Par to, ka pretlatviskie spēki spējuši cieši savienoties divos lielos politiskos blokos, kamēr latvieši sašķēlušies daudzās partijās, runā visi, kam nav slinkums. Tikai reti kurš tiešām bijis gatavs šo apvienošanos sekmēt darbībā. Viens no šiem retajiem bija leģendārais politiķis, es teiktu valstsvīrs Eduards Berklavs. Viņš savā 90 gadu jubilejā uzrunāja trīs partijas – TB/LNNK, „Jauno laiku” un partiju „Visu Latvijai!”, aicinot vēlēšanās veidot vienotu nacionālo spēku sarakstu.

Kopš šī aicinājuma „Visu Latvijai!” vairakkārt ir uzrunājusi pārējās partijas, aicinot šim saprātīgajam aicinājumam sekot. Tā vietā partijas ir vēl smalkāk saskaldījušās, izveidojot Pilsonisko savienību. It kā no jauna radīta partija, bet vismaz vienā lietā tradīcijas tās pašas vecās – „labāk maza grupiņa, bet ne ar vienu nedaloties, nekā liels ietekmīgs spēks kopā”.

Runājot par latviešu partiju vienotību, ir jāpasaka godīgi, vairums partiju šo ideju varēja īstenot, bet nedarīja to savtīgu interešu dēļ. Negribējās pēc plusiņu un mīnusiņu principa konkurēt ar citu partiju pārstāvjiem – drošāk bija sēdēt savā mazajā smilšu kastītē.

Krievu ģenerālis Petrovs to droši vien nosauktu par kaleidoskopisko domāšanu, kurā redz fragmentus no kopainas, bet pašu kopainu gan ne. Atliek secināt, ka zem jaunām vai vecām izkārtnēm vecās partijas savas tradīcijas nemainīs. Valstiska jeb nacionāla domāšana ir rets izņēmums.

Pārmaiņas politiskā domāšanā un tradīcijās ir nepieciešamas kā ēst. Taču ir elementāri saprotams, ka pārmaiņas nevar nest tie, kas paši nāk no vecās vides. Partija „Visu Latvijai!” šajās vēlēšanās ir vienīgā alternatīva vecajām sejām, kuras idejas un darbība ir vērsta ilgtermiņā. Mēs esam sevi pierādījuši ārpus varas darbībā, un, ja tiksim ievēlēti, vēlētāji beidzot jutīs, ka daži deputāti dara visu iespējamo viņu labā. SKDS reitings 3,4%, neierēķinot neizlēmušos, rāda uz to, ka Tavai balsij var būt izšķirošs svars.

Novēlu izvēlēties, klausot gan prātam, gan sirdsbalsij!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!