Foto: LETA
Likums "Par nodokļiem un nodevām" cita starpā paredz, ka nodokļu administratoram ir aizliegts izpaust par nodokļu maksātāju bez viņa piekrišanas jebkādu informāciju, kas tam kļuvusi zināma, pildot darba pienākumus. Vienkārši sakot, jebkurš nodokļu maksātājs ir tiesīgs publiskot un komentēt attiecībā uz viņu vērstās VID darbības un lēmumus, bet pats VID – ne.

Šāda situācija ir devusi zaļo gaismu dažādām spekulācijām, maldiem, kā arī dubultai morālei pret nodokļu maksātājiem. Tas liedz sabiedrībai uzzināt patieso situāciju saistībā ar dažādu uzņēmumu darbību, kā arī veicina ēnu ekonomiku. Savulaik, pirms daudziem gadiem, bija izveidojies stereotips, ka nodokļu nemaksātājs ir ne īpaši turīgs darbonis, kas veic savu darbību kaut kur nostūrī izveidotā nelielā kioskā, galvenokārt tirgodams lētu degvīnu un cigaretes.

Šodien situācija ir pavisam citāda – nodokļu nemaksātājs nereti ir pat ļoti turīgs džentelmenis, kam pieder labi pazīstami uzņēmumi, kurš gozējas glancētos žurnālos un televīzijas šovos un neaizmirst dažādās publiskās uzstāšanās reizēs sist sev pie krūtīm un teikt – es esmu godīgs! Jau minētās likuma normas rezultātā sabiedrība bieži pat nenojauš, kas īstenībā slēpjas aiz greznās, labi koptās fasādes.

Rezultātā veidojas situācija, kāda mēdz tikt izspēlēta mākslas filmās, kurās ir nevis labie un sliktie tēli, bet gan labie sliktie un sliktie sliktie. No vienas puses, plašsaziņas līdzekļu pārstāvji regulāri prasa informāciju par kādas augstas valsts amatpersonas dzīvesbiedra uzņēmumu, jo ir bažas, ka tas varētu būt veicis tā dēvēto aplokšņu algu izmaksu. Cilvēki gaida, kāds būs rezultāts šajā jomā un vai attiecīgā amatpersona tā rezultātā atkāpsies no augstā amata. Daudziem ir skaidra pārliecība – ja uzņēmums maksā algas "aploksnē", tā īpašnieka sievai nevajadzētu ieņemt augstus valsts amatus. Maz gan ticams, ka sabiedrība uzzinās patiesību šajā jomā, jo, kā jau minēts, ir likuma norma, kas VID aizliedz izpaust sava darba rezultātus.

No otras puses, sabiedrībā pazīstams uzņēmējs, televīzijas raidījumu varonis saņem aicinājumu skaidrot situāciju, kāda ir viņa uzņēmumā, jo ir saņemta informācija, ka viņš maksā "aplokšņu" algas, bet attiecīgās nozares asociācijas vadītājs piezvana VID un skaidri paprasa – kāpēc jūs sūtat šādas vēstules mūsu asociācijas biedram, ja mēs jums jau izskaidrojām, kāpēc nevaram atļauties maksāt nodokļus?! Plus ir aizkustinoši video "Facebook" ar vienu vēstījumu – nodokļus nemaksājam, jo nevaram atļauties... Situācijas faktiski identiskas, bet attieksme pilnīgi dažāda. Saeimai pieņemot normu, kas ļautu publiskot VID lēmumus, šādi dubultās morāles aspekti lielā mērā tiktu izslēgti – vismaz tiktu pārtraukts žēlot tos, kuri publiskajā telpā visskaļāk vaimanā, cik viņiem ir grūti.

Vēl viens mīts, ar ko laiku pa laikam nākas saskarties VID darbā, – skaļie apgalvojumi, ka tiekot veikti "pasūtījuma auditi". Kārtība attiecībā uz šiem auditiem ir skaidri atrunāta un balstīta uz "Konsultē vispirms" principa. Ir gadījumi, kad, izvērtējot komersantu, kuri gada laikā nodokļos samaksā vismaz 100 000 eiro, darbību, nākas konstatēt – uzņēmums, iespējams, pats to nezinot, ir sadarbojies ar dažādām riskantām kompānijām, pārsvarā izmantojot to starpniecības pakalpojumus. Šāda fakta konstatācija nebūt nenozīmē auditu.

VID šādam komersantam nosūta informatīvu vēstuli, vēršot uzmanību uz riska faktoriem un aicinot tos novērst. Ja mēnesi vēlāk tiek konstatēts, ka šis pats komersants neko savā darbībā nav mainījis un turpina sadarboties ar šaubīgajiem starpniekiem... Arī tad vēl audits neseko un uzņēmējs saņem vēl vienu VID vēstuli ar aicinājumu konstatētās problēmas tomēr novērst. Ja nu tomēr nolemsiet mūsu vēstules ignorēt, pastāv iespēja uzaicināt attiecīgo uzņēmēju uz pārrunām VID, lai klātienē izrunātu visu, kā nu ir sanācis un kā visu vērst par labu, tomēr atbrīvojoties no šaubīgiem partneriem. Un tikai tad, ja arī tas nelīdz, seko audits. Ļaujot publiskot VID lēmumus, sabiedrībai būtu redzams, ka "pasūtījuma auditi" nav iespējami un līdz auditam tiek nonākts tikai tad, ja uzņēmējs ilgstoši ignorē sadarbības iespējas ar valsti.

Ņemot vērā visu minēto, es aicinu Saeimas politiķus, deputātus nevilcināties un likumā "Par nodokļiem uz nodevām" noteikt, ka VID pieņemtie lēmumi ir publiskojami, – tas ir sabiedrības interesēs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!