Foto: Publicitātes foto
"Aizvien izplatītāka kļūst medikamentu iegāde interneta aptiekās, kur vienmēr ir zemāka cena un pieejams plašāks sortiments nekā tas iespējams pat visplašākajās aptiekās. Paši pircēji gan atzīmē, ka interneta aptiekas viena no būtiskākajām priekšrocībām ir konfidencialitāte, kas ļauj sevi pasargāt no liekas informācijas un arī svešiem "baciļiem", kas ir teju neizbēgama blakne reālajā vidē," analizējot interneta aptiekas www.e-menesaptieka.lv klientu iepirkšanās paradumus atzīst "RPH Marketing Latvia" mārketinga direktore Ligita Lukina.

Latvijā interneta aptiekas darbojas aptuveni desmit gadus, tomēr tikai pēdējā laikā tās kļūst īsti populāras un ierastas. Aptaujās iedzīvotāji atzīst, ka būtisks stimuls iepirkties interneta aptiekā ir zemāka cena – vidēji virtuālajā vidē preces maksā līdz pat pieciem procentiem mazāk nekā reālajā , kā arī daudz plašāka preču izvēle. Pievilcīgs šķiet arī īpašās akcijas noteiktām preču grupām, kas regulāri mainās un vajadzīgo ļauj iegādāties vēl krietni lētāk. Tomēr kā pati būtiskākā interneta aptiekas priekšrocība tiek minēts komforts.

Internets aiztaupa dalīšanos ar "baciļiem" un sensitīvu informāciju

Brīdī, kad jāpapildina mājas aptieciņa, iepirkšanās internetā ļauj par visiem simts procentiem izvairīties no stāvēšanas rindās, kad pirms tevis ir gadījies pircējs ar krietnu recepšu kaudzīti un nevilšus gadās dzirdēt arī viņa stāstu par savu slimību. Tieši anonimitāte daudziem ir būtiskākā virtuālās aptiekas priekšrocība – te neviens nedzirdēs, kādus medicīniska rakstura jautājumus jūs risināt, tāpat kā pašam nebūs jāklausās par citu kaitēm. Papildu komforts nenoliedzami ir arī interneta aptiekas pieejamība.

"Interneta aptieka ir pieejama jebkurā diennakts laikā – vienalga vai tas ir vakars, kad televīzijā neko saistošu nerāda, vai mazuļa diendusa, kas veikli ļauj sarūpēt vajadzīgo, netraucējot bērna miegu. Interneta aptiekā katrai precei ir plašs apraksts, bet nepieciešamības gadījumā pieejama arī konsultācija ar farmaceitu. Izstrādājot virtuālo aptieku ww.e-menessaptieka.lv, tieši farmaceitiskā palīdzība bija viens no būtiskākajiem uzdevumiem, ko izvirzījām – mums ir svarīgi, lai cilvēks var uzdot aktuālos jautājumus un savlaicīgi arī saņemt farmaceita atbildi, ieteikumu elektroniski vai pa tālruni. Ikdienā gan redzam, ka virtuālajā vidē lielākoties cilvēki iegādājas jau zināmas preces un palīdzību lūdz salīdzinoši reti. Iespējams, tas saistīts arī ar plašo preču aprakstu. Būtiski, ka ar vienu peles klikšķi uz konkrētā preparāta atzīmes pircējs var nokļūt arī Zāļu valsts aģentūras interneta vietnē, kur par medikamentu pieejama vēl plašāka informācija, sākot ar tās ražotāju un beidzot ar rekomendācijām un iespējamām blaknēm. Tas viss veido kopumu, kas daudzus mudina medikamentus iegādāties internetā, bet uz reālo aptieku doties vien brīdī, kad jāiegādājas recepšu medikamenti un vajadzīga arī nopietnāka konsultācija ar farmaceitu. Tādējādi pakāpeniski aptiekas nostiprina pozīciju kā ārstniecības iestādes, kur cilvēki meklē pirmo palīdzību saslimšanas gadījumā un padziļinātas konsultācijas, nevis parastu tirdzniecības zāli," stāsta Ligita Lukina.

Interneta aptiekas biežākās pircējas ir sievietes, bet populārākā prece – kosmētika

Statistikas dati liecina, ka virtuālajā vidē www.e-menessaptieka.lv vēl vairāk nekā reālajās aptiekās, biežākās pircējas ir sievietes, kuras, visticamāk, tieši tāpat kā rūpējas par pavardu, gādā arī par ģimenes kopējo veselību. Tiesa, pagaidām interneta aptiekā populārākā prece ir kosmētika, kam seko uztura bagātinātāji un bezrecepšu medikamenti. Salīdzinoši retāk interneta aptiekā tiek pirktas dažādas medicīniskas ierīces – termometri, inhalatori, asinsspiediena aparāti vai citi. "Pirmajā mirklī kosmētikas popularitāte interneta aptiekā var šķist mulsinoša, tomēr redzam, ka arī reālajās aptiekās sievietes aizvien biežāk meklē skaistumkopšanas līdzekļus. Kā nekā aptiekā piedāvātā kosmētika rada drošu sajūtu par tās kvalitātēm, un sievietes to novērtē. Turklāt, ja internetā ir pieejama jau reiz pārbaudītā kosmētika par būtiski pievilcīgāku cenu, ir saprotama izvēle kopā ar kādu citu aptiekas produktu iegādāties arī krēmu vai serumu skaistumam," tā Ligita Lukina.

