Foto: Publicitātes foto
Moderna ekonomika šodien nav iedomājama bez rosīgas tehnoloģiju un jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstības. Starptautiski Latvija un visa Baltija jau ir augstu novērtēta jaunuzņēmumu veidošanas vieta. Mūsu uzdevums ir piesaistīt šai jomai iespējami vairāk gudru un ambiciozu jauniešu. Tas panākams, apvienojot izglītības jomas un biznesa profesionāļu spēkus.

Nav noslēpums, ka bizness kā nodarbošanās šķiet vilinošs lielai daļai jauniešu, taču vairāku iemeslu dēļ viņiem neizdodas mazināt bailes no neveiksmēm un savus sapņus pārvērst reālos projektos. Jauniešiem trūkst praktisku zināšanu par to, kā veidojams un attīstāms uzņēmums, turklāt bieži vien priekšstati saistās ar tradicionāliem biznesiem ar nelielu pievienoto vērtību.

Tieši tādu ainu mēs redzam arī savā ikdienas darbā. "Junior Achievement Latvia" pirms laika veiktajā vidusskolēnu aptaujā atklājās, ka par uzņēmējiem nākotnē noteikti vēlētos būt aptuveni katrs piektais (22%). No tiem gandrīz 30% atzīmējuši, ka vēlas darboties tehnoloģiju jomā. Taču realitāte rāda ko citu: ikgadējā Skolēnu mācību uzņēmumu programmā no 1200 mācību gadā reģistrētajiem uzņēmumiem vien 1,7% attīsta ar inovācijām un IKT saistītas biznesa idejas.

Mēs esam apņēmušies šo situāciju mainīt un apmācīt jauniešus, lai gadu no gada varētu palielināt to skolēnu mācību uzņēmumu skaitu, kas sāk strādāt tehnoloģiju jomā.

Pirmais svarīgais solis jau ir sperts – "Junior Achievement Latvia" sadarbībā ar "Draugiem Group" uzņēmumu "Printful" un RTU Rīgas biznesa skolu ir uzsākuši uzņēmējdarbības un inovāciju izglītības programmu skolēnu mācību uzņēmumiem. Tās mērķis ir palīdzēt jauniešiem radīt jaunuzņēmumus, kuri spēj darboties un veiksmīgi konkurēt starptautiskajos tirgos. Proti, palīdzēt ideju pārvērst prototipā un izveidot reālu, konkurētspējīgu produktu.

Panākumi iedvesmo, tāpat kā iespēja gūt zināšanas no veiksmīgiem profesionāļiem. Tādēļ programmas ietvaros ne vien tiek attīstītas skolēnu digitālās prasmes, bet arī jauniešiem ir iespēja saņemt konsultācijas un padomus savu ideju un produktu attīstībai no mentoriem. Plānojam, ka šajā programmā ik gadu varētu iesaistīties aptuveni 10 – 12 projekti.

Tas ir ļoti svarīgi vairāku aspektu dēļ. Pirmkārt, veiksmīga profesionālā darbošanās jau šodien nav iespējama bez labām digitālajām prasmēm un to nozīme nākotnē tikai palielināsies. Neatkarīgi no tā, ar kuru jomu jaunieši plāno saistīt savas profesionālās gaitas.

Otrkārt, būs grūti darboties tehnoloģiju projektos, ja labā līmenī nebūs attīstītas spējas darboties komandā, piesaistīt produkta attīstībai nepieciešamos partnerus un investīcijas. Manuprāt, jauniešiem, kuri vēlas savu dzīvi saistīt ar tehnoloģiju projektu attīstību, šīs prasmes ir jāsāk attīstīt jau vidusskolā. Proti, visa pamatā ir laba izglītība vai, precīzāk, laba uzņēmējdarbības komponente izglītības jomā. Vairāki Eiropas Savienības līmenī veikti pētījumi ir skaidri parādījuši, ka laba uzņēmējdarbības komponente visos izglītības līmeņos labvēlīgi ietekmē arī jaunuzņēmumu ekosistēmas spēku. Tas ir ceļš, kuru esam apņēmušies iet arī mēs.

Kā zināms, Latvijā aktīvi darbojas vidēji 200 – 300 jaunuzņēmumu, taču Ekonomikas ministrija ir apņēmusies šo skaitli ik gadu audzēt par 30 projektiem. Esmu pārliecināts, ka, veiksmīgi attīstot uzņēmējdarbības un inovāciju izglītības programmu, daļa varētu izaugt tieši no skolēnu mācību uzņēmumiem.

Un, treškārt, ja jaunieši paši, praktiski darbojoties, pārbauda, kas "lācītim vēderā", tad tas var būt arī pamudinājums dziļāk apgūt eksaktos priekšmetus un pēc skolas doties studēt kādu no STEM zinātnēm. Jo praktiski pielietojami inovatīvi produkti rodas biznesa un tehnoloģiju sadures punktā un to radīšanai ir nepieciešama laba, vispusīga izglītība.

Tādēļ izglītības jomai ar dažādiem pasākumiem ir jāveicina gan vienu, gan otru prasmju apguvi. Tas ir panākams tikai tad, ja roku rokā sadarbojas izglītības jomas profesionāļi un pieredzējuši, veiksmīgi uzņēmēji. Ļoti ceru, ka "Printful" piemēram sekos arī citi tehnoloģiju jomas uzņēmumi. Jo tikai tā mēs varam sagaidīt brīdi, kad mūsu "vienradži" lepni stāvēs līdzās saviem kaimiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!