Mēs, Rīgas 1. mūzikas skolas audzēkņu vecāki, paužam neizpratni par Rīgas pilsētas kultūrizglītībā notiekošajiem procesiem, mēģinot apvienot divas senas, tradīcijām un panākumiem bagātas profesionālās ievirzes mūzikas mācību iestādes – Rīgas 1. mūzikas skolu un J. Mediņa mūzikas skolu.
Skolu apvienošana un ievietošana Kronvalda bulvārī 8 neatrisina pamatproblēmu – katrai skolai ir nepieciešamas normatīviem atbilstošas, patstāvīgas mācību telpas, lai pedagogi ar labiem panākumiem turpinātu skolot jaunas, spilgtas un radošas personības.

Atgādinām, ka Rīgas 1.mūzikas skolā savas mūziķu gaitas ir sākuši Mariss Jansons, Andris Nelsons, Maija Kovaļevska, Māris Sirmais, Guntis Kuzma, Jēkabs Nīmanis, Ksenija Sidorova, māsas Skrides un daudzi citi profesionāli mūziķi, kā arī tie absolventi, kas turpina nest Latvijas vārdu pasaulē arī tādos kolektīvos kā kori "Kamēr", "Ave Sol", citos koros, pūtēju, simfoniskajos orķestros, kā arī tie, kas veido un veicina kultūras dzīves attīstību Rīgā.

Nenoliegsim bērnu muzikālās izglītības nozīmi arī to cilvēku dzīvēs, kas šodien ir izcili speciālisti citās nozarēs. Piemēram, aktrise Zane Jančevska, politologs Ivars Ījabs, žurnālists Gusts Ķikusts, muzikoloģe Inese Lūsiņa, prokurore Una Brenča, ārsti G.Garlais, A.Vikmanis, ilggadējais P.Jurjāna mūzikas skolas direktors Andris Mežgailis un daudzi, daudzi citi.

Uzskatām, ka telpu jautājums ir jāatrisina, neapdraudot šo skolu identitāti un eksistenci, kā neatkarīgām administratīvām vienībām, ar to funkcionēšanai piemērotām, atsevišķām telpām Rīgas Centra rajonā (Rīgas 1.mūzikas skola – Centra raj., JMMS – Vidzemes priekšpilsētā), atbilstoši teritoriālajam plānojumam.

Skolu apvienošana iznīcina līdzsvarotu mūzikas izglītības infrastruktūru Rīgas pilsētā, atbilstoši iedzīvotāju pieprasījumam. Iedzīvotāji "balso" par mūzikas skolām, savus bērnus tajās sūtot. Tieši pieprasījums pēc vietām centra skolās norāda uz izglītības kvalitāti, nevis vidējo statistikas rādītāju Domes ierēdņu ailītēs.

Infrastruktūras plānošana, kas pēc būtības ir šī skolu reorganizācija, bez sabiedriskās apspriešanas ir klajā pretrunā ar sadarbības veidošanu starp Domi, tās pakļautībā esošajām izglītības iestādēm, pedagogiem, audzēkņu vecākiem un galu galā izglītības kā gala produkta saņēmējiem – bērniem.

Skolu apvienošana var radīt tālejošas un nopietnas sekas Latvijas Valsts kultūrvides attīstībā. Jau gadu desmitiem skolas cīnās par telpu jautājuma atrisināšanu. Rīgas domes Kultūras departamenta nespēja uzklausīt piedāvātos konstruktīvos risinājumus norāda uz kliedzošām nepilnībām RD KD darbā.

Lūdzam J.Birka kungu ierosināt RD deputātu balsojumu par Rīgas domes lēmuma (1999.g.) par abu minēto skolu apvienošanu atcelšanu. Kā Rīgas domes priekšsēdētājam J.Birka k.-gam ir juridiskas tiesības apstādināt šo absurdo procesu, kas ilgst jau vairāk kā desmit gadus, nenesot nekādu labumu ne mūzikas skolu audzēkņiem, ne Rīgas pilsētai kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!