Uzskatām, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekta īstenošana ir tik pat būtiska Latvijas kā nacionālas valsts pastāvēšanai kā savulaik iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO. Tas ir ieguldījums mūsu un mūsu bērnu nākotnē, apliecinājums, ka domājam un plānojam valsts attīstību ilglaicīgi, ka patiesi veidojam uz zināšanām balstītu sabiedrību. Tāpēc vēlamies paust savu atbalstu valdības apņēmībai uzsākt LNB būvniecību un aicinām to darīt nekavējoties!
2003. gada 5.jūnijā stājās spēkā ''Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likums'', kas paredz konkrētu projekta īstenošanas modeli un finansu avotus. Diemžēl maldīgu iemeslu vai savtīgu ekonomisku interešu dēļ projektam ir arī apšaubītāji un oponenti. Uzskatām, ka valdībai ir jāuzņemas pilna atbildība par likuma ievērošanu un konsekventi jāturpina tā īstenošanu, rodot līdzekļus projekta pabeigšanai.

Mēs aicinām valdību neapturēt jaunās LNB ēkas būvniecību, laika posmā, kad sabiedrība jau vairāk kā desmit gadus ir ticējusi un atbalstījusi LNB projekta īstenošanu ar ziedojumiem vairāk kā pusmiljons latu vērtībā, kad ir veikti visi iepriekš nepieciešamie sagatavošanas darbi gan no LR Kultūras ministrijas, gan - v/a ''Jaunie Trīs Brāļi'' puses.

Gaismas pils projekts ir nonācis līdz celtniecības fāzei. Būvdarbu konkursā uzņēmēji ir iesnieguši piedāvājumus – lētākais no tiem ir bibliotēku uzcelt par 139 miljoniem latu. Šī cena ir tuva iepriekš veiktajām celtniecības izmaksu aplēsēm. Diemžēl būvnieku iesniegtie finansējuma piedāvājumi uz 20 gadiem paredz nesamērīgi izmaksu sadārdzinājumu un kredītprocentus, tādēļ ir saprotams, ka projekta īstenotāji šādu finansējuma modeli nav gatavi akceptēt. Nacionālo bibliotēku nevar būvēt ''uz parāda''.

Zinot, ka plānota SIA ''Lattelecom'' privatizācija, aicinām valdību nopietni izvērtēt jomas, kurās ieguldīt privatizācijā iegūtos līdzekļus. Uzskatām, ka tie nevar tikt izlietoti īstermiņa problēmu risināšanā, bet ir jāiegulda valsts ilgtermiņa attīstībā – jaunās LNB ēkas būvniecībā, kas būtu drošs pamats uz zināšanām balstītas sabiedrības veidošanā.

Latvijas Banka ir paziņojusi, ka atbalsta Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanu, jo tā atlikšana nebūtu saprātīga. Tāpēc vēlreiz uzsveram, ka būtu loģiski – bibliotēkas projekta īstenošanai paredzēt 140 miljonus latu no plānotās SIA ''Lattelecom'' privatizācijas līdzekļiem. Šo naudu varētu uzkrāt īpašā kontā un pakāpeniski izlietot projekta īstenošanai. Par šo naudu būtu iespējams uzbūvēt bibliotēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!