Foto: AFP/Scanpix
Pentagona šefs Leons Panetta ceturtdien paziņojis, ka uzbrukums Irānai, kuru starptautiskā sabiedrība vaino kodolieroču izstrādē, var radīt "neparedzamas sekas", piektdien informē aģentūra "Associated Press".

"Sekas var būt tādas, ka militāri triecieni ne tikai netraucēs Irānai tās plānu realizācijā, bet, kas ir svarīgāk, tie var izjaukt spēku samēru reģionā un nopietni ietekmēt amerikāņu militāro kontingentu reģionā," norāda Panetta.

Viņš piebildis, ka atbalsta diplomātiskās ietekmēšanas metodes un ekonomiskās sankcijas.

Ar līdzīgu paziņojumu nācis klajā Valsts departamenta pārstāvis Marks Touners. "Mēs izskatīsim visas iespējas, kā pastiprināt ekonomisko spiedienu uz Irānu," sacījis Touners, piebilstot, ka irāņu kodolprogramma rada satraukumu visām ANO Drošības padomes pastāvīgajām loceklēm, tajā skaitā arī Krievijai.

ASV amatpersonu paziņojumi izskanējuši pēc Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ziņojuma publikācijas par Irānas kodolprogrammu. Ziņojumā atzīts, ka Irāna veic kodolieroču izstrādi, un tai ir nepieciešamie resursi to izgatavošanai.

Neilgi pirms ziņojuma publikācijas Izraēlas valdības pārstāvji atzina, ka diplomātiskā spiediena metodes uz Irānu vairs nedarbojas un pieļāva, ka varētu vienpusēji veikt militāru operāciju pret Teherānu.

ASV šādi sabiedroto nodomi uztrauc. Vašingtona vēlas ar ANO starpniecību panākt stingrāku sankciju noteikšanu pret Irānu. Vienlaikus ASV pastiprina militāro sadarbību ar Persijas līča valstīm, cenšoties paaugstināt to bruņoto spēku potenciālu, lai tās būtu labāk bruņotas par Irānu. Tā ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem nesen noslēgts līgums par 5000 augstas precizitātes aviolādiņu piegādi.

Kā ziņots, ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) 8. novembrī savā ziņojumā pavēstīja, ka Irāna ir veikusi darbības atomieroču izstrādei, savukārt Irāna nosauca šo apgalvojumu par nepamatotu.

IAEA pauda "nopietnas bažas", pamatojoties uz tās rīcībā esošu ticamu informāciju, ka Irāna "veikusi darbības eksplozīvas kodolierīces izstrādāšanai".ASV paziņoja, ka šis IAEA ziņojums liecina par to, ka Irāna melojusi, noliedzot mēģinājumus iegūt kodolieročus, un solīja pastiprināt spiedienu uz Irānu un pieprasīt jaunas sankcijas pret šo valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!