Augsti godātais Valsts prezident Zatlera kungs!

Mēs, šo vēstuli parakstījušie Latvijas vides nevalstisko organizāciju pārstāvji un vides aizsardzības entuziasti, lūdzam Jūs pārvērtēt savu viedokli par ieteikto valsts pārvaldes reformu, kuras ietvaros paredzēta Vides ministrijas kā atsevišķas ministrijas likvidācija, to iekļaujot iecerētās Attīstības ministrijas sastāvā.

Esam par valsts pārvaldes optimizāciju un līdzekļu taupīšanu, nenoliedzot nepieciešamību pārskatīt dažādu valsts institūciju (arī vides sektorā strādājošo) funkcijas un līdzekļu izmantojuma lietderību, tomēr uzskatām, ka, apvienojot Vides ministriju ar jebkuru citu ministriju, tiks zaudēta trauslā sabalansētība starp vides un sabiedrības patēriņa interesēm, kas Latvijai ļauj ierindoties starp Eiropas un arī pasaules zaļākajām valstīm. Atsakoties no vides sektora balss valdībā, mēs atsakāmies no līdzvērtīgu partneru dialoga par Latvijas ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanas ceļiem.

Šobrīd, kad Latvijā saasinājušās ekonomiskās un sociālās problēmas, videi draudzīgas saimniekošanas un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas jautājumi daudziem šķiet mazsvarīgi. Tieši tāpēc ir būtiski saglabāt neatkarīgu, profesionālu un tālredzīgu vides sektora pārvaldību. Ne velti vairākumā Eiropas Savienības valstu ir atsevišķas vides ministrijas, kuras neatkarīgi no ekonomiskās vai politiskās situācijas nodrošina starptautisko ilgtspējīgas attīstības pamatnostādņu ieviešanu valsts ekonomisko procesu plānošanā. Nevis bremzējot, bet diversificējot saimnieciskās aktivitātes.

Mums ir mazsvarīgs politisko spēku sadalījums Latvijas valdībā un Vides ministra politiskā piederība, jo esam pārliecināti, ka jebkuram sevi cienošam vides ministram vides un bioloģiskās daudzveidības saglabāšana, kā arī dabas resursu saprātīga un taupīga izmantošana būs galvenās rūpes un prioritāte.

Mēs izprotam Jūsu centienus atrast kompromisu starp sabiedrības un politisko spēku vēlmēm. Diemžēl sabiedrības un politiķu viedokļi ir ļoti mainīgi, taču tas nedrīkst būt pamats valsts attieksmes izmaiņām pret dabas vērtībām un Zemi, uz kuras dzīvojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!