Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) nosūtījusi Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atresētu vētsuli, kuru LVRA 15 gadu jubilejas pasākuma laikā, 11.decembrī, parakstīja gandrīz 80 viesnīcu un restorānu pārstāvji no visas Latvijas.
Rīga, 2008. gada 11. decembris

Latvijas Valsts prezidentam A.god. V. Zatlera kungam
LR Ministru prezidentam A.god. I. Godmaņa kungam
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam A.god. K. Leiškalna kungam

Par PVN likmi viesnīcu pakalpojumiem

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) vārdā, vēlamies vērst Jūsu uzmanību, ka pievienotās vērtības nodokļa likmes (PVN) paaugstināšana apdraud viesmīlības nozares pastāvēšanu.

LVRA ir pārliecināta, ka tādējādi:

* 1) strauji samazināsies Latvijā izmitināto ārvalstu tūristu skaits;
* 2) tiks radīts īstermiņa ieguvums valsts budžetā, kā to apliecina veiktie pētījumi, bet ilgtermiņā samazināsies Latvija konkurētspēja starp reģiona valstīm;
* 3) palielināsies nelegālā biznesa risks, kā rezultātā uzņēmēji izvairīsies no nodokļu nomaksas;
* 4) ārvalstu investoriem tiks dots negatīvs signāls par biznesa vidi un ieguldījumiem viesnīcu nozarē Latvijā.

Saeimā apstiprinātie grozījumi likumā "Par Pievienotās vērtības nodokli" attiecībā uz viesnīcu (tajā skaitā arī viesu mājas, hosteļi, moteļi, kempingi, lauku mājas) industriju rezultātā neatgriezeniski tiks zaudēta Latvijas naktsmītņu konkurētspēja Baltijas un tuvāko Eiropas valstu vidū. Ņemot vērā, ka Igaunijā naktsmītnēm tiks piemērota samazinātā 9% likme, bet Lietuvā ir rasta iespēja jau noslēgtajiem līgumiem atstāt 5% , Latvija būs dārgākā starp tuvākajām kaimiņvalstīm. Un kāpēc tūristiem nakšņot šeit, ja stundas lidojuma (brauciena) attālumā - Igaunijā vai Lietuvā - to var izdarīt lētāk?

Tūrisma un viesmīlības nozarei ir ļoti nozīmīga vieta pakalpojumu eksporta bilancē (2007. gadā sastādīja 18.1%), savukārt, ārzemju tūristi valstī atstāja 343 miljoni LVL. Vēsturiski ir pierādīts, ka viesnīcu bizness ir visefektīvākais un ātrākais veids kā valstij iegūt finanšu līdzekļus ekonomikas atveseļošanas, stabilizācijai un izaugsmes attīstībai.

Vēlamies vērst Jūsu uzmanību, uz to, ka ar šo soli attiecībā uz viesnīcām tiek ignorēts tiesiskās paļāvības princips. Nozares specifika - līgumi ar tūrisma operatoriem, rezervēšanas sistēmām, kā arī par lielu pasākumu organizēšanu ar fiksētu cenu, kas ietver arī PVN, tiek slēgti gadu, divus un 3 uz priekšu.

Šobrīd viesnīcu industrija ir tādā pašā situācijā kā prese un dividendes - 2009. un pat 2010.gads ir jau saplānots!

Viesnīcu nozare bija pirmā, kas izjuta ekonomiskās situācijas lejupslīdi. Jau šī gada sākumā par 5% samazinājās noslogojums un cilvēki jūtami sāka taupīt uz izmantotajiem pakalpojumiem. Ņemot vērā, ka vietējie tūristi no visa klientu skaita sastāda 40%, un ārpus Rīgas šis skaitlis pat ir ievērojami lielāks, šis apstāklis būtiski ietekmēja arī pārējā gada datus un šobrīd Latvijas viesnīcu industrijai ir vissliktākie rādītāji Eiropā.

