Sestdien, 6. novembrī, Rīgā, Mateja baznīcā notiks starptautiska un starpkonfesionāla konference “Vīrietis-Tēvs”. Tā būs saruna un domu apmaiņa par vīrieša atbildību dzīvības saglabāšanā. Par topošā tēva atbildību brīdī, kad tiek lemts – sargāt vēl nedzimušā bērna dzīvību vai atļaut medicīniskajiem instrumentiem ķermenīti izraut no mātes miesas.
Aborts nav tikai māmiņas izvēle vien, jo tēvs ir tikpat atbildīgs par sava nedzimušā bērna dzīvības saglabāšanu. Dažkārt tieši tēva rīcība (vai tās trūkums) ir sievietes izšķiršanās veikt abortu iemesls.

Viens no konferences lektoriem, kustības “Luterāņi dzīvībai” pārstāvis no ASV, mācītājs Dons Ričmans saka, ka vairums sieviešu īstenībā nemaz nevēlas nogalināt savus nedzimušos mazuļus, bet viņas tiek piespiestas izdarīt abortu. Kas uzdrīkstas piespiest? Tuvākie un mīļākie cilvēki - draugi, ģimenes locekļi, un dažreiz pat ārsti.

Kāda māte Ričmanam stāstījusi: “Ģimene neatbalstītu manu lēmumu paturēt bērniņu. Draugs teica, ka nesniegs nekādu atbalstu – ne emocionālu, ne fizisku. Visi man nozīmīgie cilvēki ieteica izdarīt abortu.” Galu galā viņa padevās apkārtējo spiedienam, un tagad to rūgti nožēlo.

Dons Ričmans domā, ka viens no iemesliem, kāpēc gan tēvi, gan mātes tik viegli izšķiras veikt abortus ir gana vieglprātīgs – viņi nemaz neapzinās, ko īsti dara...

Bieži vien cilvēki neaptver, ka bērns jau no ieņemšanas brīža ir personība, kuras dzīvība ir neaizskarams svētums. Dzemdē nav izveidojies kaut kāds dzīvo audu sabiezējums - kaut kas līdzīgs audzējam. Nē, izveidojusies jauna dzīvība!

Jau ieņemšanas brīdī 46 hromosomas DNS molekulās satur pilnīgu ģenētisko informāciju par jaunā cilvēka dzimumu, acu krāsu, apavu izmēru, smadzeņu spējām un daudzām citām īpatnībām. Jau trīs vai četru nedēļu vecumā bērniņam sāk pukstēt sirds, drīz parādās rokas, kājas, pirkstiņi... Sešu nedēļu vecumā jau iespējams konstatēt mazuļa smadzeņu darbību un tad jau viņš sāk kustēties. Desmitajā, vienpadsmitajā nedēļā mazais cilvēciņš jau ir izveidojies un viņa vienīgā vēlme ir augt un attīstīties. Nevis māmiņas un tēva lēmuma rezultātā aiziet bojā.

“Kolīdz man vēderā tika iedurta adata, es gribēju kliegt – “lūdzu, lūdzu, nedariet to!”. Man gribējās aizbēgt no tās vietas. Es jutu kā mans bērniņš nevaldāmi mētājas, kamēr viņu nobeidza... Man bija tik žēl, ka tā viss notiek, atceros viņa pēdējo spērienu...” tā kādas sievietes liecību atstāsta mācītājs Dons Ričmans.

Dievs rada cilvēku viņa ieņemšanas brīdī un tāpēc jau no šī mirkļa uz jauno cilvēku attiecas visi tie paši dzīvības un veselības aizsardzības standarti, kādus par pašsaprotamiem uzskata pieaugušais. Arī mammas vēderā esošais mazulis pelnījis aizsardzību, mīlestību un cieņu.

Bībele par vēl nedzimušu bērnu runā kā par personību un nevis lietu, kuru var izvēlēties aizmest projām. Ja Bībeles mācība netiek ievērota, tad cilvēka dzīvība zaudē vērtību. Tad kļūst svarīgi tikai materiālie apsvērumi – ja šobrīd mazā cilvēka laišana pasaulē nav izdevīga, tad viņu var nogalināt!

Konferences viesis, amerikāņu mācītājs Pols Andersons saka: “Es esmu desmito reizi Latvijā un esmu šeit sastapis paaudzi, kas uzaugusi bez tēva. Es lūdzu Dievu, lai ģimenes Latvijā tiktu dziedinātas, lai tiktu dziedinātas salauztās sirdis, un es ticu, ka Dievs lietos šo konferenci, lai dziedinātu šīs brūces”.

Kļūsim aizstāvji vēl nedzimušajiem bērniem – savējiem un citu cilvēku mazuļiem...

Konferencē “Vīrietis-Tēvs” piedalīsies arī Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks, Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags un Baptistu draudžu savienības bīskaps Jānis Šmits, kā arī vieslektori.

Pieteikties dalībai konferencē iespējams, zvanot pa tālruni 750 7267.

Pasākumu organizē kustība “Luterāņi dzīvībai”, kustība “Par dzīvību!”, ģimenes aprūpes centrs “Bulduri” un misija “Dzīvības vērtība”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!