Foto: F64
Ik dienu sociālajos dienestos palīdzību lūdz neskaitāmi cilvēki, kuri ekonomiskās krīzes apstākļos ir nonākuši grūtībās.

Bieži vien šo cilvēku vienīgie ienākumi ir ģimenes valsts pabalsts. Daudzi ir zaudējuši darbu, citiem ir ievērojami samazināta alga, tāpat ir gadījumi, kad darba devēji kavējas ar algas izmaksu, vai ir maksātnespējīgi. Ir vesela virkne profesiju, kur algas ir samazināts pat par 50%. Īpaši sāpīgs algu samazinājums ir ģimenēm ar bērniem.

Tajā pat laikā neesmu pamanījusi, ka preces veikalā būtu kļuvušas lētākas vai tiktu samazināti komunālie maksājumi.

Ļoti bieži sociālā palīdzība tiek atteikta cilvēkiem bez jebkādiem ienākumiem, jo ģimenes neatbilst normatīvajos dokumentos izvirzītajām prasībām, lai tiktu atzītas pat trūcīgiem. Atteikuma iemesli ir gauži dažādi - citam ir savs peļņu nenesošs vai maksātnespējīgs uzņēmums, citam oficiālie ienākumi par kādu latu pārsniedz valstī noteiktos 90 Ls, bet faktiski šī nauda tiek ieskaitīta tiesu izpildītāju kontos, utt. Lai arī kāds nebūtu atteikuma iemesls, tas nemaina faktu, ka šīm ģimenēm nav līdzekļu, lai izdzīvotu.

Atgādināšu, ka jau 2009.gada vasarā tika samazināts ģimenes valsts pabalsts, kas būtiski ietekmēja to ģimeņu ienākumus, kuras audzina vairāk kā 1 bērnu. Ģimenes ar 3 bērniem ik mēnesi zaudēja 6,4 Ls. Vai tiešām ar to nepietek?

Starptautiskie aizdevēji un mūsu pašu bāleliņi valdībā apsver iespēju nemaksāt ģimenes valsts pabalstu, tiem, kam nav trūcīgas ģimenes statusa.

Aicinu valdību un Saeimu atteikties no ieceres ķerties paŗskatīt ģimenes valsts pabalsta likumu.

Sandra

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!