Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šodien pasaule atzīmē Stambulas konvencijas 10. gadadienu. Eiropas Padomes konvencija piedāvā visplašāko tiesisko regulējumu, kura mērķis ir novērst un apkarot pret sievietēm un meitenēm vērstu vardarbību ģimenē, kā arī aizsargāt tās no izvarošanas, seksuālas uzmākšanās, vajāšanas vai vardarbības tiešsaistē.

Tā aicina veikt preventīvus pasākumus, lai atbalstītu un aizsargātu sievietes un meitenes, kuras ir pakļautas vardarbībai vai vardarbības riskam, un lai sodītu vainīgos.

Diemžēl pieejamie dati liecina, ka Covid-19 pandēmijas laikā Eiropā, tajā skaitā daudzās mūsu valstīs strauji pieaudzis pret sievietēm un meitenēm vērsto vardarbības gadījumu skaits. Tā ir realitāte, kuru mēs nedrīkstam normalizēt vai atzīt par mazsvarīgu. Kaut arī attiecībā uz Stambulas konvencijas ratifikāciju ir pausti dažādi viedokļi un izskanējušas bažas, Konvenciju līdz šim ratificējušo valstu pieredze liecina, ka bailēm pamata nav.

Lai kādas vērtības valstis vēlas aizsargāt, aizsardzības nodrošināšana personām, kuras cieš no vardarbības ģimenē, ir jānosaka kā viena no augstākajām prioritātēm. Tā ir mūsu kopīgā atbildība. Mums jāpaceļ savas balsis – gan pilsoniskajai sabiedrībai kopumā, gan valsts institūcijām, drošības, tiesiskuma, izglītības, veselības jomu profesionāļiem, sociālās aprūpes darbiniekiem, sieviešu asociācijām un plašsaziņas līdzekļiem. Vardarbību pret sievietēm un meitenēm nedrīkst uzskatīt par privātu vai ģimenes lietu.

Stambulas konvencijai jau ir bijusi pozitīva ietekme uz sieviešu un meiteņu dzīvi visā Eiropā. Aicinot valdības novērst pret sievietēm un meitenēm vērstu vardarbību, aizsargāt cietušos un palīdzēt tiem, kā arī sodīt vainīgos, tiek nodrošināta vardarbības upuru goda atjaunošana. Stambulas konvencijai var būt izšķiroša nozīme šo upuru dzīves uzlabošanā. Par labāku nākotni mums visiem.

* Šo komentāru ir parakstījuši akreditētie pārstāvji Latvijā no šīm valstīm: Austrija, Beļģija, Dānija, Francija, Igaunija, Īrija, Luksemburga, Nīderlande, Norvēģija, Portugāle, Somija, Spānija, Vācija un Zviedrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!