Foto: Privātais arhīvs
Beidzot ir jāatzīst, ka tās Latvijas augstākās amatpersonas, kuras nemitīgi ir piesaukušas Kremļa hibrīdkara apdraudējumus, faktiski ir maldinājušas Latvijas sabiedrību. To pašu var teikt par visiem tiem ierēdņiem, kuri kaut kādā veidā atbild par nacionālo drošību - sākot ar Drošības policiju, beidzot ar Satversmes aizsardzības biroju (SAB).

Cīņa pret hibrīdkara apdraudējumiem ir bijusi vien darbības imitācija un melots ir gan Latvijas sabiedrībai, gan arī sabiedrotajiem.

2014. gadā, kad Krievija iebruka Ukrainā, Latvijas augstākās amatpersonas pēkšņi attapās, ka Kremlis izvērš ļoti rafinētu hibrīdkara uzbrukumu arī pret Latviju. Visvairāk tika runāts par masīvo propagandas spiedienu uz Latvijas iedzīvotājiem, izmantojot visefektīvāko mediju - TV. Protams, līdz pat šim brīdim nav atbildēts uz jautājumu - kāpēc visi lielie drošības un mediju speciālisti to nebija pamanījuši jau agrāk, jo Kremļa kanāli savu ietekmi Latvijas informatīvajā telpā bija sekmīgi un vērienīgi auduši jau ilgstoši. Atgādinu, ka 2014. gadā NEPLP jau divus gadus bija vadījis Ainārs Dimants. Viņi šo problēmu bija pilnība ignorējuši. Var droši jautāt - Latvijas valsts nacionālas drošības vārdā - kāpēc?!

Tāpat NEPLP bija faktiski ignorējis faktu, ka Krievijas kanāli, izmantojot situāciju, bija nostiprinājušies kabeļtelevīziju pamata paketēs, tādējādi nodrošinot sev maksimālu izplatību. Kabeļtelevīzijas skatītājiem, kas ir absolūtais vairākums, faktiski komerciālā veidā tika uzspiesta Krievijas TV kanālu abonēšana. Tas tika darīts, iekļaujot Krievijas TV kanālus kabeļtelevīziju "pamata pakās". Klientiem netika dota iespēja tos nepasūtīt. Nav šaubu, ka tā bija mērķtiecīga rīcība no Kremļa TV īpašnieku puses. Latvijas iedzīvotāju smadzeņu skalošana notika uz viņu pašu rēķina.

Tāpat jau 2014. gada sākumā tika konstatēts, ka Latvija ir no 100 000 līdz pat 200 000 mājsaimniecību, kuras izmanto nelegālos TV kabeļoperatorus. (1) Nav īpaši jāšaubās, kādi TV kanāli šajos "piedāvājumos" dominēja. Vēl mēs runājam par sakropļotu konkurenci šajā nozarē un daudzu desmitu miljonu zaudējumiem nenomaksātu nodokļu veidā. Atgādinu, ka runa ir par nu jau divus gadus veciem notikumiem. Atgādinu vēlreiz, toreizējā NEPLP jau bija nostrādājusi divus gadus, visas augstākminētās problēmas ignorējot.

Papildus tika konstatēts, ka politiski tik jūtīgajā valsts austrumu pierobežā Latvijas sabiedriskie mediji gandrīz nav pieejami un tur iedzīvotāji burtiski dzīvo Krievijas informatīvajā telpā. Situācija bija patiesi kritiska. Nopietni drošības speciālisti jau sen ir brīdinājuši Latviju, ka vislielākais nacionālās drošības apdraudējums ir nevis militārs uzbrukums, bet gan hibrīdkara izraisīta Latvijas kā valsts sagraušana no iekšpuses.

