Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš Kubā ārstējas pēc pārciestas vēža operācijas, daļu savu pilnvaru nodevis viceprezidentam Nikolasam Maduro, vēsta aģentūra AFP.

Čavesa rīkojums trešdien publicēts Venecuēlas valdības oficiālajā laikrakstā. Rīkojums piešķir Maduro tiesības pieņemt lēmumus par noteiktiem nacionālā budžeta jautājumiem, ziņo aģentūra. Pirms operācijas Čavess izvēlējās Maduro par savu iespējamo pēcteci.

Čavesam 10. janvārī jāstājas prezidenta amatā uz ceturto termiņu. Ja veselības problēmu dēļ viņš nespēs pildīt prezidenta pienākumus, konstitūcija paredz jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Opozīcijas pārstāvji jau ir pieprasījuši visaptverošu Čavesa medicīnisko pārbaudi, jo oficiālā informācija par valsts vadītāja veselību ir ļoti neskaidra.

Jau vēstīts, ka 11. decembrī Čavesam Kubā tika veikta vēža operācija, kurā radās sarežģījumi. Valdības pārstāvji informēja, ka būs nepieciešams "pienācīgs laiks", lai prezidents atgūtos no operācijas. Viceprezidents Nikolass Maduro paziņoja, ka Čavesa stāvoklis ir uzlabojies no "stabila uz labvēlīgu". Pēc tam parādījās ziņas, ka Čavess pēc operācijas cietis no elpceļu infekcijas.

Pirms operācijas Venecuēlas ārsts Hosē Rafaels Markina intervijā Kolumbijas radiostacijai RSN paziņoja, ka Čavesam esot atlicis dzīvot ne vairāk par diviem vai trim mēnešiem. Ārsts sacīja, ka ir nepieciešama steidzama ķirurģiska iejaukšanās, jo Čavesa veselības stāvoklis krasi pasliktinājies, viņš zaudējis samaņu un jutis asas sāpes.

Čavess 8. decembrī atzina, ka viņam ir atgriezies vēzis, un izraudzījās viceprezidentuNikolasu Maduro par savu iespējamo pēcteci gadījumā, ja veselības stāvokļa dēļ kļūtu nespējīgs pildīt prezidenta pienākumus.

Prezidents savā uzrunā sacīja, ka viņš cieš "samērā stipras" sāpes un lieto trankvilizatorus, gatavojoties gaidāmajai operācijai. Viņš atzina, ka šī operācija ir "absolūti nepieciešama" un Kubas mediķi ieteikuši to veikt iespējami drīz.

58 gadus vecais Čavess sacīja, ka gadījumā, ja "kaut kas notiktu" un viņš kļūtu darbnespējīgs, tad līdz viņa jaunā prezidentūras termiņa beigām 2019.gadā prezidenta pienākumus pildītu tagadējais viceprezidents Nikolass Maduro. Čavess arī aicināja balsot par Maduro nākamajās prezidenta vēlēšanās.

Šī bija pirmā reize, kad Čavess, kurš ir Venecuēlas prezidents kopš 1999.gada, izraudzījies savu pēcteci prezidenta amatā.

Čavess, kas jūlijā nosauca sevi par "pilnīgi" izveseļojušos no vēža, 7.oktobrī tika ievēlēts prezidenta amatā uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam. Maduro, kurš pēdējos sešus gadus bijis ārlietu ministra amatā, pēc šīm vēlēšanām tika iecelts par viceprezidentu un pašlaik pilda abus amatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!