Foto: Publicitātes foto
Kāpēc laikā, kad dienas kļūst arvien īsākas, sauli redzam reti, ir apmācies un lietains, veselībai vēl vairāk vajadzīgs ir D vitamīns.

Tiek lēsts, ka Latvijas klimatiskajos apstākļos D vitamīna deficīts vērojams 80 līdz 90 procentiem iedzīvotāju – gandrīz neatkarīgi no vecuma, dzīvesvietas un paradumiem. "Mūsu organismā faktiski nav sistēmas, kuras darbību neietekmētu D vitamīns, un nav saslimšanu, kuras D vitamīna trūkums nebūtu provocējis," atgādina "Mēness aptiekas" farmaceite Ērika Pētersone.

Saules vitamīns pret rudens saaukstēšanos un hroniskām kaitēm

Dabiskos apstākļos visefektīvāk D vitamīnu uzņemam ar sauli, tieši tādēļ to arī mēdz dēvēt par saules vitamīnu. Lai organismā sintezētos nepieciešamā dienas deva D vitamīna, optimāli ir saulainā dienā 10 līdz 15 minūtes atrasties saulē, ļaujot tās stariem tiešu piekļuvi ādai. Zīmīgi, ka, jo gaišāka ir āda, jo vairāk D vitamīns sintezējas, savukārt iedegums ir ādas aizsardzība pret UV stariem, kas kavē arī D vitamīna veidošanos. Tāpat D vitamīna sintēze organismā būtiski sarūk, ja tiek lietots saules aizsargkrēms. Ērika Pētersone akcentē, ka te arī atklājas saules, kā galvenā dabiskā D vitamīna avota riski: "Lai organismā izstrādātos tik ļoti svarīgais D vitamīns, saules stariem jānonāk tieši uz ādas. Taču, zinot par saules provocēto melanomas un ādas vēža risku, nevaram aicināt nelietot aizsargkrēmus, lai uzņemtu D vitamīnu. Tas atrodams arī produktos – treknās zivīs, olas dzeltenumā, aknās, pienā un vēl dažos. Taču tur D vitamīna apjoms ir tik niecīgs, ka ar pārtiku uzņemt optimālo dienas devu (parasti pieaugušam cilvēkam 50-100 mikrogrami (mcg) jeb 2000-4000 starptautiskās vienības (SV)) ir faktiski neiespējami. Smaga fiziska darba darītājiem, cilvēkiem ar kritiski zemu D vitamīna līmeni asinīs, atsevišķu slimību gadījumos vēlamā dienas deva ir pat lielāka un dabiskā ceļā to uzņemt ir gandrīz neiespējami, tādēļ D vitamīns ir jāuzņem papildus."

Pareizākais risinājums – sākt ar analīzēm

Pirms doties uz aptieku pēc sava D vitamīna, ar analīzēm var pārbaudīt D vitamīna līmeni asinīs. "Ikviens, kurš vēlas stiprināt savu organismu ar D vitamīnu, var sākt ar analīzēm, piemēram, "Centrālajā laboratorijā" (ārstniecības iestādes kods 010068302), kur tas ir ātri un vienkārši. Saņemot analīžu rezultātus, ieteicams doties pie ārsta, lai precīzi noskaidrotu situāciju un noteiktu vēlamo papildu vitamīnu devu. Var arī uzreiz doties uz savu iecienītāko aptieku un padomu lūgt zinošam farmaceitam, kas palīdzēs orientēties piedāvājumā," atgādina farmaceite, atzīstot, ka dažādu ražotāju produkti mēdz būt atšķirīgi, un tas tiešā veidā ietekmē arī efektivitāti.

Aktīvās vielas koncentrācija – būtiskākais parametrs

Aptiekās D vitamīnu saturošo preparātu netrūkst un izvēlēties labāko nav vienkārši – plašā klāstā un cenu diapazonā ir D vitamīna preparāti, ir daudz arī multivitamīnu, kuru sastāvā D vitamīns norādīts kā viens no vairākiem. Ieteicams būt uzmanīgam un pirms iegādāšanās iedziļināties aprakstā un konsultēties ar farmaceitu.

"Būtiskākais ir izvērtēt vitamīnu lietošanas mērķi. Ja mērķis ir novērst D vitamīna trūkumu, tad atbilstošāk būtu izvēlēties augstas koncentrācijas D vitamīna monopreparātus. Savukārt, ja mērķis ir stiprināt kopējo imūnsistēmu un nav konstatēts D vitamīna trūkums, tad optimāla izvēle varētu būt kompleksie vitamīni. Izvēloties D vitamīna monopreparātus, jāpievērš uzmanība D vitamīna koncentrācijai. Ir atrodami preparāti, kur D vitamīna koncentrācija ir vien 25 mcg vai vēl mazāk. Pieaugušam cilvēkam dienas devā ir jābūt vismaz 50, bet Latvijas apstākļos, kur saules ir maz – lielākoties 100 mikrogramiem D vitamīna. Iegādājoties vitamīnus, ir būtiski pievērst uzmanību produkta aprakstam un nebaidīties uzdot jautājumus farmaceitam," atgādina Ērika Pētersone.