Kremļa TV kanālu propagandas spiediens ir kā nāvējoša tvana gāze, tā ieplūst nemanāmi, tā nav saožama, tā iemidzina un nogalina. Skatītāji tiek mērķtiecīgi un profesionālā veidā zombēti, ar viņiem tiek smalki manipulēts. To dara nozares speciālisti, kuri savu "smadzeņu skalošanas" mākslu ir apguvuši profesionāli pamatīgi. Kremlis Latvijā izmanto hibrīdkara speciālistu iecienīto TV propagandas "tvana gāzes" formulu - 3 D.

1) Dezinformācija

2) Demoralizācija

3) Destabiliācija

Jebkura sabiedrība, kura ilgstoši un profesionāli šādi ir tikusi apstrādāta, ar laiku pakļaujas spiedienam un padodas. Pat tie, kuri ikdienā neskatās un jūtas pasargāti no Kremļa TV spiediena, agri vai vēlu tiek iespaidoti no kopējā sabiedrības noskaņojuma, tīši radītās vispārējās vilšanās vai spriedzes atmosfēras. Latvijā, visdrīzākais, tas izpaudīsies tādējādi, ka jau pēc apmēram diviem gadiem Saeimas vēlēšanās uzvarēs un beidzot par vadošo valdības un koalīcijas spēku kļūs Kremļa TV ilgstoši atbalstītā "Saskaņa".

Nule aprakstītā situācija bija kā uz delnas jau pirms diviem gadiem - 2014. gada sākumā. To redzēja un saprata augstākie politiskie līderi, NEPLP, Drošības policija, SAB, Aizsardzības, Iekšlietu un Ārlietu ministrija. Kopš tā laikā hibrīdkara apdraudējumiem ir veltītas neskaitāmas konferences, ir izdzertas kafijas cisternas, apēstas tonnām smalkmaizīšu un cepumu.

Kas ir mainījies pa šo laiku? Vai kāds no tikko pieminētajiem ir izdarījis kaut ko reālu, lai apstādinātu Kremļa propagandas tvana gāzes ieplūšanu Latvijā? Patiesībā rezultāti ir nožēlojami. Ir demonstratīvi mazliet padzenātas dažas atsevišķas Kremļa TV stacijas. Būtībā šī rīcība izskatījās pēc korumpētu policistu cīņas ar narkotiku tirgoņiem, kuri ik pa brīdim ziedo kādu nenozīmīgu daudzumu, lai policistiem būtu ko ierakstīt atskaitēs. Tieši tāpat ir ar Kremļa TV kanāliem. Daži mazākie ir nobloķēti vai padzīti, bet lielākie un ietekmīgākie joprojām, netraucēti turpina darīt savu melno darbu - dezinformēt, demoralizēt un destabilizēt Latvijas sabiedrību.

Ir pagājuši divi gadi un tagad uzzinām, ka joprojām vismaz 100 tūkstoši mājsaimniecību jeb piektā daļa no visām, kurās ir TV aparāti, Latvijā savos televizoru ekrānos skatās nelegālu saturu, kuru tiem piegādā pirātiskie operatori. Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Arnis Sauka aprēķinājis, ka nelegālās televīzijas saturu joprojām ikdienā skatās teju ceturtdaļmiljons Latvijas iedzīvotāju (2)

Tāpat šo divu gadu laikā nav atrisinātas problēmas ar Latvijas sabiedrisko mediju pieejamību valsts austrumu pierobežā. To pavisam nesen pēc izbraukuma sēdes Latgalē atzina Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. (3)

Un tagad es jums atklāšu vislielāko noslēpumu - tas, ka divu gadu laikā šie jautājumi faktiski nav tikuši risināti, ka cīņa pret hibrīdkara apdraudējumiem ir bijusi vien fikcija tukšu runu un lozungu līmenī, beigās izrādīsies, ka atbildīgo nav. Vienkārši nav. Latvijā nav neviena atbildīgā par nacionālo drošību.

