Foto: Publicitātes foto
Pagājušās nedēļas izskaņā sociālos tīklus pāršalca kāds raksts, kas saturēja melus jau virsrakstā (lietojot vārdu "patiesība"). Mēs jau esam pieraduši, ka sabiedrībā pazīstami cilvēki, kam nav pārāk stipra saikne ar realitāti, redz debesīs ķīmiskās trases, torsionu laukus, nākotni kafijas biezumos, bet, šīs nodarbes ir drīzāk nekaitīgas.

Propagandēt anti-vakcināciju ir daudz nopietnāks un sabiedrībai potenciāli bīstams nodarījums. Runa, protams, ir par portālā Apollo.lv publicēto Aelitas Folkmanes murgu kolāžu ar nosaukumu "Nepopulāra patiesība par vakcināciju".

Aelita Folkmane ir plaši publicēta tādos svarīgas informācijas resursos kā e-mistērija.lv, e-mistika.lv un dabas-berni.net, un ir atzīta eksperte iepriekšējās dzīves terapijas, vērpes jeb torsionu lauku un indigo bērnu tēmās. Un tomēr, spītējot faktam, ka Folkmanes kundze ir eksperte jomās, kurām nav neviena pierādījuma, neskaitāms cilvēku pūlis pieņēma katru viņas pausto fantāziju par patiesību un bažīgi dalīja saiti uz rakstu visiem saviem radiem un draugiem.

Anti-vakcinācijas kustība, jeb vakcīnas histērija ir vecāka par vakcīnu. Pirms vakcīnas bija variolācija - prakse, kad ar adatu ieskrāpē veselam cilvēkam slima cilvēka audus. Šī prakse no Ķīnas atceļoja uz Eiropu 17. gadsimtā un jau 1722. gadā Angļu mācītājs Edvards Meisijs (Edward Massey) sniedza sprediķi ar nosaukumu "Bīstamā un grēcīgā potēšanas prakse", argumentējot, ka slimības ir Dieva sūtīts sods par grēku un, ka jebkurš mēģinājums novērst saslimšanu ar bakām ir velnišķīga rīcība. Pirmo veiksmīgo vakcīnu pret bakām 1798. gadā izveidoja Edvards Dženners (Edward Jenner).

Anti-vakcinācijas atbalstītājiem līdz pat 1998. gadam bija tikai reliģiski un uz pseidozinātnēm balstīti argumenti, kad Endrjū Veikfīlds (Andrew Wakefield) publicēja pētījumu, kurā aprakstīja zarnu trakta simptomus bērniem ar diagnosticētiem autisma spektra traucējumiem un minēja iespējamu saistību ar kombinēto vakcīnu MMR (Measles/Mumps/Rubella - masalas/epidēmiskais parotīts/masaliņas).

Tomēr tika konstatēts, ka Veikfīlds ir ne vienkārši pārkāpis pētījumu regulējošos noteikumus, bet faktiski falsificējis datus [1] [2]. Neviens cits pētījums nav atradis saikni starp dauna sindromam tipiskiem traucējumiem un šo vakcīnu [3]. Tas gan nav nomierinājis anti-vakcinācijas entuziastus, kas pierāda, ka vakcīnas histērijas iemesli ir palikuši nemainīgi caur gadu simtiem - zināšanu un kritiskās domāšanas trūkums, un nespēja atšķirt faktus no murgiem!

Un šis stulbums nodara ļaunumu visai sabiedrībai. Problēma ar anti-vakcinācijas propagandu ir tā, ka tā ir propaganda. Tā pārvērš vienu no miljona blakusefektu un demonizē visu vakcīnu. Vakcīnām mēdz būt blakusparādības (tāpat kā visiem medikamentiem!), kaut arī biežāk tās ir ar konkrēto slimību saistītas komplikācijas. Šī propaganda atrod citus rūpju māktus, ne pārāk gudrus prātus un izveido starp iedzīvotājiem paaugstinātas apdraudētības "kabatas", potenciālus slimības perēkļus un labu augsni to mutācijām, kas tālāk jau var apdraudēt arī vakcinēto iedzīvotāju daļu. Es saprotu, ka ir cilvēki, kuriem katru dienu ir jāskatās uz muļķi spogulī, bet tas nav gana labs iemesls vēlēt ļaunu visai sabiedrībai.

Vakcīnas ir paglābušas cilvēci no bakām, vējbakām, garā klepus, bērnu triekas, masalām un daudzām citām slimībām, no kurām savulaik mira miljoniem cilvēku. Un pat, pat, ja vakcīna nogalina, vai sakropļo vienu no miljona, tas tomēr ir attaisnojams risks. Daudzi zinātnieki ir veltījuši visu savas dzīves darbu nāvējošu slimību diagnostikai un ārstēšanai, un apgalvot, ka vakcīnas kaitē, nozīmē spļāvienu šo zinātnieku sejās.

http://howdovaccinescauseautism.com/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!