21.gadsimta sākumā ASV parādījās jauns bizness - vēlētāju balsu pirkšanas interneta portāli. Tādi kā “VoteSwap2000”, “votexchange2000”, vote-auction.com, kuri vēlāk tika slēgti. Portālu darbība nebija par pamatu, lai apšaubītu vēlēšanas un to likumību. Lai gan, piemēram, ar vote-auction starpniecību balsi pārdeva 15 tūkstoši amerikāņu.
Savukārt Latvijas realitātē pavasarī ielauzās negaidīta politiskā tehnoloģija – vēlēšanu rezultātu apstrīdēšana, par sviru izmantojot vēlētāju balsu pirkšanu. Jaunradītais frankenšteins pievērsis lielu uzmanību, jo apšaubīts ir visvērtīgākais demokrātijas sasniegums – vēlētāju brīva izvēle. Situācija ir jauna, jo līdz šim preču – naudas attiecības politikā bija vērojamas pastarpināti. Taču tagad daži politiskie diriģenti ir ķērušies pie ļoti rupjas metodes, mēģinot uzpirkt vēlētājus. Pēc tam, kā izrādījās, ir pavisam viegli destabilizēt situāciju, apgrūtinot deputātu darbu.

Lai gan pašvaldību vēlēšanas kopumā noritēja sekmīgi, situācija Jūrmalas pašvaldībā ir mazliet destabilizēta. Tomēr, neraugoties uz šīm niansēm, joprojām ceru, ka Latvijas tiesiskā un politiskā sistēma tiks galā ar šo problēmu. Jebkurš jauns izaicinājums demokrātiju tikai padara stiprāku – tā ir noticis jau gadsimtiem ilgi. Prokuratūra ir atzinusi, ka Jūrmalas pašvaldība darbojas likumīgi, tātad, pieņem likumiem atbilstošus lēmumus. Tomēr Jūrmalai kopumā tiesas process nenāk par labu, jo rada iespaidu, ka ir notikusi cīņa par vietu pie siles, nevis tiesībām īstenot politiskos ideālus, kalpojot cilvēku interesēm. Analizējot vēlēšanu gaitu, uzdrošinos cerēt, ka augstais konkurējošo partiju skaits Jūrmalā pašvaldību vēlēšanās bija politiskās sadrumstalotības rezultāts. Un nevis savtīguma vai biznesa iespēju meklējumi, lai gan, neapšaubāmi, pastāv arī tādi politiskie projekti.

Pēdējā laikā tapis zināms, ka katrs piektais vēlētājs it kā ir gatavs pārdot savu balsi. Iespējams, taču gatavība vēl nenozīmē 100% apņemšanos. 100% ir skaidrs, ka visi vēlētāji atdod savu balsi par labāko iespējamo izvēli. Balsojam taču cerībā uz labāku dzīvi, labāku sistēmu, nodrošinātu nākotni saviem bērniem. Par iespējām sasniegt augstākus garīgās, materiālās un kultūras dzīves standartus.

Pagaidām, raugoties uz politiski tiesiskajiem procesiem Jūrmalā, šķiet, ka vēlēšanu rezultātu apšaubīšana ir nezināma polittehnologa x melnais uzbrukums uzvarējušajām partijām. To jāpiecieš kā zobu sāpes, jo balsu pirkšanas lieta agrāk vai vēlāk tiks atrisināta, dodot iespēju Jūrmalas pašvaldībai brīvi un konstruktīvi strādāt. Es ticu, ka Latvijas valsts sekmīgi tiks galā ar šo izaicinājumu. Nekas labāks par demokrātiju nav izdomāts. Tā ir izturējusi visas vēstures vētras. Bet Jūrmalas domes deputāti 100 dienās ir pierādījuši, ka var un prot strādāt, un, beidzoties tiesas procesiem, būs ieguvuši papildus rūdījumu turpmākajam darbam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!