Foto: Publicitātes foto
Nesen Latvijas medijus pārpludināja savāds jaunums – noslēgts bankas "Citadele" pārdošanas darījums ar gala cenu – 74,7 miljoni euro, kas esot par 700 tūkstošiem euro vairāk, nekā cerēts. Taču, aplūkojot elementārus rādītājus, ir skaidri redzams, ka banku "Citadele" valdība ir nevis pārdevusi, bet gan uzdāvinājusi, turklāt piemaksājot simtiem miljonus euro.

Sāksim ar to, ka "Citadele" ir izveidojusies, sadalot valsts pārņemto "Parex banku" divās daļās - "sliktajā" Reverta un "labajā" - Citadele. Nodokļu maksātāji abās struktūrās ieguldījuši savu naudu - apmēram 1.5 miljardus euro.

Var nešaubīties - fakts, ka "Parex banka" savulaik tika sadalīta, tautai ir vienaldzīgs - nodokļu maksātāji vēlas atgūt visu ieguldīto summu. No šobrīd ieguldītajiem gandrīz 1.5 miljardiem euro, ir izdevies atgūt aptuveni 770 miljonus euro. Iztrūkums aptuveni 700 miljoni euro.

Kā redzams 2014. gada pārskatā, "Citadeles" aktīvi pērn ir palielinājušies, turklāt aktīvu atdeves rādītājs sasniedza 1.3%, kas norāda uz to, ka bankas aktīvi ir bijuši ienesīgi peļņas veidošanā. Arī bankas pašu kapitāla vērtība ir pieaugusi par 23% un arī vidējā pašu kapitāla atdeve ir nozīmīgi palielinājusies, sasniedzot 18.5%, kas norāda uz bankas efektivitāti peļņas veidošanā, izmantojot akcionāru kapitālu (valsts kapitālu, ko ieguldījuši nodokļu maksātāji). Šie un arī citi rādītāji raksturo bankas konkurētspēju un darbības efektivitāti.

Bankas Citadele padomes priekšsēdētājs Klāvs Vasks bankas mājaslapā norāda: "2014. gadā Citadele ir sasniegusi labākos rezultātus kopš savas darbības uzsākšanas. Četru gadu laikā Citadele no kompānijas, kas 2010. gadā darbību sāka ar zaudējumiem, ir kļuvusi par vienu no pelnošākajām bankām Latvijā, vienu no aktīvākajiem Latvijas tautsaimniecības kreditētājiem, stabilu darba devēju un nodokļu maksātāju."

Lai vienkārši aprēķinātu bankas pārdošanas cenu, var izmantot šādu formulu: peļņa reizināta vismaz ar 10 gadu peļņu (reizināt varētu arī 15 un 20 gadu peļņu). Šādu formulu izmanto investīciju baņķieri un finansisti. Tas nozīmē, ka "Citadeles" cenai būtu jābūt vismaz 300 miljoniem euro (2014.gada peļņa 29.2 miljoni euro x10). Pastāv arī citas metodes, kā aprēķināt bankas pārdošanas cenu, taču metode, kurā peļņu nesošu banku pārdod par tai piederošas biroja ēkas vērtību, dzirdama pirmoreiz.

Rezumējot ir skaidri redzams, ka bankas akcijas esam uzdāvinājuši, nevis pārdevuši. Papildus pelnošam biznesam Ripplewood saņems tādus bonusus kā bankai piederošie nekustamie īpašumi (piemēram, administratīvo un biroja kompleksu "Citadele", kur kopējā platība sasniedz apmēram 32000 m2); klientu datubāzi; profesionālus darbiniekus; gandrīz 3 miljardus euro kopējos un ienesīgos aktīvus, kas ģenerē peļņu, ar iespēju atgūt visu nodokļu maksātāju ieguldīto naudu; pelnošus un stabilus meitas uzņēmumus Lietuvā un Šveicē; aptuveni 700 miljonus euro Latvijas nodokļu maksātājiem atņemto naudu.

Primitīvi rēķinot, nopērkot 75% bankas akcijas par 74.7 miljoniem euro, ieguldītie līdzekļi atmaksāsies aptuveni 3 gados: cenas/peļņas attiecība (P/E).

Turklāt valdības atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot tālāk pēc diviem gadiem un jau krietni dārgāk.  Nav izslēgts, ka pārdos krieviem, pret kuriem piesardzību imitē valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!