Foto: DELFI
Loģika ir dzelžaina. Pieņemam likumu, ka demokrātija ar tai principiālo varas sadalījumu uz kādu laiku ir palaista dīkstāvē. Bet, tā kā likumu par parlamenta pilnvaru ierobežošanu par labu Ministru kabinetam pieņēma pats parlaments, tad viss ir pilnīgi demokrātiski. Mazliet neveikli gan izskatās šiem ierobežojumiem noteiktais termiņš – "kamēr valdībai būs bažas". Tas ir tikpat terminēti laika grafikā kā "kamēr Kaimiņš ar Gobzemu plēsīsies". Tas var beigties rīt, bet varbūt nekad.

Par godu valdošajam vairākumam jāatzīst, ka Covid-19 izplatības radītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas likuma gala versija mazliet atšķiras no Saeimai sākotnēji iesniegtā projekta. No pirmās versijas apmulsa ne tikai opozīcija, bet arī juristi un politologi.

Iveta Kažoka: "Lasot likumprojektus par tiesisko režīmu pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas, uzskatāmi redzama šīs valdības "aklā zona": pieņēmums, ka paši ir tik prātīgi un godīgi, ka nav jēgas iekļaut drošinātājus, kuru vajadzība būtu acīmredzama, ja pie varas būtu kāds cits. Bīstama taka."

Ringolds Balodis: "Tas ir antikonstitucionāli. Tas ir pārāk naivs mēģinājums apiet nepieciešamību grozīt Satversmi."

Gandrīz neticami, bet vislielāko satraukumu par notiekošo tomēr pauda viens no pašas koalīcijas pārstāvjiem. "Esmu šokēts. Mūsu iesaiste naudas jautājumos nav vajadzīga, mēs, valsts iedzīvotāju ievēlētie pārstāvji, paldies, varam iet... Es esmu vienkārši nesaprašanā," – tā kolēģis no Jaunās konservatīvās partijas Gatis Eglītis.

Arī mēs, tautas ievēlētie pārstāvji no "Saskaņas", dažkārt par to domājam. Dakteriem jau nepatīkot savas zāles...

Acīmredzot, lai pašas koalīcijas katlā spiediens nesakāptu par augstu, gala redakcijā pieļauts, ka reizēm tomēr vajadzēs atrādīt Budžeta komisijai, kas valdībā sastrādāts. Skaidrs, ka, pēc valdošā vairākuma domām, nekas tur nebūs maināms, bet paldies par to pašu. Vismaz būs pavērtas durvis uz to istabu, kur šķīvītis ar zilo maliņu, ar visiem miljardiem glabājas. Nekautrēsimies pa šo spraudziņu skatīties. Tautai ir jāzina par saviem varoņiem un viņu darbiem, kā labajiem, tā sliktajiem.

Ja kāds piemirsis, vārds "demokrātija" sastāv no divām daļām: demos – "tauta" un kratos – "vara". Nevajadzētu iet tādu ceļu, ka viena jēdziena ietvaros abas šīs daļas nonāk konfliktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!