Eiropas Komisija (EK) ASV informācijas tehnoloģiju uzņēmumam "Microsoft Corp." trešdien piesprieda rekordaugstu - 899 miljonu eiro (631,8 miljonu latu) soda naudu par 2004. gadā pret "Microsoft" noteiktā pretmonopola lēmuma nepildīšanu.
Tādējādi šī soda nauda "Microsoft" piemērota papildus jau iepriekš piespriestajam sodam 497 miljonu eiro (349,3 miljonu latu) apmērā.

Pēc piecu gadu izmeklēšanas EK 2004. gada martā paziņoja, ka uzņēmums "Microsoft" pārkāpis Eiropas Savienības (ES) likumus, jo personālo datoru operētājsistēmās izmantojis dominējošo stāvokli, lai cīnītos pret konkurentiem.

EK noteica programmatūras kompānijai milzu soda naudu 497 miljonu eiro apmērā par ļaunprātīgu dominējošā tirgus stāvokļa izmantošanu. Tā arī lika izpaust "Windows" programmu informāciju, kas nepieciešama konkurentu produktu izstrādei.

Lai gan uzņēmums "Microsoft" samaksāja soda naudu, tas turpināja slēpt informāciju, kas tam būtu jāizpauž konkurentiem.

""Microsoft" kļuvis par pirmo uzņēmumu ES konkurences politikas īstenošanas 50 gados, kas sodīts par pretmonopolu lēmuma neievērošanu," trešdien paziņoja ES konkurences komisāre Nēlija Krusa.

"Es ceru, ka šodienas lēmums noslēgs tumšu posmu "Microsoft" vēsturē saistībā ar kompānijas nepiekāpšanos EK iepriekš pasludinātam spriedumam," viņa piebilda.

EK pārstāvji atklāja, ka trešdien piemērotais sods ir soda nauda par katru dienu, kad "Microsoft" neizpilda 2004. gada Briseles pretmonopola lēmumu.

Papildus soda nauda piemērota par laika periodu no 2006. gada 21. jūnija līdz 2007. gada 21. oktobrim.

EK uzsver, ka papildus soda nauda kompānijai piemērota, jo "Microsoft" konkurentiem prasījis "nesaprātīgas cenas" par piekļuvi uzņēmuma produktu tehnoloģiskajai informācijai.

Savukārt "Microsoft" pārstāvji paziņoja, ka uzņēmums izvērtēs EK pieņemto lēmumu par soda piemērošanu.

"2007. gada oktobrī EK paziņoja, ka "Microsoft" pilda 2004. gadā pasludināto spriedumu, tādējādi jaunā soda nauda uzņēmumam piemērota par pagātnes jautājumiem, kas jau ir atrisināti," teikts "Microsoft" paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā "Microsoft" paziņoja par apņemšanos atklāt savu nozīmīgāko programmatūru tehnoloģijas konkurentiem, tādējādi pildot EK rīkojumu.

Programmu tehnoloģiskos aspektus uzņēmums plāno publicēt savā interneta mājaslapā.

Savukārt EK paziņoja par nodomu pārbaudīt, vai "Microsoft" apņemšanās veicināt sadarbību ar konkurentiem tiešām "tiek lietota praksē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!