Visi naftas kompānijas "Jukos" rēķini bankās ir arestēti, piektdien informēja "Jukos" preses sekretārs Aleksandrs Šadrins, brīdinot, ka tas var likt kompānijai pārtraukt ražošanu.
Rēķinu iesaldēšana ir notikusi, veicot 99,3 miljardu rubļu (1,86 miljardu latu) piedziņu saskaņā ar 26.maijā pieņemto Maskavas arbitrāžas tiesas lēmumu.

Tai pat laikā Maskavas tiesa piektdien noraidīja "Jukos" apelācijas prasību atcelt tiesas lēmumu, ar kuru tika iesaldēti kompānijas aktīvi. Aresta noņemšana "Jukos" aktīviem ļautu kompānijai tos pārdot, lai nomaksātu ar tiesas lēmumu piedzītos vairāk nekā 99 miljardus rubļu, ko veido 2000.gadā nenomaksātie nodokļi un soda naudas.

"Jukos" vadība ir brīdinājusi, ka rēķinu aresta dēļ kompānijai dažu dienu laikā var nākties pārtraukt ražošanu. Jūnijā "Jukos" ieguva 1,7 miljonus barelu naftas dienā, kas veido gandrīz vienu piekto daļu no Krievijas kopējās naftas ieguves.

Pēc informācijas par rēķinu iesaldēšanu un Maskavas tiesas lēmumu "Jukos" akciju cena piektdien kritās par 12%. Kopumā divu dienu laikā kompānijas akcijas ir zaudējušas 20% vērtības.

Ceturtdien "Jukos" Maskavas birojos ieradās tiesu izpildītāji, kas informēja, ka kompānijai ir piecas dienas, lai nomaksātu 99,3 miljardus rubļu. Juristi norāda - ja "Jukos" piecu dienu laikā neveiks noteiktos maksājumus, nodokļu iestādes var pretendēt uz kompānijas aktīviem.

"Jukos" vadītāji jau iepriekš izteicās, ka prasība nekavējoties samaksāt piespriesto summu var novest kompāniju līdz bankrotam. "Jukos" naudas līdzekļi pašlaik veido aptuveni vienu miljardu dolāru (547 miljonus latu).

Nozīmīgākais aktīvs, ko "Jukos" pašlaik varētu pārdot, ir 35% naftas kompānijas "Sibņeftj" akciju, kuru tirgus vērtība ir aptuveni 4,75 miljardi dolāru. Pēc analītiķu domām, vēl viens iespējamais risinājums ir kredīts, ko "Jukos" varētu piešķirt tās akcionāre "Menetep" grupa.

Jau ziņots, ka Maskavas arbitrāžas tiesa otrdien noraidīja "Jukos" apelācijas prasības, līdz ar to stājās spēkā tiesas 26.maijā pieņemtais lēmums par 99,3 miljardu rubļu piedziņu no "Jukos".

Atbilstoši tiesas 26.maija lēmumam "Jukos" jāmaksā 47,989 miljardi rubļu, ko veido 2000.gadā nenomaksātie nodokļi, 32,19 miljardi rubļu, ko veido uzrēķinātie soda procenti, un 19,195 miljardi rubļu, ko veido soda nauda.

Pirms divām nedēļām sākās tiesas prāva pret "Jukos" bijušo vadītāju un kompānijas akcionāru Mihailu Hodorkovski, kas kopš pagājušā gada oktobra atrodas apcietinājumā. Hodorkovskis tiek apsūdzēts krāpšanā un nodokļu nemaksāšanā, un viņam izvirzīta prasība par 700 miljonu dolāru nenomaksāto nodokļu piedziņu. Līdzīgas apsūdzības ir izvirzītas pret vēl vienu "Jukos" akcionāru Platonu Ļebedevu.

Hodorkovskim izvirzītās apsūdzības daudzi uzskata par Kremļa mēģinājumu sagraut Krievijas bagātākā cilvēka politiskās ambīcijas. Analītiķi pret "Jukos" vērstās akcijas bieži vērtē kā politiski motivētas un saistītas ar Hodorkovska sniegto atbalstu opozīcijas spēkiem. "Jukos" lieta tiek vērtēta arī kā varas pārstāvju vēlme pārskatīt privatizācijas rezultātus.

Vēl pēc Hodorkovska tiesas prāvas uzsākšanas Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka valdība nevēlas "Jukos" bankrotu un darīs visu iespējamo, lai to novērstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!