Foto: F64
Galvaspilsētas apvienotajai namu pārvaldei jautājums par ūdens zudumiem ir viens no sāpīgākajiem. Ļoti daudzi rīdzinieki ir neizpratnē, kāpēc viņiem ir jāpiemaksā 20 – 30%, bet dažreiz pat 100% virs sava patēriņa. Citiem vārdiem, neviens nevēlas maksāt par kaimiņu, kurš savā dzīvoklī krāpjas ar skaitītājiem. Un tas ir saprotami.

Tāpēc mums ir šāds priekšlikums.

1. Namu pārvalde piedāvā katras konkrētās mājas iedzīvotājiem uzstādīt mūsdienīgus skaitītājus, kuri nepakļaujas ārējai iedarbībai. Proti, pievienojot magnētus vai līdzīgā veidā iedarbojoties šos skaitītājus neizdosies ietekmēt.

2. Skaitītāji ir namu pārvaldes īpašums.

3. Katra konkrētā dzīvokļa iedzīvotāji par skaitītāju maksā nomas maksu. Šī maksa būs pilnībā salīdzināma ar regulārajām izmaksām, kas rodas, reizi četros gados nomainot skaitītājus. Turklāt par jaunu skaitītāju iegādi nākas samaksāt uzreiz visu summu.

4. Rādītāju nolasīšana notiek automātiski, tas ir, nav nepieciešams katru mēnesi aizpildīt atskaiti, ne arī ielaist dzīvoklī namu pārvaldes darbiniekus skaitītāju pārbaudei.

5. Pēc pieredzes, kas gūta mājās, kuras jau izvēlējušās šādu ceļu, var konstatēt, ka ūdens patēriņa korekcijas līmenis krītas līdz 2 – 4 %. Proti, līdz objektīvam zudumu līmenim pašas mājas caurulēs.

Tagad – daži svarīgi momenti.

1. Pieņemt lēmumu par šādu skaitītāju uzstādīšanu var tikai iedzīvotāju kopsapulce. Uzspiest tos vai arī iedzīvotāju vietā izlemt nav iespējams. Tas nozīmē – ja vēlaties savā mājā šos skaitītājus, vēršaties namu pārvaldē, viņi jums palīdzēs pareizi organizēt kopsapulci. Taču, vēlreiz atkārtoju – vienīgi paši iedzīvotāji pieņem vai nepieņem šo lēmumu.

2. Atsevišķu dzīvokļu īpašnieki var atteikties no jauno skaitītāju uzstādīšanas, pat ja vairākums viņu kaimiņu ir nobalsojuši „par”. Šādā situācijā tieši starp tiem iedzīvotājiem, kuru dzīvokļos būs vecie skaitītāji, tika sadalīta maksa par visiem ūdens zudumiem. Protams, tas ir nepatīkami, taču taisnīgi.

3. Iedzīvotāji var izlemt skaitītājus nevis nomāt no namu pārvaldes, bet nopirkt tos paši par mājas uzkrātajiem līdzekļiem. Tādā gadījumā procedūra ir tā pati – sapulce, iedzīvotāju lēmums, zudumu sadale starp tiem, kuriem nav jauno skaitītāju utt. Tikai rēķinos netiek iekļauta maksa par skaitītāju nomu. Taču pēc četriem gadiem atkal vajadzēs pirkt jaunus skaitītājus. Izvēle ir brīvprātīga.

Namu pārvalde ir gatava aktīvi uzklausīt sūdzības par neprecīziem rādījumiem ēkas ievada skaitītājos, kuri uzskaita visas mājas kopējo patēriņu un kuri pieder „Rīgas ūdenim”. Gadījumā, ja pārbaudē tiks konstatēta neatbilstība, skaitītājs tiks nomainīts par uzņēmuma līdzekļiem.

Visi 10 namu pārvaldes iecirkņi no 20. janvāra ir gatavi pieņemt no iedzīvotājiem pieteikumus par jauno skaitītāju uzstādīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!