Austrijas Brīvības partija (FPO) par līdzīga nosaukuma partijas dibināšanu Latvijā neko nav dzirdējusi un pat nedomā reaģēt, ja Ziedoņa Čevera ļaudis ar to gribētu dibināt kontaktus.
To, ka nav notikusi ne apmaiņa “apsveikuma telegrammām”, kur nu vēl bijusi runa par partijas priekšsēžu apmaiņas vizītēm, noskaidrot bija pavisam viegli – tāpēc jābrīnās, ka neviens Latvijas preses izdevums to nebija vīžojis darīt, tā vietā publicējot kārtējos šausmu stāstus par Z.Čevera iespējamo sadarbību ar “briesmīgo Haideru” un “galēji labējo, nacionālistisko” Austrijas Brīvības partiju.

Tā kā Latvijā vācu valodu acīmredzot pārvalda ne īpaši daudz cilvēku, sabiedrības uzmanībai paslīdējis garām, ka Austrijas partijas nosaukumā nav pieminēts brīvības vārds tādā nozīmē, kā, lai piesaistītu vēlētājus, vēlējušies pasniegt Z.Čevera ļaudis. Oriģinālnosaukums ir Freiheitliche Partei Oesterreichs (FPO), kas patiesībā nozīmē Austrijas Liberālā partija (no vārda freiheitlich – brīvs, atbrīvojies).

Tā kā Latvijas sabiedrība par ārpasauli tāpat kā padomju laikos joprojām saņem notikumu literāru atstāstījumu nevis lietišķu informāciju un situācijas analīzi, Z.Čeveram taciņa bijusi nogludināta. Jo, izņemot vispārējas frāzes par “labēju ekstrēmismu”, Latvijā par austriešiem nekas nav bijis publicēts, tā ka pat politiķi, šķiet, nav dzirdējuši: to, ka FPO ir pilnīgi normāla labējā partija, jau 2000.gada rudenī apstiprināja ES izraudzītie “trīs gudrie”. Sankcijas pret Austriju tika atceltas un atzītas par katastrofālāko politisko kļūdu ES jaunākajā vēsturē.

Kas attiecas uz FPO bijušā priekšsēža Jerga Haidera idejām nelegālās imigrācijas apkarošanas jomā: nupat notikušajā Seviljas apspriedē daudz radikālāk par viņu sprieda Gerhards Šrēders, Žaks Siraks, Tonijs Blērs, Hosē Marija Asnars. Tā kā Latvijā par Seviljā spriesto bija lasāmi tikai vispārēji apcerējumi, ļaužu prātos, protams, viss paliek pa vecam, proti, runāt par nelegālās imigrācijas ēnas pusēm ir nosodāmi. Un Haiders joprojām ir “sliktais zēns”.

Lai gan ikviens, kurš sekojis viņa politiskajai biogrāfijai, zina, ka Karintijas landeshauptmanis bijis nesavaldīgs oportūnists nevis nenonacists, rasists vai antisemīts. To, starp citu, uzsvēris neviens cits kā Vīnē dzīvojošais Simons Vīzentāls, kas Jergu un viņa partiju pazīst no bērna kājas. To pašu sapringtajās sankciju dienās apstiprināja arī ietekmīgākā ASV ebreju organizācija Anti Defamation Legue (ADL), kas strādā kopā ar B`nai B`rith.

J.Haiders metis ādu neskaitāmas reizes – viņs bijis par un pret ES, antiklerikāls un Romai uzticīgs, ES paplašināšanas pretinieks un atbalstītājs. Neapšaubāmi, ka viņa dēmonizācijā liela loma bija austriešu sociāldemokrātiem – stagnātiskākajai no Eiropas sociāldemokrātu partijām, kas nespēja pārdzīvot, ka pēc trīsdesmit gadiem jāatsakās no vietas pie varas pīrāga. Pārējo paveica prese. Latvijā joprojām seko vecajiem stereotipiem, lai gan oficiālā situācija sen mainījusies. Starp citu, tieši Brīvības partijas valdīšanas laikā Austrijā beidzot nokārtota kompensāciju izmaksa nacistu spaidu darbu strādniekiem un atvieglota imigrantu ģimeņu apvienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!