Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas premjerministre Džūlija Gilarda trešdien balsojumā zaudējusi Austrālijas Leiboristu partijas vadītājas amatu, vēsta raidsabiedrība CNN.

Par partijas vadītāju iekšējā balsojumā ar 57 balsīm ievēlēts kādreizējais Austrālijas premjers Kevins Rads. Par Gilardu nobalsoja 45 biedri. Leiboristu partijas balsojumu pēc mēnešiem ilgas iekšējās sķelšanās ierosināja pati Gilarda.

Rads tagad ir kļuvis par 'de facto' premjeru un varētu nodot valsts vadītāja zvērestu tuvāko stundu laikā, ja vien viņu par premjeru apstiprinās Austrālijas ģenerālgubernatore, kas valstī pārstāv Lielbritānijas karalieni Elizabeti II, skaidro CNN. Tikmēr BBC norāda, ka iecelšana par partijas vadītāju nenozīmē, ka Rads uzreiz kļūs par premjeru. 

Septembrī Austrālijā ir gaidāmas parlamenta vēlēšanas, kurās Leiboristu partijai prognozē lielus zaudējumus, bet populārā politiķa Rada vadībā partijai ir cerības uz labākiem panākumiem.

Pēc ievēlēšanas amatā Rads paziņoja, ka neizmantos savu uzvaru pret sāncenšiem partijā. Viņš uzsvēra, ka centīsies darīt visu, lai apvienotu Austrālijas Leiboristu partiju, ziņo CNN.

Gilarda balsot par partijas vadītāju aicināja jau martā. Tad Rads atzina, ka viņam nav pietiekami liels atbalsts partijā un Gilarda savu amatu saglabāja, bet atbalsts politiķei pašas partijā turpināja kristies.

Intervijā pirms trešdienas balsojuma Gilarda norādīja, ka zaudētājam ir jāaiziet funkcionējošas valdības labad. "Ja Tu uzvari, Tu esi Leiboristu līderis. Ja Tu zaudē, tu aizej no politikas," intervijā raidsabiedrībai "Sky News" stāstīja Gilarda.

Pēc balsojuma izplatītā paziņojumā Gilarda apstiprināja, ka pildīs savu solījumu aiziet no politikas un apsveica Radu ar uzvaru, ziņo "Sky News". Šis ir otrais gadījums, kad Austrālijas premjerministru no partijas vadītāja amata izbalso paša partija. Pirmā reize bija pirms trim gadiem, kad Gilarda nomainīja Radu, atzīmē laikraksts "The Guardian". 

55 gadus vecais Rads ir solījis stingrāk kontrolēt valsts izdevumus, ātrāk atgriezties pie bezdeficīta budžeta un spēcīgāku ekonomisko izaugsmi, norāda "Sky News". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!