Foto: AFI

Tabakas tirgus un veselības aprūpe – šīs jomas jau tradicionāli bieži tiek minētas kopā, bet šogad tās savijušās negaidītā aspektā, ņemot vērā straujo jauno tabakas produktu izplatību.

No vienas puses, nepieciešamību palielināt valsts finansējumu onkoloģijas pacientiem jau vairākus gadus uzsver mediķi, atzīst politiķi, pamato plašsaziņas līdzekļi un pieprasa pacientu organizācijas. No otras puses, tieši beidzamajā laikā atklājies jauns potenciāls avots finansējuma iegūšanai – tā dēvētie jaunie tabakas produkti, tostarp karsējamā tabaka, elektroniskās cigaretes un nikotīna spilventiņi. Mēģinājumi tos aizliegt diez vai būtu pareizā rīcība. Ierobežot un aplikt ar nodokli – jā, bet vajadzīga līdzsvarota pieeja, lai iegūtu jaunus līdzekļus onkoloģijas pacientu ārstēšanai.

Strauji pieaug jauno tabakas produktu tirgus

Jauno tabakas produktu tirgus daļai strauji pieaugot, skaidri parādās plaisa starp tradicionālās tabakas akcīzes nodokļa apjomu un daudzkārt (pat četras piecas reizes!) zemāko akcīzes nodokli jaunā tipa produktiem. Vai varbūt šie jaunie produkti būtu četras piecas reizes "veselīgāki" vai mazāk kaitīgi? Tas, protams, skan absurdi.

Latvijā, tāpat kā citās valstīs, strauji pieaug dažādu jauno tabakas produktu izplatība. Savukārt nopietnu, plašu un ticamu pētījumu par to ilglaicīgu ietekmi uz veselību, tostarp onkoloģiskajām saslimšanām, joprojām nav. Tas ir tikai loģiski, jo zinātnisku pētījumu veikšana un pamatotu secinājumu izdarīšana prasa vismaz vairākus gadus. Tomēr nav arī pamata apgalvot, ka jaunie tabakas produkti būtu mazāk kaitīgi veselībai kā tradicionālās cigaretes.

Tādējādi izveidojusies pretrunīga situācija, jo pie plaša patēriņa akcīzes nodoklis šiem produktiem joprojām ir ļoti zems. Tas bija pamatoti pirms dažiem gadiem, kad jaunie tabakas produkti tikai sāka parādīties tirgū, jo neviens nevarēja prognozēt patērētāju reakciju.

Šodien jau jārunā par tirgus nesabalansētību, kas būtu jālabo likumdevējiem, pamatoti atbalstot priekšlikumus pakāpeniski celt akcīzes nodokli jaunajiem tabakas produktiem līdz 40%, 50%, 60% no tradicionālo tabakas produktu akcīzes nodokļa dažu turpmāko gadu laikā. Atsevišķās valstīs jauno tabakas produktu nodoklis jau sasniedz 80% no tradicionālās tabakas akcīzes nodokļa likmes.

Paaugstinot nodokļa likmes karsējamai tabakai un citiem jaunajiem produktiem, varētu iegūt ja ne lielus, tad tomēr ļoti nepieciešamus līdzekļus onkoloģisko pacientu ārstēšanai. Jāuzsver, ka ir pacientu grupas, kurām naudas trūkuma dēļ mūsdienīga ārstēšana vispār nav pieejama. Viena no tām ir olnīcu vēža pacientes. Latvijā šobrīd izveidojusies negatīvā nozīmē unikāla situācija – olnīcu vēža pacientes ir palikušas bez nepieciešamajiem jaunās paaudzes kompensējamiem medikamentiem, kuri pirms tam bija pieejami.

Kaimiņi jau rīkojas – Lietuvā turpinās celt nodokļus

Mūsu kaimiņvalstī Lietuvā šā gada sākumā nodokļi jaunajiem tabakas produktiem strauji tika paaugstināti par 65%. Finanšu ministra vietniece Migle Tuskiene atzinusi, ka šis solis attaisnojies: "Karsējamās tabakas daļa tirgū pieaug tik strauji, ka likumdevējs saskatīja šādu iespēju, un akcīzes celšana attaisnojās." Šā gada pirmajos astoņos mēnešos karsējamās tabakas pārdošanas apjoms Lietuvā pieaudzis 1,5 reizes salīdzinājumā ar to pašu periodu 2019. gadā.

Redzēsim, vai arī Lietuvas jaunā valdība šo praksi turpinās. Tomēr bijušais veselības ministrs Antans Vinkus, kurš arī piedalījās nesen notikušajās vēlēšanās, man izteica nešaubīgu pārliecību, ka Lietuva turpinās celt akcīzes nodokli jaunajiem tabakas produktiem arī nākamajos plānošanas ciklos. Vinkus man uzsvēra: tas ir jo īpaši svarīgi, lai radītu cenu barjeru jaunajai paaudzei ceļā pie tabakas izstrādājumiem.

Cigarešu patēriņš un ienākumi no tām samazinājušies par aptuveni 20% salīdzinājumā ar 2019. gadu, un šī tendence turpināsies nākotnē. Sabiedrības veselīgums iegūst, tomēr tukšo vietu aizņem citi – tā sauktie jaunie produkti.

Interesanti, ka nodokļa celšana nav palielinājusi nelegālo apriti. Lietuvas muita ziņo, ka tās darbinieki šā gada deviņos mēnešos aizturējuši vairāk nekā 13 miljonus cigarešu paciņu un 3000 karsējamās tabakas paciņu. Tādējādi kļūst skaidrs, ka karsējamās tabakas īpatsvars aizturētajos kontrabandas produktos ir niecīgs – tikai 0,03% no visa aizturētā kontrabandas tabakas izstrādājumu apjoma.

Jāatjauno labi iesāktais Onkoloģijas plāns

Kā 12. Saeimas deputāts strādāju Onkoloģijas pacientu atbalsta deputātu grupā un piedalījos diskusijās gan par onkoloģiju, gan par tabaku. Tolaik kopā ar Veselības ministriju izveidojām Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plānu 2017.-2020.gadam, kuru apstiprināja Ministru kabinetā. Šis plāns bija pozitīvs solis, jo ļāva plānveidīgi novirzīt papildu finansējumu onkoloģisko pacientu ārstēšanai. Šogad plāna darbības periods beidzas, bet gribētos cerēt, ka taps jauna tā versija. Gan mediķi, gan pacienti ir gatavi aktīvi iesaistīties tā apspriešanā un sniegt savu ieguldījumu. Labā ziņa ir arī 13. Saeimā atjaunotā Onkoloģijas pacientu atbalsta deputātu grupa, tās aktīvā darbība un plašā pārstāvniecība.

Arī Eiropas Savienībā kopumā onkoloģija ir kļuvusi par vienu no prioritātēm veselības aprūpē. Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena uzsvērusi, ka tiks veltītas lielas pūles un uzmanība onkoloģisko slimību ārstēšanai, tostarp jaunu medikamentu pētniecībai un izstrādei. Tādējādi Latvijas lēmumi stiprināt onkoloģijas nozari, ceļot akcīzes nodokļus tabakas izstrādājumiem, palielinot atbalstu Saeimā un izmantojot citus instrumentus, ir pilnībā atbilstoši ES uzsāktajam kursam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!