Foto: AFP/Scanpix

ANO Drošības padome ceturtdienas vakarā stingri nosodīja Sīriju par Turcijas teritorijas apšaudi, kurā nogalināti pieci civiliedzīvotāji, un ANO ģenerālsekretārs aicināja ievērot savaldību uz abu valstu robežas.

Turcija ir reaģējusi uz šo apšaudi, kurā trešdien tika nogalinātas divas sievietes un trīs bērni, pieprasot stingru ANO Drošības padomes rīcību un ar artilēriju apšaudot Sīrijas armijas pozīcijas netālu no robežas. Ir ziņots, ka armijas pozīciju apšaudē nogalināti vairāki Sīrijas karavīri.

Drošības padome pēc vairāku stundu ilgas kaulēšanās starp Turcijas sabiedrotajām Rietumvalstīm un Sīrijas atbalstītāju Krieviju pieņēma paziņojumu, kurš tomēr nav oficiāla rezolūcija.

"Drošības padomes locekles uz visstingrāko nosoda Sīrijas bruņoto spēku veikto apšaudi," teikts Drošības padomes paziņojumā. Tajā arī aicināts ievērot "savaldību", un Drošības padomē prezidējošais Gvatemalas vēstnieks ANO sacīja, ka šis aicinājums attiecas gan uz Sīriju, gan uz Turciju.

Paziņojumā teikts, ka šī apšaude "uzsvērusi krīzes Sīrijā smago ietekmi uz tās kaimiņu drošību un uz reģionālo mieru un stabilitāti". Drošības padome aicināja Sīrijas valdību "pilnībā respektēt tās kaimiņvalstu suverenitāti un teritoriālo integritāti" un "pieprasīja, lai šādi starptautisko tiesību pārkāpumi nekavējoties tiktu izbeigti un neatkārtotos".

Bans pirms šī paziņojuma pieņemšanas aicināja abas puses "izbeigt vardarbības lietošanu, ievērot maksimālu savaldību un pielikt visas pūles virzībā uz politisku atrisinājumu".

Vairāki no Sīrijas Tallalabjadas pilsētas raidīti mīnmetēja šāviņi trešdien sprāga Turcijas Šanliurfas provinces Akčakales pilsētā, nogalinot piecus un ievainojot astoņus cilvēkus. Bojāgājušie ir divas sievietes un trīs bērni, kuru māte bija viena no bojāgājušajām.

Atbildot uz šo incidentu, Turcija trešdien vakarā sāka ar artilēriju apšaudīt Sīrijas teritoriju Tallabjadas rajonā. Šī ir pirmā reize, kad Turcija apšaudījusi Sīrijas teritoriju kopš Sīrijas nemieru sākuma pagājušā gada martā. Jaunākā informācija liecina, ka Turcijas armija ceturtdien no jauna apšaudījusi Sīrijas bruņoto spēku pozīcijas uz abu valstu robežas.

Sīrijā kopš pērnā marta notiekošo nemieru laikā Sīrija vairākkārt bija apšaudījusi Turcijas teritoriju, bet trešdien notikusī apšaude ir nopietnākais no šiem incidentiem un tajā pirmoreiz nogalināti Turcijas civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!