Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieki pērnā gada rudenī, atzīstot, ka pret bijušo žurnāla "Kapitāls" redaktoru Gunti Rozenbergu, ir jāuzsāk kriminālvajāšana, cilvēciski nokļuva neapskaužamā situācijā. Šis lēmums mīlestību pret SAB sabiedrības acīs nevairoja. Viena lieta cīnīties pret terorismu "Pērkoņkrusta" izpausmē, otra - vajāt žurnālistu. Vēl jo neveiklāka situācija kļūst tagad, kad Rīgas tiesu apgabala prokuratūra krimināllietu nozieguma sastāva trūkuma dēļ ir izbeigusi, tā apliecinot, ka dažas pašcieņu aizskarošas pazīmes vēl nav kriminālnodarījums.
Vērtējot tābrīža situāciju, šķiet, ka SAB rīcība vairāk bijusi politisku motīvu vadīta. Ja atceramies, publikāciju "Žīdi valda pār pasauli" asi nosodīja triju valstu - Izraēlas, ASV un Francijas vēstniecības. Francija tobrīd bija Eiropas Savienības prezidējošā valsts. Ziņu aģentūrās līdz ar Francijas vēstniecības Latvijā pārmetumiem par rasismu un antisemītismu tika lietotas zīmīgas frāzes, kad viena valsts runā visas Eiropas Savienības vārdā: "ES prezidentūra izsaka atbalstu visiem, kas cietuši raksta rezultātā... ES prezidentūra pievienojas Latvijas varas iestāžu reakcijai un nešaubās, ka tiesu iestādes visdrīzākajā laikā vērsīsies pret tiem, kas atbild par minēto publikāciju..."

SAB un mūsu amatpersonām, kuru pārstāvētā valsts izmisīgi pretendē uz iestāšanos ES, bija jāveic nepateicīgais darbs - nācās ņemt sitienu uz sevi. Latvijā, šķiet, nav bijuši gadījumi, kad aicinājumu izvērtēt kādu rakstu prokuratūrai nodod ārlietu ministrs. Turklāt pēc Ministru prezidenta lūguma. Šāda rīcība bija izteikti publiska un demonstratīva.

Diplomātiski nekonkrēta šajā situācijā bija Valsts prezidentes kancelejas verbālā reakcija: "Valsts prezidentes kanceleja nosoda publikācijas, kas vērstas pret etnisko iecietību..."

Varbūt kādreiz vēsturei noderēs fakts, ka kriminālvajāšana pret bijušo "Kapitāla" redaktoru Gunti Rozenbergu tika uzsākta laikā, kad ES prezidējošā valsts bija Francija, bet izbeigta - Zviedrijas prezidentūras laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!