Foto: "Centrālās laboratorijas" galvenā māsa Niāra Sprance
Laiku pa laikam asinsanalīzes ir jānodod arī katram mazulim. Nereti šī procedūra kļūst par nopietnu pārbaudījumu gan bērnam, gan viņa vecākiem. Nesen "Centrālās laboratorijas" filiālē Šarlotes ielā 1B atvēra pirmo specializēto bērnu kabinetu, kurā ir īpaša vide un medicīnas personāls dara visu, lai mazajiem pacientiem analīžu nodošana radītu pēc iespējas mazāku satraukumu un vienlaikus veidotos izpratne par medicīnisko manipulāciju nozīmi un svarīgumu.

Tagad šādi kabineti jau atvērti arī Rīgā, Nīcgales 5, VCA poliklīnikā "Aura" un Tukumā, Raudas 4. Manipulācijas tiek veiktas viegli un ātri, un bērni iznāk no kabineta nevis noraudājušies un iebiedēti, bet lepni par savu drosmi, ko apstiprina viņiem dāvātais krāsainais diploms.

https://www.laboratorija.lv/berniem.html

Pārbaudījums gan vecākiem, gan mazuļiem
Nepazīstamas telpas, svešinieki, darbinieki baltos halātos, nesaprotami instrumenti un sāpes – tas vienmēr mazulim ir stress. Tas, kā bērns reaģēs uz medicīniskajām manipulācijām, lielā mērā ir atkarīgs no laboratorijas personāla un vecāku noskaņojuma. Ļoti svarīga ir pirmā pieredze un medicīnas māsas spēja sadarboties ar mazajiem pacientiem – ja darbinieks māk laipni un labvēlīgi sarunāties ar bērnu, paslavēt viņu par drosmi, arī pati injekcija šķitīs kā oda kodiens, vienkāršs un ātrs. Tad arī turpmāk bērns mierīgi, bez bailēm vajadzības gadījumā dosies uz procedūru kabinetu.
Vecāku noslēpumi


Pieredzējušajām mammām un tētiem arsenālā ir savas viltības, kas palīdz mazināt stresu no nepatīkamās procedūras. "Meitai vienmēr paskaidroju, kas un kā notiks, stāstu, ka ir mazliet jāpaciešas un nevajag raustīties – pretējā gadījumā būs jānāk vēl vienu reizi uz poti. Protams, arī pašai jābūt mierīgai – bērns to jūt," atzīst viena jaunā māmiņa. Cita sniedz noderīgus padomus: "Vajag iedot padzerties ūdeni, lai vēnas būtu redzamākas. Paņemt bērna mīļāko rotaļlietu, sagatavot balvu. Reiz medicīnas māsa mums uzdāvināja košu uzlīmi, un bērniņš bija tik laimīgs, ka turpmāk centās paciest neērtības un nebūt kaprīzs."

Daudzi uzsver, ka ļoti svarīga ir vecāku uzvedība pirms procedūras un tās laikā.

"Jo mierīgāki un sirsnīgāki vecāki, jo mierīgāk uzvedīsies bērns. Savai meitai vienmēr stāstu, cik viņa ir gudra, cik drosmīga un man arī nepatīk injekcijas, potes, analīzes, bet tās ir ļoti nepieciešamas. Tālākās sarunas saistās nevis ar to, cik meitai bijis sāpīgi vai cik viņa bija nobijusies, raudāja, bet gan par to, cik viņa bijusi liels malacis. Ja mamma nervozē, skatās uz mazuli ar asarainām acīm, nervozi glauda sejiņu un laiku pa laikam sāk strauji spiest pie krūts, murminot: "Ak, tu, mans nabadziņš!", bērns noteikti sajutīs ko nelāgu un cīnīsies par savu brīvību kā zvērs,"" pieredzē dalās Jeļena.
Daži uzskata, ka bērni, īpaši zēni, daudz labāk uzvedas, kad viņus uz procedūrām atved nevis mamma, bet tētis. Bērni ir labi psihologi un saprot, ka mamma vienmēr pažēlos un tāpēc var droši raudāt par katru sīkumu. Savukārt tētis vairāk ciena izturību un vīrišķību – viņam nepatīk, kad čīkst.

Protams, ir ļoti svarīgi, lai rinda poliklīnikā virzītos uz priekšu pēc iespējas ātrāk un, ja iespējams, nebūtu citu bērnu, kuri histēriski reaģē uz injekcijām. Slikts piemērs ir lipīgs: ja mierīgs bērns ierauga savu "kolēģi", kurš raud un kliedz, arī viņš sāk nervozēt.

Kas bērnu kabinetā asins nodošanai ir īpašs

Visas šīs nianses, atverot specializētos bērnu kabinetus "Centrālajā laboratorijā" ir ņemtas vērā.
Mazajiem pacientiem laboratorijā ir paredzēta atsevišķa rinda. Šim nolūkam reģistrācijas elektroniskajā terminālī ir ieviesta atsevišķa poga "Analīžu nodošana bērniem"; pēc pogas nospiešanas, vecāki maksimāli īsā laikā tiks uzaicināti uz bērnu kabinetu.
Telpa ir rotāta ar iemīļoto pasaku varoņu attēliem, bet uz sienas pretim krēslam ir ekrāns, kurā skatāmas animācijas filmas, kas palīdz novērst mazuļa uzmanību no nepatīkamā.
Medicīnas māsas ir īpaši apmācītas darbam ar bērniem – māk sarunāties, ir uzmanīgas, draudzīgas un ar "vieglu roku": asins analīzi gan no pirksta, gan vēnas ņem ātri un nesāpīgi un injekcijas vietu aizlīmē ar košu, krāsainu plāksteri.

Galvenais akcents – pēc procedūras mazulim tiek izsniegts krāsains diploms "Par drosmi", ar kuru viņš var lepoties ģimenes un draugu lokā.

Šādus kabinetus "Centrālā laboratorija" plāno atvērt vēl vairākās filiālēs Rīgā un citur Latvijā.

Noderēs arī psihologa padomi

  • Noskaidrot, vai medicīnas personālam ir pieredze darbā ar bērniem.
  • Paskaidrot bērnam, kas un kā notiks.
  • Paskaidrot, kāpēc dažkārt injekcijas un analīzes ir ļoti nepieciešamas.
  • Neveicināt stresa atmosfēru.
  • Iedot bērnam padzerties ūdeni, lai vēnas būtu redzamākas.
  • Paņemt līdzi bērna mīļāko rotaļlietu, sagatavot balvu.
  • Censties izvairīties no situācijas, kad bērns redz citus raudam pēc manipulācijas.
  • Pieradinot apmeklēt medicīnas iestādi, kopā ar bērnu "spēlēt ārstos", rotaļu veidā veicot iespējamās manipulācijas.


"Centrālā laboratorija" ir uzņēmums ar 25 gadu pieredzi savā darba jomā. Pašlaik tā ir viena no vismodernākajām un tehnoloģiski aprīkotākajām laboratorijām Baltijas valstīs ar 50 filiālēm, kurās strādā vairāk nekā 300 kvalificētu darbinieku. Iestādē var veikt pilnu analīžu klāstu, ieskaitot DNS analīzes. Tāpat tiek piedāvāti profilaktisko analīžu komplekti, kas ir īpaši izstrādāti dažādām cilvēku grupām: biroja darbiniekiem, senioriem, sportistiem, veģetāriešiem, sievietēm un bērniem.

www.laboratorija.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!