D vitamīns – klusais visu organisma sistēmu balsts

D vitamīns ir atbildīgs par visu šūnu atjaunošanos, hormonu sintēzi, kaulu veselību, sirds un asinsvadu darbību, muskuļu spēju un imunitāti. Ja agrāk tika uzskatīts, ka D vitamīns primāri ir būtisks kaulu veselībai, jo tiešā veidā nodrošina kalcija un fosfora absorbēšanos, tad šodien pētījumos pierādīts, ka faktiski nav nevienas hroniskas slimības, kuru nebūtu provocējis D vitamīna trūkums. D vitamīns tiešā veidā ietekmē visu imūnsistēmu un pietiekamā līmenī ne vien samazina sirds slimību, diabēta un onkoloģisku saslimšanu risku, bet arī sekmīgāk ļauj cīnīties ar infekcijas un sezonālajām slimībām – tostarp gripu. D vitamīns ir nepieciešams nervu un hormonālajām sistēmām, ietekmējot cilvēka psihoemocionālo stāvokli, tādēļ tā trūkums var izraisīt arī nogurumu, miega traucējumus un apātiju. Par spīti D vitamīna būtiskai ietekmei uz visām organisma sistēmām, tā deficītu faktiski nav iespējams sajust – lielākoties nelāgā pašsajūta tiek saistīta ar kādiem citiem faktoriem. Savukārt D vitamīna trūkums patiesi tiek noteikts ar asins analīzēm.

Kad mazāk saules, par pieprasītāko kļūst D vitamīns

"Kad dienas kļūst īsākas, sauli redzam reti, ir apmācies un lietains, par pieprasītāko no mūsu produktiem kļūst tā dēvētais saules vitamīns (jeb Elite Premium D)," atklāj Rīgas Farmaceitiskās fabrikas un uzņēmuma JONNEX-FARMA valdes priekšsēdētāja Diāna Stepiņa-Gauja.

"Rīgas Farmaceitiskās fabrikas" meitas uzņēmums JONNEX-FARMA ir izstrādājis un ar zīmolu "Elite Premium" pircējiem piedāvā desmit produktus, kas paredzēti gan konkrēta vecuma vai dzimuma iedzīvotājiem, gan arī tādus, kas piemēroti teju ikvienam. "Viens no atzītākajiem sērijas produktiem ir Magnesium B6 Premium, kura sastāvā iekļautais B6 vitamīns un magnijs palīdz nodrošināt normālu vielmaiņu, samazināt nogurumu un nespēku, veicina normālu nervu sistēmas darbību un psihiskās funkcijas. Tas ir kvalitatīvs produkts ar daudzpusīgu iedarbību, kas savas efektivitātes dēļ ir nemainīgi pieprasīts. Tiesa, līdz rudens atnākšanu, par produktu Nr. 1 izvirzījies mūsu ražotais D jeb tā dēvētais saules vitamīns," atklāj JONNEX-FARMA vadītāja.

Vitamīni vispārējas imunitātes stiprināšanai, uztura bagātinātāji cīņai ar stresu un nogurumu, īpaši koncentrēti preparāti kāda konkrēta vitamīna intensīvākai atjaunošanai organismā, speciāli sievietes skaistumam vai vīrieša veselībai radīti preparāti un citi daudziem ir kļuvuši par neatņemamu ikdienas rituālu daļu. "Pieprasījums pēc dažādiem vitamīniem apliecina – sabiedrībā ir nostiprinājusies pārliecība, ka kvalitatīvi vitamīni ir efektīvs veids, kā sevi pasargāt gan no dažādām infekcijām, gan arī apkārtējās vides un steidzīgās dzīves negatīvās ietekmes.

Uztic tiem, kas tiek galā ar izvirzītajām prasībām

Uzņēmumā rūpīgi analizē ziņas par sabiedrības veselībai aktuālo, izvērtē pieprasījumu un atbilstoši rada arī jaunus produktus. JONNEX-FARMA sadarbībā ar ražotājiem izstrādā un realizē farmaceitiskos produktus, par galveno parametru izvirzot kvalitāti un efektivitāti. Izņēmums nav arī D vitamīns, kas, ieviests ražošanā pērnā gada sākumā, arī šajā rudenī ir īpaši pieprasīts.

"Būtiska bija ne vien aktīvās vielas koncentrācija un kopējais sastāvs, bet arī organoleptiskās īpašības – garša, smarža, tekstūra, izskats un tamlīdzīgi. Izvērtējām vairāku ražotāju piedāvātos risinājumus, katru no tiem arī testējām, lai izvēlētos vislabāko. Kopš 2018. gada sākuma pircējiem pieejams Elite Premium līnijas D vitamīns 4000 SV. Produktā katra tablete satur 100 mikrogramus (4000 SV) jeb optimālu D vitamīna dienas devu, turklāt tablete ar patīkamo ananāsu garšu ir košļājama. Redzam, ka pircēji Elite D3 vitamīnu 4000 SV ir pamanījuši, novērtējuši un ne vien atkārtoti to izvēlas sev kā efektīvāko, bet iesaka arī citiem. Elite D3 vitamīns kļūst aizvien populārāks, bet par tā efektivitāti ikviens var pārliecināties, pirms un pēc lietošanas nosakot D vitamīna līmeni ar asins analīzēm. Lai redzētu uzlabojumus analīzēs, vēlams produktu lietot vismaz 1-2 mēnešus," atzīst Diāna Stepiņa-Gauja.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizvieto pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!