsauksmes par kandidātiem no iepriekšējiem darba devējiem, padotajiem, sadarbības partneriem.

Uz LTV valdi konkursā pieteicās 45 pretendenti, NEPLP un Fontes pārstāvji iepazinās ar visu kandidātu iesniegtajiem dokumentiem. Pirmās kārtas ietvaros Fontes pārstāvji tikās ar visiem pretendentiem, pēc tam NEPLP kopā ar Fontes pārstāvjiem organizēja intervijas ar visiem kandidātiem, kuri bija iesnieguši savu pieteikumu un kvalificējušies turpmākai dalībai konkursā. Gan NEPLP locekļi, gan Fontes pārstāvji pēc iepazīšanās ar kandidātu izglītības dokumentiem, iesniegto motivācijas vēstuli, izvērtējot intervijās viņu profesionālo pieredzi mediju jomā, tai skaitā pieredzi uzņēmumu vadībā, rīcības plānu īstermiņā un ilgtermiņā, stratēģisko redzējumu, analīzes dziļumu un saprotamību, reprezentācijas spējas un izpratni par sabiedrisko mediju, veica kandidātu novērtējumu un atlasi konkursa otrajai kārtai. Fontes veica kandidātu novērtēšanu pēc izstrādātas vērtējuma skalas, un ar savu vērtējumu un argumentāciju iepazīstināja NEPLP locekļus. NEPLP ņēma vērā šo atzinumu un izlēma tālākai dalībai konkursā uz LTV valdi izvirzīt 9 kandidātus, uz katru no valdes locekļu amatiem virzot trīs kandidātus. 

Kādēļ kandidātu publiskās vērtēšanas process notiks no 25. februāra līdz 7. martam?

Ņemot vērā, ka vairāki Fontes uzrunātie kandidāti izteica vēlmi savu esošo darba attiecību dēļ līdz publiskajām debatēm 25.februārī saglabāt konfidencialitāti attiecībā uz viņu kandidēšanu šim amatam, NEPLP šo atsevišķo kandidātu vēlmi respektēja. Tāpat tika ņemta vērā līdzšinējā augsta līmeņa vadītāju atlases prakse darbinieku izvēles procesā, kad līdz pat konkursa beigām kandidātu vārdi netiek izpausti, taču - ņemot vērā, ka tiek ievēlēta sabiedriska medija valde - jau konkursa nolikumā iestrādājām prasību publiskām debatēm ar LTV darbiniekiem, mediju un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Būtisks faktors konfidencialitātes nodrošināšanai līdz 25. februārim ir arī otrās kārtas izvērtēšanas procedūras ietilpīgums. Atbilstoši līgumam, kas noslēgts starp NEPLP, LTV un Fontes, LTV valdes otrās kārtas kandidātu izvērtēšanas procedūras nodrošināšanai ir nepieciešamas trīs nedēļas, kuru laikā kandidāti izpilda testus ar mērķi izvērtēt kandidātu tipisko uzvedību darba situācijās un to, kādu vadības stilu un lomas komandas darbā vadītājs izvēlēsies. Izvērtēšanas ietvaros notiek arī strukturēta intervija, kur tiek pārrunātas ar konkrētām kompetencēm saistītas tēmas, balstoties uz vadītāja uzvedību ar darbu saistītās kritiskās situācijās pagātnē. Otrās kārtas ietvaros kandidāti veic arī situāciju simulāciju uzdevumus, kur vērtēšanā tiek izmantotas situācijas atbilstoši reālai darba videi, kā arī izpilda analītisko spēju testus - verbālo un skaitlisko kritiskās spriešanas spēju testu. Kopumā Fontes novērtēs visu kandidātu stratēģisko un konceptuālo domāšanu, orientāciju uz biznesu, komandas vadības prasmes, iniciatīvu, analītisko domāšanu, pārliecināšanas un ietekmēšanas spējas, prasīgumu un stresa noturību. Par katru no šīm kompetencēm tiek dots novērtējums. Papildus šim procesam rūpīgi tiek vērtēta kandidātu iepriekšējā darba pieredze un uzvedības stils darba vietā, apkopojot atsauksmes no šīm darbavietām un sadarbības partneriem.

Tikšanās un diskusija ar LTV darbiniekiem un sabiedrību

Ņemot vērā, ka LTV ir sabiedriskais medijs, paralēli šiem uzdevumiem 9 kandidātiem uz LTV valdes amatiem 25. februārī tiek organizēta tikšanās ar LTV darbiniekiem, mediju pārstāvjiem un nozares nevalstiskajām organizācijām. Tikšanās laikā kandidāti iepazīstinās ar savu motivāciju un redzējumu LTV turpmākajai attīstībai un atbildēs uz sabiedrības pārstāvju jautājumiem. No 25. februāra līdz 7. martam notiks kandidātu sabiedriskais izvērtējums - mediju pārstāvji un sabiedrība varēs iepazīties ar kandidātu motivāciju un redzējumu par LTV attīstību un Latvijas Sabiedriskā medija koncepciju (tā būs pieejama arī rakstiskā veidā www.neplp.lv).

Kandidātiem, kas kandidē uz valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu programmas attīstības jautājumos, ir dots uzdevums līdz 6.martam sagatavot savu redzējumu par LTV prioritārajiem principiem satura uzlabošanai, satura tematisko plānojumu, žanru daudzveidības nodrošinājumu, redakcionālās politikas, vadības un neatkarības nodrošināšanu, esošā satura kvalitātes vērtēšanas mehānisma izveidi, radošā personāla motivācijas paaugstināšanu un piesaisti, mārketinga pasākumiem LTV veidotā satura piedāvājumam plašākai auditorijai. Kandidāti ar šo prezentāciju 6.martā iepazīstinās NEPLP locekļus, Fontes pārstāvjus, kā arī Igaunijas sabiedriskā medija ERR vadītāju Margusu Alikmā, kurš prezentācijā piedalīsies kā novērotājs un neatkarīgs eksperts.

7. martā Fontes iepazīstinās padomi ar novērtējuma atskaiti par katru kandidātu, sniedzot vērtējumu par kandidātu stiprajām pusēm un norādot attīstības vajadzības. NEPLP lēmumu tiks pieņems, balstoties uz Fontes atzinumu, jo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka, ka valdi ieceļ NEPLP, tātad, šajā gadījumā NEPLP ar savu balsojumu atbalstīs atlasītos un izvērtētos kandidātus, balsojot atklāti un savu balsojumu argumentējot. Ja LTV valdes izvēles procesam netiktu piesaistīta personāla atlases kompānija, tad kandidātu novērtēšanas process būtu jāveic NEPLP locekļiem pašiem, un tādā gadījumā saglabātos tie riski, kādi līdz šim bijuši sabiedrisko raidorganizāciju vadības izvēlē plus padomes locekļi patērētu ļoti daudz laika. Valsts pārvaldē augstākā līmeņa vadības atlasē šī ir jauna procedūra, kas var radīt daudzus jautājumus un raisīt neizpratni par procedūru vai izvēlētajām metodēm, taču jau šobrīd var teikt, ka tā viennozīmīgi ir rekomendējama metode valsts pārvaldes augstākā vadības līmeņa vadītāju atlasei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!