Atklāta vēstule

Ministru kabineta noteikumi par medikamentu kompensācijas kārtību paredz diabēta ārstēšanai nepieciešamās diagnostiskās teststrēmeles* glikozes līmeņa noteikšanai asinīs kompensēt 50% apmērā. Liela daļa diabēta slimnieku pēc Ministru kabineta noteikumu grozījumiem nespēj samaksāt 50% no teststrēmeļu cenas. Latvijas Diabēta asociācija pieprasa izdarīt izmaiņas Ministru kabineta noteikumos un atjaunot kompensāciju 100% apmērā, kā tas bija līdz 2002.gada 1.decembrim.

Ministru kabineta noteikumu Nr.421 “Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 4.novembra noteikumos Nr.428 “Ambulatorajai ārstniecībai paredzēto zāļu, medicīnisko ierīču un preču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”” punkts 1.3 paredz diabēta ārstēšanai nepieciešamās diagnostiskās teststrēmeles glikozes līmeņa noteikšanai asinīs kompensēt 50% apmērā.

Cukura diabēta slimnieki ir sociāli neaizsargātu cilvēku grupa, jo izdevumi par veselības aprūpi viņiem diemžēl ir lieli. Vairums diabēta slimnieku nespēj samaksāt likumdošanā paredzēto pusi no teststrēmeļu cenas un tāpēc atsakās no paškontroles vispār, kā rezultātā vairs nevar sasniegt labu diabēta kompensāciju, riskējot ar iespējamu strauju veselības stāvokļa pasliktināšanos, kas savukārt var pat palielināt valsts izdevumus diabēta slimnieku komplikāciju ārstēšanā. Diabēta paškontrole, izmantojot teststrēmeles, ir tikpat nozīmīga kā insulīna injekcijas, un tā ir neatņemama diabēta ārstēšanas un pacientu aprūpes sastāvdaļa.

Bez paškontroles līdzekļiem sekmīgi ārstēt diabēta slimniekus nav iespējams! Ja netiks veikta glikozes līmeņa paškontrole asinīs, tad pasliktināsies diabēta ārstēšanas rezultāti. Tas valstij radīs zaudējumus, jo:

· pieaugs neatliekamās palīdzības apjoms;
· pieaugs pārejošas darbnespējas biežums;
· samazināsies strādājošo diabēta slimnieku darba produktivitāte un darba dienas ilgums;
· palielināsies ārsta apmeklējumu un nepieciešamo izmeklējumu skaits un biežums;
· palielināsies hospitalizācijas biežums un ilgums;
· palielināsies kopējie izdevumi par diabēta komplikāciju ārstēšanu;
· palielināsies invalīdu skaits, t. sk. tādi, kuriem nepieciešama nepārtraukta aprūpe (pilnīga akluma, amputāciju u.c. gadījumos);
· saīsināsies paredzamais dzīves ilgums.

2002.gadā valsts vienam insulīna lietotājam apmaksāja teststrēmeles vidēji par Ls 38 (kompesējot 50 testrēmeles par 100%). Salīdzinoši – nieru aizstājējterapija (hroniskas nieru mazspējas ārstēšanai diabēta vēlīno komplikāciju rezultātā) vienam cukura diabēta slimniekam gadā izmaksāja ap Ls 13 000, ārstēšana pēc nieres transplantācijas pirmajā gadā – ap Ls 5000 vienam slimniekam. Šie izdevumi ir un būs neizbēgami, ja diabēta slimnieks nekontrolēs savu slimību! Pieaugs diabēta komplikāciju biežums un izdevumi par to ārstēšanu. Kā liecina Cukura diabēta slimnieku reģistra dati, tad Latvijā 2002.gadā nieru mazspēju konstatēja 576 diabēta slimniekiem, aklumu - apmēram 300 diabēta slimniekiem, amputācijas veica apmēram 130 diabēta slimniekiem, gangrēnu atklāja apmēram 166 diabēta slimniekiem. Diabēta vēlīnās komplikācijas ir iespējams samazināt, izmantojot glikozes līmeņa paškontroli, un tādējādi nodrošināt labāku diabēta kompensāciju.

No 2003.gada janvāra līdz martam Latvijas Diabēta asociācija koordinēja diabēta slimnieku, ārstu un endokrinologu parakstu vākšanu par kompensācijas atjaunošanu teststrēmelēm. Šādu prasību atbalsta arī Latvijas Endokrinologu asociācija, kas nosūtījusi vēstuli valsts atbildīgām amatpersonām.

Latvijas Diabēta asociācija pieprasa izdarīt labojumus Ministru kabineta noteikumos Nr. 421 un atjaunot 100% kompensāciju teststrēmelēm, jo bez tām ievērojami pasliktināsies diabēta slimnieku ārstēšana un aprūpe, palielināsies invalīdu skaits, kas savukārt veicinās diabēta slimnieku sociālo izolāciju. 100% kompensācijas atjaunošana teststrēmelēm ir viens no veidiem, kā valdībai īstenot deklarēto apņemšanos izvirzīt veselības aprūpi par prioritāti.

Latvijas Diabēta asociācijas viceprezidents Ingvars Rasa, Latvijas Diabēta asociācijas sekretāre Gunta Freimane

P.S. Valsts atbildīgās amatpersonas pielikumā saņēma kolektīvo vēstuļu kopijas ar prasību kompensēt glikozes teststrēmeles 100% apmērā ar 1562 ārstu un slimnieku parakstiem.

----------------------------------

* Teststrēmeles ir līdzeklis, lai diabēta slimnieks pats varētu noteikt glikozes (cukura) līmeni asinīs. To veic, uz teststrēmeles uzpilinot asins pilienu, ievietojot to glikometrā un uz ekrāna redzot glikozes līmeni. Atkarībā no iegūtā rezultāta slimnieks maina insulīna devas. Glikozes līmeņa noteikšana asinīs katru dienu diabēta pacientam atkarībā no ārstēšanas veida un insulīna injekciju biežuma nepieciešama vidēji 2-4 reizes dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!