Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainai apsolīto rietumvalstu tanku skaits (kopā 400+) sasniedz un pārsniedz Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka Valērija Zalužnija agrāk izteikto lūgumu pēc vismaz 300 moderniem tankiem, kas kopā ar citu Rietumu kaujas tehniku un ieroču sistēmām ir viens no nepieciešamajiem priekšnosacījumiem pašas Ukrainas definētā mērķa sasniegšanai – neatkarīga valsts 1991. gada robežās.

Jāņem vērā, ka pirms 2022. gada 24. februāra Ukrainas rīcībā jau bija ap 900 T-64, T-72 un T-80 modeļu tanku dažādā tehniskajā stāvoklī. Papildus tam pēdējā gada laikā Ukrainas armija ieguva trofejās vēl vismaz 500 Krievijas tankus, kuru tehniskais stāvoklis arī ir ļoti raibs. Spriežot pēc šiem ļoti aptuvenajiem skaitļiem, dažu simtu Rietumu tanku piegādes būtu būtisks, bet tomēr ne izšķirošs Ukrainas armijas spēju palielinājums, jo īpaši ņemot vērā, ka Krievija karu uzsāka ar aptuveni 3000 tankiem ierindā un vēl vairākiem tūkstošiem konservācijā (Ukrainā zaudēts ap 1500 tankiem), līdz ar to kvantitatīvam pārsvaram šajā jomā Ukrainai vajadzētu saņemt dāvinājumos vai iegādāties tūkstošiem tanku.

Tad kāpēc ukraiņu komandieri uzskata, ka ar dažiem simtiem “leopardu”, “čelendžeru” un “abramsu” pietiks, lai atbrīvotu valsti? Lai atbildētu uz šo jautājumu, jāieskatās problēmā mazliet dziļāk, tostarp salīdzinot tanku taktiski tehniskos raksturlielumus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!