Visaugstākajā politiskajā līmenī rokas plātīs Nacionālā Apvienība, kuras Kultūras ministrijā mistiska konkursa kārtā par Mediju politikas nodaļas vadītāju tika iecelts mediju pasaulē bez reālas pieredzes esošais Roberts Putnis (4). Atgādinu, ka tas noticis ļoti saspringtā hirbīdkara posmā, kad pret Latviju aktīvi darbojās šīs nozares visrafinētākie speciālisti. KM šajā situācijā par medijiem atbildīgo izvēlējas personu, kuram mediju nozarē nebija vispār nekādas pieredzes. Te nav pat tik daudz runas par pašu Putni. Runa ir par tām absolūti bezatbildīgajām personām, kuras aizsūtījušas uz hibrīdkara visnozīmīgāko aizsardzības posteni zaļu jaunkareivi bez pieredzes cīņai ar rūdītām rīkļurāvēju brigādēm. Iznākums bija un ir iepriekšparedzams. Īsta kara apstākļos tā būtu līdzvērtīga karavīra slepkavībai un pozīciju labprātīgai atdošanai par ko atbildīgie ģenerāļi nonāktu kara tribunāla priekšā. Diemžēl hibrīdkara rēķins mums tiks piestādīts mazliet vēlāk, bet tas nebūs mazāk pazudinošs.

Tāpat rokas plātīs "Vienotība", kuras Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ilgstoši runājis par plāniem, kā ierobežot Krievijas propagandas spiedienu pret Latviju. Šobrīd, pēc diviem gadiem, visas viņa runas un solījumi ir izrādījušies vien bezjēdzīga gaisa sildīšana. Atliek vien palasīt viņa daudzās ar darbiem nesegtās runas un solījumus visus šos gadus. (5)

Šobrīd var droši apgalvot - Kremļa tvana gāze šos divus gadus faktiski turpinājusi netraucēti ieplūst Latvijā, un nevienam visaugstākajā politiskajā līmenī nav bijis ne mazākās intereses vai vēlmes kaut ko reāli izdarīt, lai to ierobežotu. Kremļa TV kanāli joprojām ir kabeļtelvīziju pamata pakās, austrumu pierobežā turpina dominēt Krievijas TV, bet Latvijas mediji ir dārgi un pat nesasniedzami. Tāpat nekas nav izdarīts, lai mazinātu kabeļtelevīziju pirātu darbību, kas gan laupa nodokļus valsts kasei, gan reāli apdraud nacionālo drošību.

Normālā, sevi cienošā valstī minētajiem atbildīgajiem šādā situācijā nejautātu - kāpēc nekas nav izdarīts? Šīm personām būtu jāatstāj savi amati. Ir solītā rīcība, rezultāti ir nožēlojami. Pēc diviem gadiem pie varas var izrauties spēki, kuri klaji atbalsta agresorvalsti Krieviju un tās prezidentu Putinu.___________________________

1. "Diena" 2014. gada 1. marts - "Lattelecom" pārstāvja aplēses liecina, ka Latvijā nelegālās tirgus daļas klienti ir aptuveni no 100 000 līdz 200 000 mājsaimniecību.

2. "Ir": Kā Latvija kļuvusi par TV pirātu lielvalsti.

3. LA.lv Laizāne: Sabiedrisko mediju pārklājums pierobežā – valsts drošības jautājums.

4. Latvijas mediju politiku uzraudzīs Roberts Putnis.

5. DELFI pirms diviem gadiem: "Hibrīdkarš ir kļuvis par mūsdienu Eiropas realitāti, ārpolitikas debatēs uzsver Rinkēvičs" . "2014.gadā kopīgi ar sešām citām NATOdalībvalstīm Rīgā esam atvēruši NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru jeb STRATCOM. Kopā ar citām ES dalībvalstīm strādāsim pie ES spēju attīstības novēršot šo [hibrīdkara] apdraudējumu, jo īpaši trešo valstu propagandas instrumentu ietekmes mazināšanai ES mediju telpā," norādīja Rinkēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!