Virtuālajā aptiekās iepirkšanās izdodas bez vilšanās

Kamēr aptaujās par savu pieredzi e-komercijas vietnēs daudzi pircēji atzīst, ka kaut reizi piedzīvojuši vilšanos, kas bijusi saistīta ar preces kvalitāti, nepietiekamu aprakstu par preci vai tās piegādes termiņu, par interneta aptiekām šādu sūdzību nav. To apliecina arī patērētāju tiesību aizstāvju veidotie "melnie saraksti", kur turpina papildināties to internetveikalu skaits, kas pircējiem sagādājuši neērtības un zaudējumus, kamēr virtuālo aptieku šādos sarakstos nav vispār.

Iespējams, ka skaidrojums tam varētu būt meklējams divos būtiskos faktoros. "E-menessaptieka.lv jau savā nosaukumā precīzi norāda uz pircējam labi pazīstamu un uzticamu aptiekas zīmolu, kas iepazīta reālajā vidē, rosina uz uzticēšanos arī virtuālajā. Papildus tam virtuālajā aptiekā kā drošības garants uzticamībai ir vienotais logotips – balts krusts uz pelēka un trīs toņu zaļās krāsas fona, kas ieviests visā Eiropas Savienībā un ātri ļauj identificēt legālos zāļu mazumtirgotājus tīmekļa vietnēs. Ja kādā interneta vietnē tiek tirgoti medikamenti vai medicīnas aprīkojums, bet šāds logotips nav atrodams, ir pamats nopietnām šaubām gan par konkrētās interneta vietnes uzticamību, gan arī tajā tirgoto preparātu drošumu. Lai arī pasaulē kopumā jautājums par potenciāli nedrošiem, nelikumīgi izplatītiem vai vismaz šaubīgiem medikamentiem ir aktuāls, Latvijā virtuālo aptieku joma ir labi uzraudzīta un droša. Visticamāk, arī šī augstā drošības pakāpe veicina pircēju pieaugošo uzticību aptiekai internetā," spriež e-menessaptieka.lv pārstāve, atzīstot, ka šobrīd Latvijā virtuālās aptiekas ir ja ne drošākās, tad vismaz vienas no drošākajām iepirkšanās vietām virtuālajā vidē.

Kurjers bez maksas ved preci arī uz mājām, tomēr biežāk to izvēlas saņemt aptiekā

Līdz pat šā gada baigām jebkurš pirkums interneta aptiekā www.e-menessaptieka.lv ar kurjeru bez maksas tiek nogādāts uz pircēja izvēlēto adresi. Tomēr iezīmējas tendence, ka aizvien biežāk internetā iegādātajām precēm pircējs vēlas doties pakaļ uz sev tuvāko un jau ierasto aptieku. Īpaši šī iezīme vērojama Latvijas reģionos. "Visā Latvijā nodrošinām bezmaksas kurjera piegādes. Pārsteidzoši, ka reģionu pilsētās, kā, piemēram, Balvos, Valkā, Alūksnē, Baldonē, pircēji vēlas savu interneta aptiekas pirkumu saņemt ierastajā aptiekā. Aptieku kā vēlamāko sūtījuma saņemšanas vietu bieži izvēlas seniori. Kopumā "Mēness aptiekai" ir vairāk nekā 240 aptieku, tiesa reģionos daudzas aptiekas atrodas salīdzinoši šaurās telpās, kas ierobežo arī mūsu iespējas sortimenta piedāvājumā. Priecājamies atklāt, ka seniori sev vajadzīgo aizvien biežāk meklē internetā, bet dodas to saņemt uz aptieku, kur pie viena var aprunāties un konsultēties arī ar jau pazīstamo farmaceitu," atzīst Ligita Lukina, atgādinot, ka drīzumā pasūtījumus būs iespējams saņemt arī pakomātos, tiesa, "Mēness aptieka" šo piegādes veidu nodrošinās vien uz tiem pakomātiem, kas atrodas tirdzniecības centru telpās: "Mūsu precei ārkārtīgi svarīga ir ne vien saudzīga piegāde, bet arī temperatūras režīms – medikamenti un uzturam bagātinātāji nedrīkst atrasties lielā aukstumā vai karstumā, būt pakļauti krasām temperatūras svārstībām. Tādēļ rūpīgi izvēlamies arī partneri, kurš šīs prasības var pilnā mērā izpildīt, nodrošinot pakomātu pakalpojumus telpās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!