Atklāta vēstule visiem bērnu vecākiem

„Šogad topā mammas – tīnītes!” Baisi, bet šis kriminālais apgalvojums vispārējā „topu, kičīguma, modes un seksisma” kontekstā izklausās tīri iederīgs.

„Grupveida seksa plusi un mīnusi“, „Vienas nakts attiecības- nosodāmi, vai nē?”, „Mīlas spēle –petings“ , „Porno masturbējot- kāpēc gan nē ?“, „Ja Tev ir sajūta, ka ir pienācis laiks, dari to !”, nofotografētas un aprakstītas seksa ainas populāras rokgrupas džekiem ar mazgadīgām fanēm, divi kaili apkampušies puisīši, kuriem ir ne vairāk par 16, sieviete, kas kaila masturbē un kuras krūšu galus dekorē zvaigznes — tā ir tikai daļa no informācijas, ko varam smelties bērnu un jauniešu presē.

Ar interesi varējām sekot „Dāvida šova” galantajiem „robežpārkāpumiem“ TV5 ēterā. Kamēr Nacionālā Radio un Televīzijas padome „pamodās“, mūsu jaunā paaudze no plkst.9.00 rītā līdz pusdesmitiem vakarā (ieskaitot raidījuma pašreklāmas pauzes) atraktīvā veidā varēja uzzināt, ka sešas rokas seksā ir labāk nekā divas, ka puišus uzbudina, ja divas meitenes skūpstās un pat pedofilija ir saprotama lieta, jo kuram tad patīk celulīta dibens! Uzliktais sods Ls 1500 ir adekvāts avārijas kontracepcijas tablešu „Postinor“ piecām reklāmas pauzēm televīzijā. Šovs pārcelts uz plkst.22.00, taču tikai dziļos laukos, kur nav elektrības un tātad arī TV, bērni iet gulēt ap desmitiem vakarā. Papildus reklāma šovam un diskusijas uzņem jaunus apgriezienus! Piesaki tēmu! Ar „nepacietību“ gaidām diskusijas par zoofīliju, nekrofīliju, jo tādas lietas taču pastāv, vai ne? Ja esat ko palaiduši garām – ieskatieties portālā „TVNet” — visi pikantie raidījuma momenti visiem pieejami 24 stundas diennaktī joprojām!

Rakstnieks A.V.Tozers rakstījis, ka „morālā valdzinājuma likums pievelk cilvēku tai sabiedrībai, kas visvairāk līdzinās viņam.”

Ģimene, morāle, ētika, draudzība, mīlestība un uzticība, šķiet, nedod vajadzīgos reitingus. Mēs šausmināmies, paķiķinām un turpinām skatīties, pievienojot katrs savu TRP reitingpunktu anomāliju topam.

Bērnu tiesību aizsardzības likums ar tā saucamās „demokrātijas“ palīdzību tiek pārkāpts katru dienu — presē, televīzijā, internetā, bet varas instances klusē. Bet cik gan operatīvi „nācijas drošības dēļ“ dienas laikā tiek nocenzēts nevainīgs miera simbols no „Noass” jumta? Cik mehānismu tiek iedarbināts pirmsvēlēšanu laikā, lai sīki un smalki saskaitītu, pamanītu kas, kur, kā un par cik parādījies masu medijos? Varbūt šis pats mehānisms pauzēs starp vēlēšanām varētu kontrolēt, kā tiek ievērots bērnu tiesību aizsardzības likums, jo tas pat vairāk ietekmē valsts nākotni kā deputātu lēmumi.

Aizvien vairāk bērnu cieš no seksuālās vardarbības. Šobrīd Latvijā vislielākā HIV inficēto grupa ir bērni un jaunieši vecumā no 15-24. gadiem. Vairums vecāku nezin, ka viņu 13 gadīgajai meitai vai dēlam ir bijušas seksuālas attiecības. Pēc pēdējo divu gadu statistikas ap 400 bērnu ( meitenes no 14-17) ik gadu pārtrauc grūtniecību. Nepielūdzamo skaitļu pasauli varētu turpināt ilgi un dikti. Un te nav vajadzīgi nekādi pētijumi, lai saprastu, ka to veicinājusi seksuālā revolūcija masu saziņas līdzekļos.

Reiz vienai pilsētai nepaveicās. Pilsētas dome vieglprātīgi svītroja no algu saraksta kāda vīra vārdu, kurš regulāri tīrīja strautu, kura lejtecē zēla pilsēta. Pilsēta uzplauka pateicoties tūrismam un tīrībai. Līdz brīdim, kamēr strautā sāka pūt lapas, samestie atkritumi un strauts sāka smirdēt. Kurš tad vēl vēlējās viesoties pilsētā, kura smirdēja kā beigta zivs?

Mīļie vecāki. Negaidīsim gadus, kad tiks pieņemti jauni likumi vai parādīsies interesanti un audzinoši raidījumi jauniešiem. Šodien ir Bērnu tiesību aizsardzības diena. Neviens Dāvids vai Popkorns nevarēs aizskart vai sabojāt jūsu bērna seksuālo attīstību, ja JŪS palīdzēsiet viņam tikt skaidrībā ar sevi. Runājiet ar savu bērnu. Audziniet viņā īstās vērtības. Nopērciet viņam tematisku un profesionāli veidotu grāmatu par pusaudžu seksuālām problēmām. Neļaujiet viņam apmaldīties, jo masu informācijas strauts ir pārvērties ar nežēlīgu un smirdīgu purvu, kuru neviens nekopj.

Sveicot Bērnu tiesību aizsardzības dienā,

Ilona Bičevska jauniešu organizācijas Avantis direktore, Avantis bērnu krustmāte

Domubiedri:

Laura Ļebedeva, bērnu centra „Dardedze” psiholoģe, 10 gadus vecās Elīzas mamma

Ēriks Stendzenieks, reklāmas speciālists, 4 gadus vecās Grietas un 11. gadīgā Kristiana tētis

Artis Ābols, hokeja kluba "Rīga 2000" spēlētājs, 9 gadīgā Rodrigo un 5 gadus vecās Vendijas tētis

Pēteris Višņēvičs, basketbola treneris, 10 gadus vecās Kates un 6 gadus vecā Niklāva vecaistēvs

Māra Upmane, LU studente, 11 gadīgā Gustava māsa

Sandris Jūra, d/f "Atrasts Amerikā" režisors un gadu vecās Annas Gabrielas tētis

Ansis Egle, „Sniegakluba” prezidents, 4 gadus vecas meitiņas tētis

Ilze Ieviņa, Latvijas izlases basketboliste, 3 bērnu krustmāte

Ari Tu vari pievienoties mums, parakstoties šā raksta atsauksmēs ar savu īsto vardu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!