Saratovā sācies tiesas process pret Nacionālboļševiku partijas (NBP) līderi, pazīstamo rakstnieku Eduardu Ļimonovu un vairākiem viņa piekritējiem. Viņus vaino nelegālā ieroču iegādē, terorismā un aicinājumos gāzt valsts konstitucionālo iekārtu. Galvenais pierādījums ir organizācijas izdotajā laikrakstā “Ļimonka” publicētie raksti un fakts, ka partijas biedri tika aizturēti vairāku “Kalašņikova” sistēmas automātu pirkšanas brīdī. Pateicoties advokātiem pirmā tiesas sēde uz dažam dienām tika atlikta, jo ne visi apsūdzētie un viņu advokāti bija laikus iepazīstināti ar apsūdzības materiāliem.
NBP jau ir pazīstama Latvijā pēc šīs partijas aktīvistu nelegālā mēģinājuma iekļūt mūsu valstī, huligānisma, kuru Latvijas tiesa, nosauca par terora mēģinājumu, Pētera baznīcas tornī, piketiem, kur plakātos labprāt izmanto “mātes” vārdus un citiem izlēcieniem. Krievijā šī organizācija veic īsteno tādu pašu skandalozu darbību, bet tādu politisko veidojumu kaimiņvalstī nav mazums. Tomēr varas iestādes ir ķērušās tieši pie nacionālboļševikiem, lai gan, piemēram, Aleksandra Barkašova vadītā Krievu nacionālās vienotības kustība vai Vladimira Žirinovska liberāldemokrāti nav sagādājuši mazāk rūpju varas iestādēm. Šo organizāciju pārstāvji ir veikuši provokatīvus aktus pret ārvalstu vēstniecībām, aicinājušas sist “židmasonus”, “Kaukāza izcelsmes personas” un citus nevēlamus elementus. Šā gada maijā V. Putins pielīdzināja valsts ekstrēmistu organizācijas organizētās noziedzības veidojumiem, tomēr pagaidām bardzība ir vērsusies tikai pret nacionālboļševikiem.

Uz apsūdzēto sola ir nokļuvis 59 gadus vecais E. Ļimonovs, un daudz jaunākie organizācijas biedri. S. Aksjonovs ir laikraksta “Ļimonka” dibinātājs, bet pārēji ir pieķerti ieroču pirkšanas vai pārvadāšanas laikā. NBP vadonis un viņa piekritēji tiesu gaida vairāk nekā gadu, jo tika apcietināti pagājušā gada pavasarī. Iespējams, ka NBP, kuras sastāvā galvenokārt ir ekstrēmi noskaņota jaunatne, patiesi ir gādājusi ieročus.

Tomēr Krievijas eksperti uzskata, ka galvenais aresta iemesls varēja būt tieši laikrakstā publicētie raksti. “Ļimonka” neesot nacistisks izdevums, kādu Krievijā ir daudz. NBP laikrakstā kritizēja tagadējo valsts un sabiedrisko sistēmu, aicināja iznīcināt tradicionālo ģimeni dzīvot komūnā, kas pilnīgi atbilst partijas vadoņa propagandētajai seksuālajai brīvībai. Protams, izteicienus ne kritikā, ne brīvas mīlestības popularizēšanā autori neizvēlējās maigākos. Krievijas valdības pārstāvji apgalvo: “Viņiem galvenais ir sākt sacelšanos, bet mums liekas, ka termins “nogalināt” patiesi ir aicinājums nogalināt.”

Otrais iemesls varas nelabvēlībai varētu būt E. Ļimonova personība. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados viņš bija spiests izbraukt no PSRS, bet vienmēr uzsver, ka nav bijis disidents, bet izraidīts tikai par brīvdomību un pārlieku brīvu dzīves veidu. Ir versija, ka rakstnieks, kurš savienībā vēl nebija publicējis nevienu romānu, slepeni sadarbojies ar VDK. Vienlaikus var atcerēties, ka arī V. Putins ir bijušais VDK darbinieks, turklāt cilvēks, kurš cenšas demonstrēt stingrus morāles principus. Diezin vai viņu iepriecina E. Ļimonova aktivitāte, jo pēdējais ārzemēs izdeva vairākus romānus, kuri izceļas ar seksuālu brīvdomību un atklātību mīlas aktu aprakstos. Slavenākais no tiem – “Tas esmu es, Edička!”

Deviņdesmito gadu sākumā E. Ļimonovs esot pabijis gan Balkānos, gan citos degpunktos, kur piedalījies karadarbībā. Pēc tam viņš Krievijā nodibina NBP un 1994. gadā sāk izdot avīzi “Ļimonka”. Jāpiebilst, ka šī partija nav ievērojamākais veidojums Krievijā, bet savu ideju ziņā ir ļoti tuva gan pagātnes restauratoriem dažādo radikālo komunistu vienību veidolā, gan skūtgalvjiem, kurus pavasarī bargi brīdināja V. Putins. Sākumā par slēgto pasludinātais tiesas process acīmredzot tomēr būs atklāts. Tad jau varēs novērtēt, kas īstenībā ir šie ļaudis: “veselīgi ekstrēmisti”, kā viņi sevi dēvē paši, sabiedrībai bīstami fanātiķi, vai cilvēciņi, kam patīk spēlēt revolucionāras spēles. Vēl var piebilst, ka Krievijas nacionāli patriotiskās organizācijas aizvadītajā nedēļā pulcējās, lai apspriestu likumprojektu “Par pretdarbību ekstrēmistu darbībai”.

Secinājums, ko izdarīja nacionālie patrioti: likums ir vērsts pret krievu garīgo būtību un ierobežo krievu tautas tiesības. Savā ziņā tas ir neliels atbalsts “ļimonoviešiem”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!