Viesnīcu un restorānu nozare ir viena no darbietilpīgajām nozarēm, kas ir tieši atkarīga no darbaspēka. To apliecina arī HOTREC (Asociācija "Viesnīcas, restorāni&kafejnīcas Eiropā") veiktie pētījumi. Tieši šī iemesla dēļ Eiropas Komisija ir atbalstījusi nozares ierosinājumus viesnīcu un restorānu pakalpojumiem piemērot samazināto PVN likmi. Šībrīža ekonomiskās situācijas ietekmē valstī, daudzi viesmīlības uzņēmumi ir spiesti samazināt strādājošo skaitu, bet palielinot PVN likmi, daudzi uzņēmumi var pārtraukt darbu. Tādējādi palielināsies bezdarbnieku skaits, netiks ieņemts prognozētais PVN valsts un IIN pašvaldību budžetā ieņēmumi, kā arī pazemināsies sniegto pakalpojumu kvalitāte.

Tikai "pateicoties" šī gada darbības rezultātiem, arī viesnīcu nozare aktīvi ir centusies atgūt PVN par ieguldītajām investīcijām. Ministru prezidenta paustais viedoklis, ka lielās atgūtās summas dēļ, nozarei ir jāpiemēro PVN standartlikme, ir nepamatots. Ņemot vērā nozarē strādājošo zemo atalgojumu, pārtikas un komunālo maksājumu straujo izmaksu pieaugumu, saņemtais atgrieztie finanšu līdzekļi tiek nekavējoties ieguldīti attīstībā.

Ja mēs vēlamies gūt panākumus sniedzot kvalitatīvu pakalpojumu, nedrīkstam aizmirst par darbinieku atalgojumu un sociālajām garantijām.

Vēlamies akcentēt arī to, ka valsts finansējums tūrisma nozares attīstībai ar katru gadu samazinās; līdz ar to par panāktajiem pozitīvajiem tūrisma nozares rādītājiem valsts var teikt "Paldies!" uzņēmējiem, kas netaupot līdzekļus piedalās starptautiskajās tūrisma izstādēs, darbsemināros, izdod dažādus reklāmas materiālus. Pasliktinoties uzņēmumu ekonomiskajai situācijai, uzņēmējiem nebūs iespēja turpināt līdz šim realizētās aktivitātes. Rezultātā zaudētāja būs visa Latvija.

Jāatceras, ka viesnīcu nozares projekti ir ilgtermiņa, kas lielākoties saistīti ar milzīgām kredītsaistībām. Mēs varam tikai minēt, kas notiks, ja virkne esošo un jauno projektu sāks bankrotēt...

Naktsmītņu bankrots būtiski ietekmēs arī pārtikas, citu preču un pakalpojumu ražotāju un piegādātāju darbību.

Ņemot vērā PVN lielo īpatsvaru nodokļu ieņēmumos, mūsuprāt, atbildīgajām institūcijām ir jāmeklē reāli veidi kā atbalstīt uzņēmējdarbību, ir jāmeklē iespējas, kā palielināt patēriņu, veicināt uzņēmējdarbību nevis iet vienkāršāko ceļu un palielināt nodokļus ignorējot to potenciāli izraisāmās sekas.

Šobrīd Eiropas Savienībā/ES/ 22 valstīs, tai skaitā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, viesnīcu pakalpojumiem un 12 valstīs restorānu pakalpojumiem tiek piemērota samazinātā PVN likme. Jautājums par viesmīlības nozares pakalpojumiem piemērojamo PVN atkārtoti tiek skatīts Eiropas Komisijā. Starp 5 ES valstīm, ka vēl aizvien ir pret (neskatoties uz ar Ekonomikas ministriju saskaņoto pozīciju "Par" PVN likmes samazinājumu) samazinātās PVN likmes piemērošanu restorānu pakalpojumiem ir arī Latvija.

LVRA ir pārliecināta, ka samazinātas PVN likmes piemērošana viesnīcu un restorānu pakalpojumiem līdz ar samazinātu PVN likmi pārtikas produktiem dotu pozitīvu ieguvumu Latvijas ekonomikas attīstībai.

Atsaucoties uz iepriekšminēto, lūdzam, ņemt vērā augstāk izteiktos argumentus un pārskatīt apstiprinātos grozījumus viesnīcu sniegtajiem pakalpojumiem saglabājot samazināto PVN likmi 10%apmērā!

Ar patiesu cieņu,

LVRA prezidents J.Zudovs


Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) ir biedrība, kas apvieno viesnīcas, viesu mājas, moteļus un restorānus profesionālai sadarbībai, ar mērķi uzlabot klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtot Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvēt Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Šobrīd LVRA apvieno 205 juridiskus uzņēmumus ar vairāk kā 9000 nodarbinātajiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!